Κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα

Νέα

«Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι φήμες για καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας» τόνισε κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής – λόγω συνθηκών – ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σημειώνοντας παράλληλα, ότι η κυβέρνηση παίρνει σταδιακά τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορωναϊό, αλλά και πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κλείσουν σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και πρατήρια υγρών καυσίμων.
Ακόμη, η κ. Πελώνη ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων από την Τετάρτη 18 Μαρτίου. Η απόφαση, όπως είπε, πάρθηκε τη Δευτέρα στην τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ξεκαθαρίζοντας πάντως, πως από το συγκεκριμένο μέτρο εξαιρούνται σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, τράπεζες και ο,τιδήποτε σχετίζεται με τον εφοδιασμό της αγοράς.
Τέλος, σημείωσε πως όσοι έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό θα μπαίνουν σε κατ’ οίκον καραντίνα για 14 ημέρες.
Εκτός από τους συνδικαλιστικούς φορείς της αγοράς, τις ομοσπονδίες και τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας που ζητούσαν επιτακτικά την κατ’ εντολήν της κυβέρνησης αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων, γιατί αυτό θα καλύψει ως αναμένεται και ένα σημαντικό μέρος της ζημίας των επιχειρήσεων αλλά θα καλύψει και τις θέσεις εργασίας, η εικόνα της αγοράς των Ιωαννίνων το μεσημέρι της Δευτέρας ήταν αυτή που θα ακολουθήσει και τις επόμενες ημέρες.
Με εξαίρεση τα πολυκαταστήματα και τα καταστήματα των αλυσίδων, από τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα λιανικής πώλησης η συντριπτική πλειονότητα ήταν κλειστά, ενώ σε κάποια ήδη υπήρξαν ανακοινώσεις στις εισόδους, που κάνουν λόγο για αναστολή λειτουργίας μέχρι νεωτέρας.

Μεγάλη προσέλευση στις τράπεζες
Από τα σημεία και τις υπηρεσίες στις οποίες παρατηρήθηκε συνωστισμός, όχι όμως στο εσωτερικό τους αλλά στους εξωτερικούς χώρους ήταν τα τραπεζικά υποκαταστήματα και το κεντρικό κατάστημα των ΕΛΤΑ.
Στα τραπεζικά υποκαταστήματα δημιουργήθηκαν ουρές έξω από τις εισόδους, με υπαλλήλους των τραπεζών να δίνουν σειρά προτεραιότητας και η είσοδος να επιτρέπεται αυστηρά σε έναν ή το πολύ δύο πολίτες, εφόσον δεν απευθύνονταν ταυτόχρονα στα ταμεία.
Στα ΕΛΤΑ η ουρά που δημιουργήθηκε ξεπερνούσε τα 20 μέτρα, με τους πολίτες πάντως να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας από όσους προηγούνταν στη σειρά.