koronoios

Παραμένει η ανησυχία στα Γιάννενα

Νέα

Εικόνα αποκλιμάκωσης παρουσιάζει η κατάσταση στα Γιάννενα καθώς τα κρούσματα κορωναϊού που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα ήταν μόλις 8, πέφτοντας σε μονοψήφιο αριθμό μετά από μεγάλο διάστημα και κερδίζοντας χρόνο που θα καθορίσει αν θα εφαρμοστεί τοπικό lockdown ή όχι. Αυτό σημαίνει πως τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη, καθώς υπάρχουν πολλά ενεργά κρούσματα στην περιοχή ενώ την Κυριακή ανακοινώθηκαν 23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων και το Σάββατο 13. Σημειώνεται πως τη Δευτέρα εντοπίστηκαν 438 νέα κρούσματα στη χώρα και σημειώθηκαν 11 νέοι θάνατοι ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 520.

Ο εντοπισμός τόσων πολλών κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα έφερε τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά στα Γιάννενα το μεσημέρι του Σαββάτου, όπου είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη και συναρμόδιους φορείς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΙΤV, ένα βασικό σκέλος της συζήτησης που έγινε στο διοικητήριο της περιφέρειας Ηπείρου επικεντρώθηκε στην κατάσταση που επικρατεί τις βραδινές κυρίως ώρες στα στέκια της νεολαίας, με φαινόμενα συνωστισμού ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα όταν και σταματά η λειτουργία των καταστημάτων.

Προς την κατεύθυνση αυτή άλλωστε ήταν και μία αποστροφή του λόγου του κ. Χαρδαλιά, για επικαιροποίηση της στρατηγικής ελέγχου σε γειτονιές της πόλης, αφού ένας μεγάλος αριθμός των θετικών κρουσμάτων στα Γιάννενα το τελευταίο 10ήμερο, αναφέρεται σε άτομα νεαρής ηλικίας, που κατά δήλωσή τους είχαν έντονη κοινωνική δραστηριότητα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος το προηγούμενο διάστημα. Ήδη από το μεσημέρι του Σαββάτου μετά το τέλος της σύσκεψης στην περιφέρεια δόθηκε η σχετική εντολή για την εντατικοποίηση των ελέγχων με την ΕΛ.ΑΣ να προχωρά αρχικά σε συστάσεις και στη συνέχεια σε βεβαιώσεις παραβάσεων με την επιβολή αυστηρών προστίμων σε ιδιοκτήτες καταστημάτων και για υπέρβαση του ανώτατου αριθμού θαμώνων, αλλά και για μη χρήση της προστατευτικής μάσκας από το προσωπικό. Επίσης, το Σάββατο η ΕΛ.ΑΣ έβαλε λουκέτο για διάστημα δύο εβδομάδων σε κεντρικό κατάστημα λόγω υπεράριθμων πελατών, επιβάλλοντας και πρόστιμο 3000 ευρώ.
Στο ίδιο μήκος κύματος με αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί τις νυχτερινές κυρίως ώρες στα στέκια της νεολαίας, κινήθηκαν και οι δηλώσεις του δημάρχου Μ. Ελισάφ, αλλά και του περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη.

17 κριτήρια κρίνουν το lockdown

Αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε στο διοικητήριο της περιφέρειας με τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ και επιτελικά στελέχη της Πολ. Προστασίας και του ΕΟΔΥ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως η πορεία της διασποράς τις επόμενες ημέρες, σε συνδυασμό με συνολικά 17 κριτήρια και παραμέτρους που εξετάζονται συνεχώς, θα κρίνει εάν τελικά η πόλη θα πάει ή όχι σε lockdown.
Όπως είπε, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον αστικό ιστό της πόλης και όχι στην ευρύτερη περιοχή και αυτό είναι ένα στοιχείο που διαφοροποιεί την κατάσταση στα Γιάννενα σε σχέση με την Κοζάνη, όπου η διασπορά είναι πολύ περισσότερο εκτεταμένη.

Παρόλα αυτά στα Γιάννενα υπάρχουν συνολικά 256 ενεργά κρούσματα και 520 στενές επαφές αυτών που χαρακτηρίζονται ως υψηλού ρίσκου και κινδύνου, αφού εκτός από τις πολλές επαφές που έχουν τα άτομα αυτά, υπάρχει και το στοιχείο των μετακινήσεων και εντός της ΠΕ, αλλά και εκτός αυτής σε όλη την Ήπειρο.
Στα αξιοσημείωτα, πλην των εκκλήσεων και συστάσεων για αυστηρή τήρηση των μέτρων και κυρίως για χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, η αναφορά του κ. Χαρδαλιά, ότι τα rapid tests, πλην αυτών που κάνουν τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας, ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία δεν είναι αξιόπιστα.

Η εικόνα της περιφέρειας το Σαββατοκύριακο

Από τα 23 κρούσματα που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής για την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, τα επτά, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, προέρχονται από το Μέτσοβο. Αξίζει να σημειωθεί πως το απόγευμα της Δευτέρας τελικά ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επίσημα τα αποτελέσματα της τριήμερης δειγματοληψίας που έκανε στα Γιάννινα την προηγούμενη βδομάδα. Όπως ανέφερε, την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν 2019 έλεγχοι, από αυτούς βρέθηκαν 25 δείγματα θετικά, τα οποία στο σύνολό τους αφορούν Έλληνες. Πρόκειται για 14 άνδρες και 11 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 34 έτη.

Σε επίπεδο περιφέρειας τη Δευτέρα ανακοινώθηκε 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας, την Κυριακή 1 κρούσμα στην Π.Ε Άρτας, 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, 4 κρούσματα στην Π.Ε Πρέβεζας και το Σάββατο 1 κρούσμα στην ΠΕ Άρτας και 2 κρούσματα στην ΠΕ Πρέβεζας.