Η εικόνα της περιοχής στο παραλίμνιο μέτωπο έχει αλλάξει δραματικά, από το 2020, όταν διαγνώστηκαν για πρώτη φορά κρούσματα της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους σε πλατάνια.
Η ανάγκη για περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας οδήγησε στην κοπή περισσότερων από 40 μεγάλων δέντρων, τα οποία είτε είχαν ήδη προσβληθεί είτε βρίσκονταν σε άμεση γειτνίαση με ασθενή δένδρα. Η επέμβαση κρίθηκε αναγκαία στο πλαίσιο εφαρμογής του προβλεπόμενου πρωτοκόλλου, το οποίο επιβάλλει την κοπή όχι μόνο των νοσούντων, αλλά και των υγιών πλατάνων που βρίσκονται κοντά τους, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά.
Η Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου Ιωαννιτών προχώρησε σταδιακά σε νέες φυτεύσεις δένδρων που είναι ανθεκτικά στο μεταχρωματικό έλκος και δεν προσβάλλονται από αυτό, ενώ υπήρξε και σταδιακή διαφοροποίηση με τη φύτευση διαφορετικών ειδών πλατύφυλλων δένδρων.
Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες αυτό που παρατηρεί κάποιος στην παραλίμνια περιοχή από την πλ. Μαβίλη μέχρι και την περιοχή «Σκάλα», είναι πως πάρα πολλά από τα νέα δένδρα που φυτεύθηκαν, δεν «πιάστηκαν» ποτέ και η ήδη προβληματική και άσχημη εικόνα σε σημεία όπως λίγο πριν τη Νότια Πύλη του Κάστρου, γίνεται ακόμη πιο άσχημη. Απευθυνθήκαμε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πέτρο Παλάσχα που παραδέχθηκε πως η Υπηρεσία έχει εντοπίσει το ζήτημα και έχει ήδη χαρτογραφήσει τα σημεία και τον αριθμό των δένδρων που πρέπει να ξεριζωθούν ώστε να γίνουν νέες φυτεύσεις.
Ως προς τους λόγους που πολλά από τα νέα δένδρα δεν «πιάστηκαν» όπως έγινε στην περίπτωση των δεκάδων δένδρων που φυτεύτηκαν στην οδό Καρ. Παπούλια ο κ. Παλάσχας τόνισε πως είναι στο όριο του φυσιολογικού η απώλεια μερικών δένδρων, αλλά αυτό δεν οφείλεται σε κάποιο λάθος της υπηρεσίας που θα μπορούσε να είναι το ανεπαρκές πότισμα. «Αν ήταν αυτό το πρόβλημα, τότε δε θα είχε πιαστεί κανένα από τα δένδρα.
Είναι γεγονός πάντως πως σε κάποιες περιπτώσεις, η περίοδος που επιλέχθηκε για να γίνουν οι φυτεύσεις δεν ήταν η ιδανική και αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για να μην υπάρξει επιτυχία. Ωστόσο η Υπηρεσία έχει κάνει την καταγραφή και στον κατάλληλο χρόνο που είναι εντός του Φθινοπώρου θα προχωρήσει και στην εκρίζωση των δένδρων που δεν έχουν «πιαστεί» και στη φύτευση νέων», ανέφερε χαρακτηριστικά.