ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Εξαμελής επιτροπή για τήρηση των μέτρων

Νέα

Μπορεί τα μαθήματα και ορισμένες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους μέχρι νεωτέρας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σταματά και η ζωή στην Πανεπιστημιούπολη.
Πέρα από τις διοικητικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Πανεπιστημίου που συνεχίζονται κανονικά, υπάρχουν πολλοί φοιτητές που έχουν μείνει στην πόλη, για των οποίων τη σίτιση πρέπει να υπάρξει μέριμνα και να αποφευχθεί ταυτόχρονα ο συνωστισμός στη λέσχη. Η λύση που αποφασίστηκε και εφαρμόστηκε είναι η παραλαβή των γευμάτων και του δείπνου των φοιτητών σε πακέτο από το εστιατόριο του Πανεπιστημίου.
Από την άλλη πλευρά, ο πρύτανης Τρ. Αλμπάνης σε δηλώσεις του στο ITV έκανε γνωστό πως το Πανεπιστήμιο έχει συστήσει μία διεπιστημονική εξαμελή επιτροπή αποτελούμενη από καθηγητές γιατρούς που παρακολουθεί τις εξελίξεις και εξετάζει την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης για την περιορισμό της εξάπλωσης του κορωναϊού.
Σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη όλα τα φοιτητικά θέματα σχετικά με την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού έργου θα ρυθμιστούν από τη διοίκηση και τη Σύγκλητο όταν οι συνθήκες ασφάλειας επανέλθουν.
«Εκτιμούμε ότι εάν περιορίσουμε τις μετακινήσεις και εφαρμόσουμε σχολαστικά τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας θα περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού», σημείωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου.

Συζήτηση για μαθήματα εξ αποστάσεως
Στην χθεσινή έκτακτη πάντως συνεδρίαση της Συγκλήτου, διάρκειας μίας ώρας τέθηκε και το ζήτημα που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απασχολήσει τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας το επόμενο διάστημα για την υλοποίηση του προγράμματος σπουδών και των μαθημάτων, μέσω εφαρμογών του διαδικτύου.
«Είναι κάτι που ήδη μας απασχολεί και πιστεύω ότι θα έχουμε καταλήξει μέχρι τις 24 Μαρτίου στον τρόπο που μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποιες νέες μεθόδους. Από την άλλη όμως υπάρχουν σχολές, τμήματα και μαθήματα που δεν μπορούν να γίνουν διαδικτυακά, αφού απαιτούν τη φυσική παρουσία των φοιτητών», πρόσθεσε ο κ. Αλμπάνης.

Παράσταση διαμαρτυρίας από τους εστιακούς φοιτητές
Παρότι πάντως οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος προχώρησαν από το απόγευμα της Τρίτης στην εφαρμογή της απόφασης για την αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου και από το πρωί της Τετάρτης στη λήψη των αποφάσεων για τον τρόπο με τον οποίο στο εξής θα κινηθεί το ίδρυμα, λίγο μετά τις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας του συλλόγου εστιακών φοιτητών με συγκεκριμένα αιτήματα.
Όπως εξήγησε η πρόεδρος του Συλλόγου Νάντια Τζώρτζη τα κυρίαρχα ζητήματα αφορούν στα μέτρα πρόληψης και απολύμανσης στις φοιτητικές εστίες, όπου συνεχίζουν και θα παραμείνουν μέχρι την επανέναρξη λειτουργίας του Πανεπιστημίου, πολλοί φοιτητές οι οποίοι δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, είτε για οικονομικούς λόγους, είτε επειδή εργάζονται.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και γενικότερα στην οικονομική κατάσταση του Πανεπιστημίου, που θα πληγεί ακόμη περισσότερο λόγω του κορωναϊού τη στιγμή που η Σύγκλητος έχει επιβεβαιώσει ότι η ετήσια χρηματοδότηση από την πολιτεία υπολείπεται κατά 2 εκ. ευρώ της κάλυψης των λειτουργικών δαπανών.