Μαζική η αναχώρηση των φοιτητών

Νέα

Μαζικά αναχώρησαν από τα Ιωάννινα οι φοιτητές το βράδυ της Τρίτης, μετά την ανακοίνωση για αναστολή του εκπαιδευτικού έργου όλων των βαθμίδων στη χώρα μας. Για να ανταποκριθεί μάλιστα το υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων στην αυξημένη κίνηση, χρειάστηκε να μπουν έκτακτα δρομολόγια προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Γρηγόρη Γκίκα, η κίνηση αναμένεται να είναι αυξημένη μέχρι την Παρασκευή, μετά όμως το πιθανότερο είναι να μείνει εξαιρετικά χαμηλή μέχρι την εξομάλυνση της κατάστασης με τον κορωναϊό. Ο ίδιος δεν δίστασε όμως να κρύψει την ανησυχία του γενικά για την κατάσταση των επιχειρήσεων στη χώρα, με το μέγεθος του πλήγματος που θα δεχθεί η οικονομία από την πανδημία να μην μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί.
Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα δεν υπήρχαν διαφοροποιήσεις στην επιβατική κίνηση, η οποία όμως άρχισε να παρουσιάζει σταδιακή μείωση που έφτασε στις αρχές της εβδομάδας το 70%.
Ο κ. Γκίκας τόνισε ότι η εφαρμογή των μέτρων είναι βέβαιο ότι θα συρρικνώσει περαιτέρω το μεταφορικό έργο και στο υπεραστικό και στο αστικό ΚΤΕΛ, με ιδιαίτερη αναφορά και επίπτωση στα Γιάννενα, λόγω του μεγάλου αριθμού των φοιτητών. Έτσι, ζήτησε από την πολιτεία να ανταποκριθεί στις απώλειες που θα μετρήσουν οι επιχειρήσεις και να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης.
«Πιστεύω ότι για ένα 20ημερο θα είναι δύσκολη η κατάσταση όχι μόνο στις μεταφορές, αλλά γενικότερα στον ιδιωτικό τομέα. Προφανώς θα πρέπει να κάνουμε υπομονή, να δείχνουμε ψυχραιμία και να ακολουθούμε τις οδηγίες.
Από την άλλη όμως οφείλει και η πολιτεία να ανταποκριθεί και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την κάλυψη των ζημιών των επιχειρήσεων», σημείωσε ο κ. Γκίκας.

Απολυμάνσεις των λεωφορείων πριν από κάθε ταξίδι
Τα βασικά μέτρα πρόληψης πάντως όπως είναι η απολύμανση των λεωφορείων εκτελούνται κανονικά από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα πριν από κάθε ταξίδι λεωφορείου.
Η απολύμανση γίνεται τόσο στο εσωτερικό του λεωφορείου όσο και στο χώρο των αποσκευών αλλά και εξωτερικά.
«Έχουν γίνει συστάσεις στους οδηγούς και στο σύνολο των εργαζομένων για την εφαρμογή αυστηρών μέτρων ατομικής υγιεινής, αλλά γενικότερα αυτό που έχει αποδειχθεί ότι έχει μεγάλη σημασία είναι η συναίσθηση της ατομικής ευθύνης κάθε πολίτη», κατέληξε ο κ. Γκίκας.