ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Ανοίγει τη συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Νέα

Ένα ακαδημαϊκό και ταυτόχρονα κοινωνικό στίγμα στα τοπικά δρώμενα επιδιώκει να αφήσει το Θερινό Σχολείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που διοργανώνει το Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η αυλαία του ξεχωριστού αυτού «σχολείου» άνοιξε τη Δευτέρα και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες με δεκάδες εισηγήσεις που θα αφορούν τις προκλήσεις και τις προοπτικές της κοινωνίας στη διαχείριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στην εναρκτήρια εκδήλωση που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας παρών ήταν και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, που αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Τμήματος για τη διοργάνωση, τη οποία όπως είπε, αποτελεί και ένα πρότυπο μοντέλο λειτουργίας σε επίπεδο εξωστρέφειας για το σύνολο των Τμημάτων του ακαδημαϊκού Ιδρύματος των Ιωαννίνων.
Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο κ. Αλμπάνης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ώστε τα ακαδημαϊκά ιδρύματα ανά τον κόσμο να αναλάβουν πλέον την εκπαίδευση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι προσφυγικοί πληθυσμοί, θέμα που αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα με ένταση, λόγω των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
Παράλληλα, ο κ. Αλμπάνης στην εισήγησή του σχολίασε και τη γενικότερη κατάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα, σε σχέση με το περίφημο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.
«Πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια οι αναφορές για τη διασφάλιση του και την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων. Ενώ όλοι όμως μιλάνε γι’ αυτό, στην πράξη δεν υπάρχει αυτοδιοίκητο, αφού μόλις το 30% των διοικητικών πράξεων μπορεί να γίνει από τα Πανεπιστήμια και όλο το υπόλοιπο από το υπουργείο Παιδείας», ανέφερε.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ακόμη, η πρόεδρος του Τμήματος Νηπιαγωγών Κατερίνα Πλακίτση και η αναπληρώτρια καθηγήτρια, επιστημονικά υπεύθυνη του Θερινού Σχολείου Άρτεμις Γιώτσα.
Η θεματολογία της πρώτης ημέρας στο Θερινό Σχολείο αφορούσε στον τομέα της αειφορίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με τις απειλές και τους κινδύνους από το διαδίκτυο, αλλά και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.