ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΩΗΣ -Αναγκαία η 4η δόση για πολλές ηλικιακές ομάδες

Νέα

Το όφελος της 4ης δόσης οδήγησε την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην σύσταση για εμβολιασμό.

Δικαιούχοι της δεύτερης αναμνηστικής δόσης είναι επίσης και τα άτομα με σοβαρά και απειλητικά νοσήματα.

Η πλατφόρμα άνοιξε και θα λειτουργεί ανά ηλικιακή ομάδα. Έτσι μετά τους άνω των 80 ετών θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 70-79 και ακολούθως για την ηλικιακή ομάδα 60-69.

Σύμφωνα με τον πνευμονολόγο μέλος των Ιδιωτών Πνευμονολόγων, Παναγιώτη Ζώη η μείωση της προστασίας του εμβολίου με την πάροδο του χρόνου, αλλά και η ανησυχία για το ενδεχόμενο μεταλλάξεων τους επόμενους μήνες άλλαξαν τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις των επιστημόνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 3,1 εκατομμύρια άτομα ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 60 χρόνων και άνω που είχαν προτεραιοποιηθεί και στην αρχική φάση του εμβολιασμού, με υποομάδες, δηλαδή πρώτα οι 85 χρόνων και άνω, στη συνέχεια οι 80-84 χρόνων, μετά οι 75-79 χρόνων κοκ.

Ο κ. Ζώης ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα έχουν και οι ανοσοκατασταλμένοι καθώς είναι μεγάλες οι ομάδες ανθρώπων που λαμβάνουν συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές για διαφορετικά χρόνια νοσήματα «σε αυτές τις ομάδες είναι αναγκαίο να γίνει και τέταρτη δόση ώστε να προφυλαχθούν μιας και το ανοσοποιητικό τους είναι χαμηλό. Άρα η τέταρτη δόση θα τους θωρακίσει» είπε μεταξύ άλλων.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις και το τι μέλει γενέσθαι με τον γενικό πληθυσμό και τον εμβολιασμό, ο κ. Ζώης ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να είναι σίγουροι για το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα καθώς τα επιστημονικά δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αλλάζουν και οι αποφάσεις. Δεν απέκλεισε πάντως την πιθανότητα να χρειαστεί αναμνηστική δόση. «Κανείς δε μπορεί να απαντήσει κάθε πότε θα κάνουμε εμβόλιο. Οι πληροφορίες αλλάζουν συνεχώς. Έχουν στα σταθεροποιηθεί τα κρούσματα αλλά έχουμε ακόμη πολλές διασωληνώσεις και μεγάλο αριθμό νεκρών καθημερινά. Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί» κατέληξε ο κ. Ζώης.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ