ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ – Ανοιχτές αιμοληψίες στο κέντρο των Ιωαννίνων

Νέα

Οι Σύλλογοι και οι Φορείς Εθελοντικής Αιμοδοσίας της Π.Ε Ιωαννίνων και ο Σύλλογος Θαλασσαιμίας Ηπείρου, σε συνεργασία με την Αιμοδοσία του Γ.Ν. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη διοργανώνοντας ανοιχτές αιμοληψίες που ξεκίνησαν χθες Τετάρτη και θα συνεχιστούν σήμερα Πέμπτη 13 Ιουνίου, από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι, στον πεζόδρομο της Μιχαήλ Αγγέλου, στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων.
Η 14η Ιουνίου καθορίστηκε ω Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και το Διεθνή Οργανισμό μετάγγισης Αίματος.
Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας το αίμα του και δέκα λεπτά από το χρόνο του.
Ο εορτασμός επικεντρώνεται στην αξία του προσφερόμενου αίματος στους ασθενείς, όχι μόνο για τη διάσωση της ζωής αλλά και για την παροχή βοήθειας στους συνανθρώπους μας για να ζήσουν μια μακροβιότερη και πιο παραγωγική ζωή.
Όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μια μονάδα αίματος μπορεί να σώσει μέχρι και τρεις ζωές. Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται πάνω από 90 εκατομμύρια μονάδες αίματος σε όλο τον κόσμο. Πολλοί ασθενείς που χρειάζονται μετάγγιση, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, δεν έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε ασφαλές αίμα.
Η συλλογή αίματος από εθελοντές μη αμειβόμενους αιμοδότες είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για μια ασφαλή και επαρκή παροχή αίματος. Η παροχή ασφαλούς και επαρκούς αίματος μέσω καλά οργανωμένων εθνικών συστημάτων αιμοδοσίας θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εθνικής πολιτικής κάθε χώρας για τη φροντίδα της υγείας.