Ούτε ένα ευρώ επιβάρυνση για τους πολίτες

Νέα

Στοιχεία και απαντήσεις για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του Δήμου Ιωαννιτών το οποίο θα προχωρήσει με βάση την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου έδωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η δημοτική αρχή, η απόφαση της Οικονομικής Προγραμματικής ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση ενός έργου σύνθετου τεχνικά, με μεγάλο οικονομικό όφελος για τον δήμο και τους πολίτες και με έντονο φιλοπεριβαλλοντικό αποτύπωμα. Το έργο θα ωριμάσει και θα δημοπρατηθεί με αξιοποίηση του μηχανισμού Elena μέσω του οποίου η Περιφέρεια Ηπείρου υλοποιεί και άλλα ενεργειακά έργα.

Όπως τόνισε ο κ. Βάββας, ο Δήμος και οι πολίτες δεν θα έχουν την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση τόσο στην φάση ωρίμανσης του έργου όσο και στην φάση κατασκευής και συντήρησης.

«Από όταν ανέλαβε η δημοτική αρχή δε συζήτηση ποτέ για αυξήσεις αλλά μόνο για μειώσεις των τελών. Ήδη από τον Νοέμβριο προχωρήσαμε σε μειώσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών και περιοχές και θα συντάξουμε νέα μελέτη για νέες μειώσεις, που είναι σε συνάρτηση με την πορεία εκτέλεσης μεγάλων έργων. Είναι δέσμευση της δημοτικής αρχής, ότι οι πόροι που θα προκύψουν είτε από την επέκταση των υποδομών ή από το όφελος στα ανταποδοτικά, θα οδηγήσουν σε αντίστοιχες αποφάσεις και ενέργειες, που θα έχουν αντίκτυπο στις τσέπες των πολιτών. Βασική πρόθεση της δημοτικής αρχής, είναι η μείωση των ανταποδοτικών τελών», ανέφερε χαρακτηριστικά, χωρίς να την προσδιορίζει πάντως χρονικά.

«Ο Δήμος θα έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας σε όλες τις φάσεις του έργου. Με το μοντέλο της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης που θα προχωρήσει το έργο οι πολίτες δεν θα έχουν κανένα απολύτως κόστος. Ο Δήμος πετυχαίνει την αντικατάσταση των φωτιστικών σε όλη την έκταση χωρίς κανένα κόστος και με σημαντικά οφέλη στο στάδιο της παραγωγικής λειτουργίας του έργου», τόνισε ο κ. Βάββας.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν κατά την προεργασία που έγινε από τον τεχνικό σύμβουλο της Περιφέρειας, στο Δήμο υπάρχουν 17.624 λαμπτήρες εκ των οποίων μόνο οι 763 είναι led.

Σύμφωνα, ακόμη, με τα υπόλοιπα στοιχεία που έδωσε ο κ. Βάββας:

Με την ολοκλήρωση του έργου η εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι κατ’ ελάχιστον 62%

Η σημερινή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο Δήμο Ιωαννιτών ανέρχεται σε 12,2 εκατομμύρια κιλοβατώρες ανά έτος και η δαπάνη φτάνει στο 1,9 εκατομμύρια.

Μετά την αναβάθμιση του δικτύου η κατανάλωση ενέργειας εκτιμάται στα 4,5 εκατομμύρια κιλοβατώρες ανά έτος και η δαπάνη προς τον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος στις 734 χιλιάδες.

Στα 12 χρόνια λειτουργίας του έργου, η εξοικονόμηση της δαπάνης ηλεκτρικής ενέργειας θα ανέλθει στα 15,4 εκατομμύρια, ενώ το αντίστοιχο ύψος της εξοικονόμησης δαπανών συντήρησης του δικτύου θα φτάσει στο 1,7 εκατομμύρια.

Ο επιμερισμός επί της εξοικονόμησης κόστους ενέργειας – ελάχιστα εκτιμώμενος – θα είναι 25% για τον Δήμο και 75% για τον ιδιώτη που έχει κατασκευάσει με ίδια κεφάλαια το έργο και θα έχει την ευθύνη της συντήρησης.

Έτσι το καθαρό όφελος για τον δήμο υπολογίζεται στα 5,5 εκατομμύρια για τα δώδεκα χρόνια. Το γεγονός αυτό όπως υπογράμμισε ο κ. Βάββας θα επιτρέψει την περαιτέρω μείωση των ανταποδοτικών τελών προς τους πολίτες κάτι που αποτελεί δέσμευση της σημερινής δημοτικής αρχής.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο μεγάλης κλίμακας, χωρίς κανένα κόστος για τον δημότη και με πολλαπλά οφέλη για τον δήμο και την πόλη, τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά», υπογράμμισε ο κ. Βάββας.

Διευκρίνισε ότι τα στοιχεία του τεχνικού συμβούλου της Περιφέρειας δεν παρουσιάζουν αποκλίσεις από τα στοιχεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες του Δήμου, ενώ τόνισε ότι αναλύθηκαν όλα τα χρηματοδοτικά μοντέλα που είναι διαθέσιμα στους ΟΤΑ για ένα τέτοιο έργο και η Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης κρίθηκε ως η πλέον συμφέρουσα.

Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Αρλέτος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την στάση παρατάξεων της αντιπολίτευσης οι οποίες μέχρι τον Αύγουστο του 2019 είχαν την άποψη ότι το πρόγραμμα Elena αποτελεί ιδανική λύση για τους δήμους στην Ήπειρο και σήμερα υποστηρίζουν τα αντίθετα. Αναρωτήθηκε δε τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα.