via-gynaikon

Όταν η παραμονή στο σπίτι είναι εφιάλτης

Νέα

Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο ακόμα ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα που δεν είναι άλλο από τη βία κατά των γυναικών, καθώς ο εγκλεισμός αποτέλεσε αφορμή για να εκδηλωθούν και να καταγγελθούν περιστατικά βίας, ενώ πριν λίγες μόνο ημέρες στην Ελλάδα σημειώθηκε ακόμα ένα περιστατικό γυναικοκτονίας.

Την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου κατά το πρώτο lockdown εκατοντάδες γυναίκες έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με επίσημα πλέον στοιχεία, ενώ οι τηλεφωνικές κλήσεις για βοήθεια στην αστυνομία, στα συμβουλευτικά κέντρα αλλά και στο πενταψήφιο 15900 το διάστημα αυτό ήταν εξαιρετικά αυξημένες σε όλη τη χώρα, με την πόλη μας να μην αποτελεί εξαίρεση. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που η ΕΛ.ΑΣ. έθεσε σε λειτουργία υπηρεσία της άμεσης δράσης με απλό sms στο 100.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών, η Ελίνα Παπαγεωργίου, νομικός στο Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων, που ανήκει στο δίκτυο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων, και η υπαρχιφύλακας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων Μαρία Μπαντή παραχώρησαν κοινή συνέντευξη, στην οποία αναφέρθηκαν στην υφιστάμενη πραγματικότητα που βιώνουν όπως φαίνεται εκατοντάδες γυναίκες στα σπίτια, αλλά πλέον στη δυνατότητα που έχουν να απευθυνθούν σε φορείς και υπηρεσίες, ζητώντας να απαλλαγούν από τον κάθε εφιάλτη.
Το διάστημα της δεύτερης καραντίνας είναι ακόμη μικρό για να διαμορφωθεί μία σχετική εικόνα όπως ανέφερε όμως η κα Παπαγεωργίου στο πρώτο διάστημα υπήρχε μία συνεχής αυξητική τάση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που έφταναν στο επίπεδο της καταγγελίας.

«Παρόλα αυτά, δυστυχώς το ποσοστό εκείνων των περιπτώσεων που φτάνει τελικά στην ενημέρωση και την καταγγελία είναι πολύ μικρό σχέση με την πραγματικότητα. Ο εγκλεισμός δεν είναι η αιτία, αλλά είναι μία κατάσταση που οξύνει την ένταση και φέρνει πιο εύκολα στο προσκήνιο φαινόμενα βίας. Τουλάχιστον στην περιοχή μας καταγράφονται περιστατικά και σε νέα ζευγάρια, αλλά κυρίως σε ζευγάρια που έχουν χρόνια μαζί και ανήκουν σε διάφορες οικονομικές και κοινωνικές κατηγορίες», σημείωσε η κα Παπαγεωργίου.

ΕΛ.ΑΣ.: Υπάρχει οργανωμένο σύστημα υποστήριξης

Λόγο για ένα επίκαιρο θέμα έκανε από την πλευρά της αστυνομίας, η υπαρχιφύλακας Μαρία Μπαντή, με το γραφείο αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας στην Α.Δ. Ιωαννίνων να καταγράφει πολλά περιστατικά στον ένα χρόνο λειτουργίας του.
«Στόχος μας είναι η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου, ενθαρρύνοντας τα θύματα να μιλήσουν και να καταγγείλουν, ευαισθητοποιώντας τους πολίτες και λειτουργώντας με την ευθύνη της εποπτείας και της καθοδήγησης των υπηρεσιών.
Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι, ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει εάν δεν υπάρχει καταγγελία. Καταλαβαίνουμε ότι το κυρίαρχο συναίσθημα είναι ο φόβος, αλλά οφείλει να γνωρίζει κάθε θύμα ότι από τη στιγμή που κάνει το αποφασιστικό βήμα και απευθυνθεί στην αστυνομία, υπάρχει ένα οργανωμένο σύστημα υποστήριξης από φορείς και υπηρεσίες.
Επειδή βρισκόμαστε και σε περίοδο πανδημίας το μήνυμα είναι πως μένουμε ασφαλείς, αλλά δεν μένουμε σιωπηλοί», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Μηνύματα

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, διάφοροι φορείς έστειλαν σχετικά μηνύματα.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Ιωαννιτών Χριστίνα Κωτσαντή ανέφερε τα εξής:
«Η 25η Νοέμβρη αποτελεί την Διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, όπως αυτή ανακηρύχτηκε την 17η Δεκεμβρίου του 1999. Τότε, για πρώτη φορά και 51 έτη μετά από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του ανθρώπου αναγνωρίστηκε επισήμως αυτό το σημαντικό ζήτημα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα θέμα επίκαιρο όσο ποτέ. Η υποχρεωτική παραμονή μας στο σπίτι λόγω της πανδημίας εντείνει τις συγκρούσεις μεταξύ των ζευγαριών στις οικογένειες. Συχνά θύματα αυτών των συγκρούσεων είναι οι γυναίκες με τον υποχρεωτικό εγκλεισμό να τους δημιουργεί την αίσθηση του αδιεξόδου. Είναι εξαιρετικά σημαντική η γνώση και ο σεβασμός όλων των δικαιωμάτων από όλους μας στην καθημερινότητά μας.
Διαπιστώνουμε με λύπη ότι 72 έτη μετά τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Πόλεμοι, αγώνες, επαναστάσεις, απεργίες, θυσίες και αυταπάρνηση χρειάστηκαν για να επιτευχθούν και να καθιερωθούν πολλά από τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι μορφές έκφρασης της ‘’Βίας κατά των Γυναικών’’ είναι ποικίλες. Η πραγματική τους υπόσταση διαφοροποιείται με αποτέλεσμα την καταπάτηση κάθε φορά ενός διαφορετικού ανθρώπινου δικαιώματος ή συχνά και περισσότερων του ενός.
Η διαφοροποίηση στο σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών στις διάφορες κοινωνίες, ανά τον κόσμο, είναι αναμφισβήτητα μεγάλη . Ακόμη και στις πιο δημοκρατικές σύγχρονες δυτικές κοινωνίες της μεγάλης οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης και προόδου διαπιστώνονται ακόμα σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την αντιμετώπιση των φύλων.

Ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας είναι σκληρός και άνισος.
Έχουμε να παλέψουμε με παγιωμένες αντιλήψεις και πεποιθήσεις, που συχνά αποτελούν δομικά στοιχεία της προσωπικότητας των συνανθρώπων μας.
Έχουμε όμως ένα μοναδικό όπλο για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος, την διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας.
Είναι καθήκον μας να σταματήσουμε να ανατρέφουμε ΘΥΤΕΣ και ΘΥΜΑΤΑ.
Ας μάθουμε όλοι στα παιδιά μας να αγαπάμε ο ένας τον άλλον σεβόμενοι τα ΑΝΘΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ δίνοντας το καλό παράδειγμα.

Σημασία έχει ο τρόπος που μαθαίνουμε να αγαπάμε τον άλλον χωρίς προϋποθέσεις».
Ο ΟΚΠΑΠΑ από την πλευρά του σημειώνει τα εξής:
«Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε το 1981 από τον Ο.Η.Ε. ως Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Γυναικών. Σύμφωνα με αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί κάποια μορφή βίας, η οποία τις πλήττει αδιάκριτα, ανεξάρτητα από την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την οικονομική τους κατάσταση.
Καθημερινά καταγγέλλονται πράξεις κακοποίησης που θίγουν τη σωματική ακεραιότητα της κάθε γυναίκας, το δικαίωμά της στην εργασία, τη δυνατότητά της να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως μητέρα και το δικαίωμα να αναπτύσσεται ως αυθύπαρκτη προσωπικότητα. Οι κακοποιημένες γυναίκες συνήθως υποφέρουν σιωπηλά, καθώς δύσκολα ζητούν βοήθεια, με αποτέλεσμα τα περισσότερα περιστατικά να παραμένουν στο σκοτάδι.

Ο «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» από το 2012 ενεργοποιήθηκε και στον τομέα αυτό και εντάχθηκε στο πρόγραμμα Γ. Γ. Ισότητας «Ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας». Λειτουργώντας ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, δυναμικότητας 20 κλινών. Στόχος του «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» είναι η παροχή ασφαλούς διαμονής στις γυναίκες – θύματα και στα παιδιά τους.
Το μήνυμα της ημέρας είναι διπλό, αφενός μεν προς την κοινωνία, να αντιμετωπίζει με σεβασμό όλες τις γυναίκες (που μπορεί να είναι μάνα, σύζυγος, κόρη, φίλη) και κατ’ επέκταση ο σεβασμός προς κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτου φύλου, ιδιότητας, εθνικότητας, ή άλλων χαρακτηριστικών. Αφετέρου απευθύνεται προς την γυναίκα – θύμα βίας και είναι: «Μιλήστε…», μιλήστε στις δομές που υπάρχουν και σας υποστηρίζουν, μιλήστε και επικοινωνήστε με τις δομές που έχουν δημιουργηθεί για την στήριξη σας».
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου, πραγματοποίησαν δράσεις ευαισθητοποίησης ενώ ο δήμαρχος απηύθυνε το εξής μήνυμα:

«Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που εορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου, υπενθυμίζει μια δυσάρεστη αλλά υπαρκτή πραγματικότητα. Η βία κατά των γυναικών, σε όλες της τις μορφές είναι ακόμη παρούσα. Διαπερνά κοινωνικές τάξεις, οικονομικές τάξεις.
Ωστόσο, σε όλες τις μορφές βίας, υπάρχει μία κοινή «γραμμή» που την εκτρέφει και την καλλιεργεί: η σιωπή των θυμάτων. Αυτή τον κύκλο της σιωπής πρέπει όλοι μαζί
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Αρταίων μπορεί να προσφέρει βοήθεια. Μπορεί να γίνει η φωνή των γυναικών που δεν μπορούν, φοβούνται, διστάζουν. Στο τηλέφωνο 2681077400 υπάρχουν λύσεις.
Δωρεάν απόρρητες συμβουλευτικές υπηρεσίες, ανώνυμη στήριξη από εξειδικευμένο ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό, δωρεάν νομικές υπηρεσίες είναι στην φαρέτρα των εργαλείων του Συμβουλευτικού Κέντρου».

Επικοινωνία

Τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε τοπικό επίπεδο στο 2651077449 που λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα ή στο πενταψήφιο 15900 που λειτουργεί όλο το 24ωρο σε όλη την Ελλάδα.