Οπωσδήποτε αντηλιακό πριν βγούμε έξω

Νέα

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει απαραιτήτως να φοράμε αντηλιακό χειμώνα καλοκαίρι για να προστατευτούμε από τον ήλιο.

Το αντηλιακό μας προστατεύει από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες οι οποίες ευθύνονται για μια σειρά από βλάβες στο δέρμα μας, με σημαντικότερη την πρόκληση καρκίνου.

 

Τα αντηλιακά περιέχουν οργανικά και ανόργανα χημικά.

Τα ανόργανα χημικά εκτρέπουν τις υπεριώδεις ακτίνες, ενώ τα οργανικά τις απορροφούν.

Το Sun Protection Factor που σημαίνει «παράγοντας προστασίας από τον ήλιο» και ο αριθμός που υπάρχει δίπλα από αυτά τα αρχικά σχετίζεται με το πόσο καιρό χρειάζεται για να επηρεάσουν τις επιδερμικές επιδράσεις.

Για παράδειγμα όταν ένα αντηλιακό γράφει SPF30 τότε η ηλιακή ακτινοβολία θα αρχίσει να καίει το δέρμα σας 30 φορές αργότερα από ότι θα το έκανε αν δεν φορούσατε αντηλιακό.

Ο δείκτης SPF όσο μεγάλος κι αν είναι δεν είναι ποτέ αρκετός, διότι προστατεύει μόνο από ένα είδος ακτινοβολίας. Για να είστε πλήρως καλυμμένοι από το αντηλιακό σας θα πρέπει αυτό να αναφέρει την ένδειξη Broad Spectrum, δηλαδή να παρέχει προστασία ευρέως φάσματος.

Οι άλλες ακτίνες δεν καίνε το δέρμα, ωστόσο προκαλούν επίσης πανάδες, γήρανση του δέρματος αλλά και καρκίνο.

 

Ο Δείκτης Αντηλιακής Προστασίας -SPF (Sun Protection Factor)- ενός αντηλιακού, υποδεικνύει χρόνο έκθεσης στον ήλιο. Και συνεπεία αυτού, πόσο καλά είναι προστατευμένο το δέρμα από ένα ηλιακό έγκαυμα.

Ας υποθέσουμε ότι το δέρμα σας αρχίζει να κοκκινίζει έπειτα από 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, χωρίς προστασία.

Τότε, μια αντηλιακή κρέμα με δείκτη SPF30 (για παράδειγμα) θα το προστατέψει για 6 ώρες (20 λεπτά επί 30). Αυτό όμως ισχύει σε ιδανικές συνθήκες, οι οποίες υπάρχουν μόνο σε εργαστηριακό περιβάλλον, γι’ αυτό και οι δερματολόγοι συμβουλεύουν να ανανεώνετε το αντηλιακό σας κάθε 2 ώρες, ειδικά όταν βρίσκεστε στην παραλία –συνυπολογίζοντας την απώλεια υλικού εξαιτίας του νερού, του ιδρώτα, ακόμη και της επαφής με την πετσέτα ή την ξαπλώστρα.

Η φαρμακοποιός κα. Παπαγεωργίου μιλώντας για τα αντηλιακά κάλεσε τους καταναλωτές να εξετάζουν προσεκτικά τι αγοράζουν και να προτιμούν επώνυμα προϊόντα καθώς αυτά μπαίνουν στο σώμα μας και είναι σημαντικό να είναι απόλυτα ελεγμένα.

Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι γονείς στο βρεφικό δέρμα και στα παιδιά όπου συστήνεται να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο ειδικά τις απαγορευτικές ώρες.

«Προτιμήστε αντηλιακά ελεγμένα και δώστε βαρύτητα στην σύνθεση και στα χαρακτηριστικά του προϊόντος ώστε να θωρακίσετε το δέρμα σας» καταλήγει η κα. Παπαγεωργίου.