Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ – «Πράσινο φως» για τον βιολογικό

Νέα

Η αρμοδία επιτροπή της ΔΕΥΑΙ προχώρησε στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για το έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού της μονάδας βιολογικού καθαρισμού. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του δήμου,
«για να ολοκληρωθεί η περιπέτεια του συγκεκριμένου έργου, η οποία κρατά για υπερβολικά μακρύ χρονικό διάστημα» όπως επισημαίνεται.
Μετά την απόσυρση της προσφυγής που είχε καταθέσει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατασκευαστική κοινοπραξία κατά της διαγωνιστικής διαδικασίας φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος.
Πιο συγκεκριμένα, πριν από ένα περίπου μήνα το Ελεγκτικό Συνέδριο άναψε «πράσινο φως» για την άμεση υπογραφή της σύμβασης του έργου με τίτλο «Κατασκευή Δικτύων Αποχέτευσης Ακαθάρτων ΔΕ Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 19,5 εκ. ευρώ, ενώ το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για το έργο της επέκτασης του βιολογικού ανοίγει πλέον διάπλατα το δρόμο της υλοποίησης και για τη δεύτερη παρέμβαση του «μεγάλου έργου» της ΔΕΥΑΙ συνολικού προϋπολογισμού 36,2 εκ. ευρώ το οποίο περιλαμβάνει αναλυτικά τα εξής:
i) την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού κατασκευάζοντας μια νέα μονάδα  προεπεξεργασίας, νέα μονάδα πρωτοβάθμιας καθίζησης, νέα μονάδα βιολογικής βαθμίδας, (σύγχρονης τεχνολογίας – μεμβράνες MRB), επέκταση των έργων τελικής επεξεργασίας και διάθεσης , (μεταερισμός, UV, αποχλωρίωση κλπ.) καθώς και έργων επεξεργασίας της ιλύος (νέα μονάδα μηχανικής αφυδάτωσης)
ii) την αναβάθμιση της λειτουργίας της υφιστάμενης μονάδας βιολογικού καθαρισμού
iii) την κατασκευή νέων δικτύων αποχέτευσης στα Καρδαμίτσια, Εξοχή (Νέα Ζωή), Σεισμόπληκτα, Κάτω Νεοχωρόπουλο, Τσιφλικόπουλο, Δροσιά – Πεντέλη, Άμμος Μαρμάρων.
Για τη μεταφορά των λυμάτων προβλέπονται 6 αντλιοστάσια ακαθάρτων.
Το συνολικό μήκος των εσωτερικών δικτύων και των βαρυτικών αγωγών μεταφοράς είναι 55,5 Km και των καταθλιπτικών αγωγών 6,57 Km.
Για το μεγάλο έργο μίλησε ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας υπογραμμίζοντας την σημασία του έργου για ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Όπως είπε είναι ένα έργο μεγάλη σημασίας υπογραμμίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα να «τρέξουν» τα έργα και από την επόμενη δημοτική αρχή που θα αναλάβει από την 1η Σεπτεμβρίου ώστε να υπάρξει άμεση υλοποίηση.
Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στην πεζοδρόμηση της Σιαράβα μιας περιοχής ιστορικής που αναμένεται με την ολοκλήρωση των έργων να αλλάξει εντελώς εικόνα καθώς προβλέπονται μια σειρά από παρεμβάσεις «περιλαμβάνει μια σειρά από έργα και παρεμβάσεις που θα αλλάξουν εντελώς την εικόνα ολόκληρης της περιοχής», είπε.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ