Νομοσχέδιο «Ερμής Θεοχαρόπουλος» για την ορεινή διάσωση

Νέα

Ανάρτηση του Υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου

Το περίγραμμα του σχεδίου ορεινής διάσωσης που έχει εκπονήσει η Κυβέρνηση, έδωσε με ανάρτησή του ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. Το σχέδιο παρουσιάστηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.

Το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή αμέσως μετά τις διακοπές του Αυγούστου. Με την κατάθεσή του θα γίνουν γνωστές και όλες οι λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα οργανωθεί η ορεινή διάσωση η οποία πάντως σε πρώτη φάση θα στηρίζεται στη συμμετοχή ιδιωτικών εταιριών.

Όπως είχε γνωστό στη χώρα θα δημιουργηθούν έξι βάσεις διάσωσης εκ των οποίων μία θα καλύπτει την Ήπειρο.

Η εκπόνηση του σχεδίου ξεκίνησε μετά τον θάνατο του Ερμή Θεοχαρόπουλου στα Τζουμέρκα. Η κινητοποίηση που προκλήθηκε ήταν τεράστια και το νομοσχέδιο θα φέρει το όνομά του.

Η ανάρτηση του Υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, στο facebook

«Μετά από επεξεργασία 4 μηνών παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που φέρει το όνομα του αδικοχαμένου Θεοφάνη-Ερμή και θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός νέου εθνικού μηχανισμού που θα είναι επιφορτισμένος αποκλειστικά με την εναέρια διάσωση και διακομιδή τραυματιών από δυσπρόσιτα σημεία της χώρας μας σε δομές υγείας.

Μια ομάδα αποτελούμενη από αξιόμαχα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας, της Πολεμικής Αεροπορίας και του ΕΚΑΒ μελέτησαν τα πιο προηγμένα συστήματα εναέριας έρευνας, διάσωσης και διακομιδής που χρησιμοποιούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να αξιοποιήσουμε τα καλύτερα παραδείγματα και για τη χώρα μας.

Με βάση το σχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μετά την ολιγοήμερη διακοπή των εργασιών της, θα δημιουργήσουμε σταδιακά στη χώρα μας μια νέα καθολική υπηρεσία εναέριας έρευνας και διάσωσης. Το δίκτυο θα διαθέτει τουλάχιστον 6 βάσεις επιχειρησιακής ετοιμότητας, απ’ όπου θα εκδράμουν κατάλληλα στελεχωμένα και εξοπλισμένα εναέρια μέσα που θα διασφαλίζουν μέγιστο χρόνο απόκρισης στα αιτήματα από 25 έως μάξιμουμ 45 λεπτά.

Οι επόμενες μέρες που σηματοδοτούν τους 6 μήνες από το χαμό του Ερμή θα είναι δύσκολες για τη στενή και την ευρύτερη οικογένειά του. Δικό μας χρέος είναι η θυσία αυτού του νέου ανθρώπου να μην ξεχαστεί ποτέ…

Ώστε η μνήμη να μη φέρνει μόνο πόνο αλλά και μια ανακούφιση ότι καταφέραμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε και να αφήσουμε πίσω μας έναν μόνιμο μηχανισμό υψηλών προδιαγραφών προστασίας της ανθρώπινης ζωής, έγκαιρης παρέμβασης και ασφαλούς διακομιδής που θα σώσει όσες περισσότερες ζωές γίνεται», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Υπουργός Επικρατείας.