Νέοι πόλοι στο δημοτικό συμβούλιο – Εντάσεις στις δύο συνεδριάσεις

Νέα

Τη νέα του εικόνα παρουσιάζει το Δημοτικό Συμβούλιο σύμφωνα με τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της Τρίτης, που δείχνουν και το πώς θα κινηθούν οι συνεδριάσεις στο μέλλον, τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικών αντιπαραθέσεων.
Την αναβολή λόγω της απεργίας αλλά και την απόσυρση του θέματος της ημερήσιας που αφορούσε στην ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτες ζητούσε ένας ικανός αριθμός εργαζομένων που βρισκόταν στην αίθουσα ενώ σκληρή ήταν και η στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που κράτησαν κοινή γραμμή.
Ένα θέμα που αναδείχθηκε από τις παρατάξεις των Θ. Μπέγκα, Τ. Καλογιάννη και Λ. Νάτση ήταν αυτό του δικαιώματος τοποθέτησης των Ν. Γκόντα και Α. Μπαρτζώκα, το αν δηλαδή θα μπορούν να τοποθετηθούν ως επικεφαλής παρατάξεων ή ως δημοτικοί σύμβουλοι.
Οι τρεις πρώτοι επέμειναν ότι από τη στιγμή που οι παρατάξεις των κ.κ Γκόντα και Μπαρτζώκα έχουν συμπράξει με την παράταξη Ελισάφ, λογίζονται ως ενιαία παράταξη με αυτήν του δημάρχου και στη συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου, οι επικεφαλής τους, εκπροσωπούνται από τον δήμαρχο. Επομένως, δεν προβλέπεται τοποθέτησή τους ως επικεφαλής, παρά μόνον ως δημοτικοί σύμβουλοι στις συνεδριάσεις αν και στο τέλος τους επιτράπηκε να τοποθετηθούν κανονικά.
Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που έδωσε η νέα σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου, η αντιπολίτευση εμφανίστηκε καλύτερα προετοιμασμένη από τη δημοτική αρχή αφενός να αντιμετωπίσει την παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων αφετέρου να διαχειριστεί πολιτικά την κατάσταση εντός της αίθουσας.
Από την άλλη, η εικόνα στα έδρανα της δημοτικής αρχής πρόδιδε μάλλον μία αμηχανία, αν και οι περισσότερο έμπειροι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής έδειχναν απόλυτα βέβαιοι, ότι το κλίμα θα εκτονωθεί στην πορεία, με βάση τόσο στην διάθεση της δημοτικής αρχής και του προεδρείου να ακουστούν όλες οι απόψεις, αλλά «πατώντας» παράλληλα και στις ρυθμίσεις του υπ. Εσωτερικών, που παρέχουν μία σημαντική ελευθερία κινήσεων και εναλλακτικών επιλογών στην δημοτική αρχή, ώστε να αποφασίζει για μείζονα θέματα και σε όργανα εκτός του δημοτικού συμβουλίου.

Παρόντες οι συνδικαλιστές

Η συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου ξεκίνησε την Τρίτη με την παρέμβαση της κας Τσουμάνη από τη Λαϊκή Συσπείρωση, που ζήτησε την αναβολή της συνεδρίασης για τους ίδιους λόγους που επικαλέστηκαν οι συνδικαλιστές και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρ. Γρίβας, ο γεν. γραμματέας της ΠΟΕ ΟΤΑ κ. Πετρόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Στεφ. Σαββόπουλος, η πρόεδρος του Συλ. Εργαζομένων στους ΟΤΑ Τ. Ζέκα και ο Ζ. Γαλατάς μέλος του ΔΣ του Σωματείου.
Ο δήμαρχος απέρριψε τους ισχυρισμούς, ότι η δημοτική αρχή κινείται στη λογική της απεργοσπασίας, με την παρέμβασή του όμως, ότι η απεργιακή κινητοποίηση ήταν το πρωί και όχι το απόγευμα, να προκαλεί αντιδράσεις, αφού τονίστηκε ότι η απεργία είναι 24ωρη.
Το λόγο πήραν στη συνέχεια οι επικεφαλής των παρατάξεων, με τους Μπέγκα, Καλογιάννη και Νάτση να τάσσονται υπέρ της αναβολής για άλλη ημέρα. Ο Ν. Γκόντας έκανε την πρόταση να αποσυρθούν οι επικεφαλής με αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών για να συζητήσουν το θέμα, κάτι που απορρίφθηκε, ενώ ο κ. Μπαρτζώκας εμφανίστηκε συναινετικός για την αναβολή της συνεδρίασης.
Ο Χρ. Πατσούρας επιτέθηκε με δριμύτητα στη δημοτική αρχή για την σύγκληση του δημ. συμβουλίου την ημέρα της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, με το Σώμα στη συνέχεια να αποφασίζει την διακοπή της συνεδρίασης που θα συνεχιστεί σήμερα στις 19.00, με την ίδια ωστόσο ημερήσια διάταξη.

Με ένταση και η χθεσινή συνεδρίαση

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή, εξ αναβολής, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτή ξεκίνησε με ένταση, καθώς οι εργαζόμενοι που είχαν συγκεντρωθεί ζήτησαν εκ νέου να συζητηθεί πρώτο το θέμα που αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων από ιδιώτη σε Δημοτικές Ενότητες.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα της παράταξης του κ. Μπέγκα, στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση τέθηκε το θέμα της κυβερνησιμότητας των δήμων με την απλή αναλογική, το θέμα της ακύρωσης του διαγωνισμού που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή για τον φωτισμό LED, και το θέμα της διαχείρισης της λυματολάσπης.
Απαντώντας στα θέματα που έθεσε ο κ. Μπέγκας, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, είπε για το θέμα του φωτισμού LED πως ο διαγωνισμός ακυρώθηκε, αλλά θα υπάρξει συζήτηση εκ νέου που θα έρθει και στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ για τη λυματολάσπη επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή σημειώνοντας, πως ήταν ένα θέμα μείζον για την «αμαρτωλή» ΔΕΥΑΙ.