lockdown

Νέοι περιορισμοί σε όλη τη χώρα

Νέα

Τι αλλάζει από σήμερα και μέχρι τις 16 Μαρτίου στις μετακινήσεις

Αυστηρότερα μέτρα ισχύουν από σήμερα σε όλη τη χώρα και μέχρι τις 16 Μαρτίου, μετά την ανακοίνωση των νέων περιορισμών από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, χθες το απόγευμα. Από σήμερα λοιπόν όλη η χώρα μπαίνει στο «κόκκινο» ενώ στο «βαθύ κόκκινο» θα βρίσκονται μέχρι τις 16 Μαρτίου η Θεσπρωτία, η Άρτα και η Λευκάδα, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την αυστηροποίηση λόγω της μεγάλης αύξηση των κρουσμάτων που χθες έφτασαν τα 2702, αλλά και την πίεση στο σύστημα υγείας, κυρίως στην Αττική. Σημειώνεται πως τα χθεσινά κρούσματα στα Ιωάννινα ήταν 23, στην Άρτα 11, στη Θεσπρωτία 12 και 3 στην Πρέβεζα, που εξακολουθεί να καταγράφει τους μικρότερους ημερήσιους αριθμούς κρουσμάτων.
Στις Π.Ε. που εντάσσονται στην κατηγορία «βαθύ κόκκινο» από σήμερα δεν ισχύει η δια ζώσης εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες και οι μαθητές επιστρέφουν στην τηλεκπαίδευση με εξαίρεση τα σχολεία ειδικής αγωγής.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός, από σήμερα το πρωί στις 6 έως και τις 16 Μαρτίου στις 6 π.μ. και σε όλη την χώρα θα ισχύουν τα εξής:
-Στους έξι λόγους μετακίνησης σε όλη τη χώρα διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν στους κωδικούς 2 και 6. Για τον κωδικό 2 μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και για τον κωδικό 3 που αφορά την μετάβαση σε τράπεζες ή δημόσιες υπηρεσίες η μετακίνηση θα γίνεται εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα από την κατοικία.
-Για τον κωδικό 6 η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο σε όλη τη χώρα και δεν μπορεί να μεταβεί κανείς σε άλλη περιοχή.

-Για τον κωδικό 4 που αφορά την παροχή βοήθειας τα ελεγκτικά όργανα από σήμερα θα ζητούν περισσότερες πληροφορίες.
Στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» όπως Θεσπρωτία και Άρτα όλα τα σχολεία αναστέλλουν την λειτουργία τους ενώ στις περιοχές με «κόκκινο» όπως τα Γιάννινα και η Πρέβεζα τα λύκεια κάνουν μάθημα μέσω τηλεκπαίδευσης και τα υπόλοιπα σχολεία λειτουργούν δια ζώσης.
Σε ότι αφορά την αγορά, σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι σήμερα για τις περιοχές με «κόκκινο», όπως τα Γιάννενα, επανέρχεται το click away.

Ακόμη, στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» η κυκλοφορία δεν θα επιτρέπεται από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
Στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 7 αντί για τις 6. Μόνες εξαιρέσεις η Αττική και η Θεσσαλονίκη, όπου τις καθημερινές η απαγόρευση θα ξεκινά από τις 9 το βράδυ και έως τις 5 το πρωί.

Αναδιάταξη στο ΕΣΥ ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αναδιάταξης των δυνάμεων του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην Αττική, το οποίο πιέζεται εξαιτίας της εκτεταμένης διασποράς της νόσου covid-19 στην κοινωνία, ανακοίνωσε εξάλλου, χθες, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Η πίεση στο ΕΣΥ βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο, είπε. Ο υπουργός μίλησε για διασπορά και της βρετανικής μετάλλαξης.
Με τους ρυθμούς νέων εισαγωγών το ΕΣΥ ξεπερνάει τα όρια τους και πιέζεται εδώ και 19 μέρες στην Αττική, όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας.
Στο πλαίσιο αυτό, προχωράει η αύξηση των κλινών ΜΕΘ covid, από 168 ΜΕΘ τον Νοέμβριο σε 348 τον Μάρτιο, αύξηση 107% στην Αττική.

Τα νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ με 120 κλίνες μετατρέπεται σε non covid και το Σισμανόγλειο αποκλειστικά σε covid. Επίσης το ιδιωτικό Ερρίκος Ντυνάν θα δέχεται περιστατικά αποκλειστικά non covid, συμμετέχοντας, όπως είπε ο υπουργός, με όλες του τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο κ. Κικίλιας έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας, λέγοντας ότι βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο της πανδημίας.
Μεταξύ άλλων ο κ. Κικίλιας είπε: «Σήμερα έχουμε αρνητικό ρεκόρ 2.702 κρουσμάτων στην χώρα μας για το 2021, εκ των οποίων στην Αττική τα 1.270. Στις ΜΕΘ έχουμε 431 διασωληνωμένους συμπολίτες μας. Σε απλές κλίνες Covid νοσηλεύονται στην Αττική 1.528 συμπολίτες μας. Με τους ρυθμούς νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία μας, αντιλαμβάνεστε όλοι ότι το Σύστημα Υγείας ξεπερνά τα όριά του, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. Από την 1η Ιανουαρίου έως και σήμερα έχουμε συνολικά 1.227 εισαγωγές σε ΜΕΘ-COVID σε όλη τη χώρα. Και δυστυχώς, πλέον παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο να διασωληνώνονται πιο νέοι άνθρωποι, παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται σημαντική αύξηση της βρετανικής μετάλλαξης του ιού στη χώρα μας, που διασπείρεται ταχέως μολύνοντας το γενικό πληθυσμό, ανεξάρτητα από γεωγραφική περιοχή, φύλο ή ηλικιακή ομάδα. Να σημειώσω εδώ για όσους επικαλούνται έωλα στοιχεία, ότι το Νοέμβριο του 2020, λαμβάνοντας υπόψη πιθανή επιδείνωση της πανδημίας, αυξήσαμε τις ΜΕΘ-COVID της Αττικής από 168 σε 229…

… Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κρίνεται κομβικής σημασίας στη παρούσα φάση και το Υπουργείο Υγείας σκοπεύει να πάρει κάθε σχετική αναγκαία απόφαση για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας. Θέλω για μια ακόμη φορά, κάτω από τις πολύ δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, να παρακαλέσω όλους σας να προσέχετε, να τηρείτε τα μέτρα προστασίας και να μην χαλαρώνετε καθώς βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο αυτής της επιδημίας.
Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή. Αύριο θα ξεπεράσουμε το 1.000.000 εμβολιασμούς. Μέχρι το τέλος του μήνα, θα φτάσουμε το 1.700.000 εμβολιασμούς. Η Επιχείρηση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ προχωρά ομαλά. Οι πολίτες εξυπηρετούνται με ασφάλεια και σεβασμό, σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, υγειονομική διαδικασία. Τα εμβόλια ήδη χτίζουν σταδιακά τείχος ανοσίας για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο.

Η Ελπίδα είναι εδώ. Βάσει των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων, αναμένεται σύντομα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να εισηγηθεί την διενέργεια εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca και για τις ηλικίες 65 και άνω στην Ελλάδα. Τον Απρίλιο, αναμένουμε αυξημένες παραδόσεις εμβολίων. Σε αλληλογραφία η εταιρεία Pfizer, μας επιβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις για τον μήνα Απρίλιο θα ξεπεράσουν το 1.000.000. Για μία ακόμη φορά, η Ελλάδα δεν θα σωθεί με μεγάλα λόγια, αλλά με μικρές και μεγάλες πράξεις. Ελάτε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Και να το κάνουμε όλοι μαζί».

Η «μπάλα» πήρε και τον αθλητισμό

Τέλος, σε «λουκέτο» οδηγείται εκ νέου ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στη χώρα, μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην προσπάθεια περιορισμού της διασποράς της Covid-19.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, ενεργά θα παραμείνουν μόνο τα επαγγελματικά αθλήματα, δηλαδή το ποδόσφαιρο (Super League, Super League 2), η Α1 Ανδρών στο μπάσκετ (Basket League) και η Α1 Ανδρών του βόλεϊ (Volley League).

Σε αυτό το πλαίσιο, σταματούν τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα που είχαν επαναρχίσει τις προηγούμενες εβδομάδες και περιμένουν μέχρι νεωτέρας όσα επρόκειτο να ξεκινήσουν προσεχώς. Τα πρωταθλήματα που είχαν ξεκινήσει πρόσφατα ήταν η Volley League Γυναικών, η Α1 πόλο Ανδρών, η Α΄ Εθνική πόλο γυναικών και η Handball Premier.
Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι αναστέλλεται η λειτουργία και χρήση οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, για τις περιοχές που βρίσκονται σε αυστηροποιημένα μέτρα.

«Εξαιρείται η χρησιμοποίηση εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών α) των ομάδων που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα Super League και Super League 2, την Basket League και Volley League Και μόνο στις διεθνείς ευρωπαϊκές διοργανώσεις των διεθνών Ομοσπονδιών. Όλα τα άλλα τα πρωταθλήματα αναστέλλονται για τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Πρακτικά, πάντως, η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα αθλήματα που τελούσαν σε αναμονή, δηλαδή η Α1 μπάσκετ Γυναικών (είχε προγραμματιστεί για τις 7 Μαρτίου), η Α2 μπάσκετ Ανδρών, ενώ το «τσουνάμι» της διασποράς ενδέχεται να παρασύρει και τη Football League, στην οποία είχαν επιτραπεί οι προπονήσεις.