Νέα πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου η Σταυρούλα Μπραΐμη

Νέα

Με ενστάσεις και αποχωρήσεις έγινε η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την Κυριακή το πρωί.

Η κ. Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση εκλέχτηκε νέα Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, ενώ αντιπρόεδρος εκλέχτηκε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Δημήτρης Τρομπούκης.
Η συνεδρίαση έγινε με τηλεδιάσκεψη και όχι δια ζώσης όπως είχαν ζητήσει πολλές περιφερειακές παρατάξεις ενώ ένσταση για την προεδρεύουσα Αγνή Νάκου κατέθεσε η παράταξη του Γιώργου Ζάψα. Η ένσταση δεν έχει γίνει αποδεκτή με τον κ. Ζαψα να επιμένει στη θέση του.
Στην έναρξη της συνεδρίασης έγιναν δεκτές οι παραιτήσεις του πρώην προέδρου (κ. Στ. Παργανά) και του πρώην αντιπροέδρου (κ. Δημ. Σακαρέλη) του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης- αφού εξήγησε ότι ακολουθείται ο νόμος και όλα όσα προβλέπονται από την διαδικασία, ευχαρίστησε τον παραιτηθέντα πρόεδρο κ. Στ. Παργανά για τη συνεργασία και δήλωσε: «Εγώ ευχαριστώ τον κ. Παργανά για ότι έχει κάνει μέχρι σήμερα. Θα συνεχίσει να είναι μαζί μας ως περιφερειακός σύμβουλος. Και προτείνω ως πρόεδρο – μετά από ομόφωνη απόφαση της παράταξής μας – την κ. Σταυρούλα Μπραΐμη. Μετά την οριστική παραίτηση του κ. Παργανά όφειλα ως επικεφαλής της πλειοψηφούσας παράταξης να κάνω συνεδρίαση της παράταξης και να συζητήσουμε ακόμη μια φορά, καθόσον ο νομοθέτης καθιστά εμάς υπευθύνους να προτείνουμε την αποδοχή και εκλογή νέου προέδρου. Κατόπιν αυτού δεχθήκαμε την παραίτησή και μετά από δική μου πρόταση ομόφωνα αποφασίσαμε ποιον θα προτείνουμε ως νέο πρόεδρο από την παράταξή μας».

Ο κ. Καχριμάνης σε όλες τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από τους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων, απάντησε ότι για την σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου και τη διαδικασία της ψηφοφορίας, τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες νομοθετικές διατάξεις που ισχύουν, καλώντας όσους έχουν αντιρρήσεις να προσφύγουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Αποχώρησαν από την διαδικασία

Από την ψηφοφορία απείχε η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» που το γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της το Σάββατο. Ο Δημήτρης Δημητρίου επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» ανακοίνωσε την αποχή της παράταξής του ενώ λίγη ώρα αργότερα αποχώρησε και η «Λαϊκή Συσπείρωση». Ο Γιώργος Πρέντζας ζήτησε να γίνει δια ζώσης η διαδικασία, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή και ακολούθησε η αποχώρηση.
Τέλος, το δρόμο της αποχής επέλεξαν οι παρατάξεις «Ανυπότακτη Ήπειρος» και «Εθνική Αυγή στην Ήπειρο», με τον Κώστα Αναγνώστου να μην αποδέχεται ούτε τις παραιτήσεις, ενώ από την συνεδρίαση απουσίαζε ο εκπρόσωπος της «Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο» Ζώης Γαλατάς.
Στο χαιρετισμό της η νέα πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου κ. Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση δήλωσε:

«Επιθυμώ να εκφράσω τις βαθύτατες ευχαριστίες μου στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, για την απόφαση του να με προτείνει ως Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς και τους συμβούλους της παράταξής μας, Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου που με περιέβαλαν με την εμπιστοσύνη τους. Η εκλογή αυτή αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή και τεράστια ευθύνη. Αναλαμβάνω τα καθήκοντα της Προέδρου, έχοντας μακρά διαδρομή στην αυτοδιοίκηση, σεβόμενη τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις. Με βασική αρχή τον δημοκρατικό διάλογο και με την βοήθεια όλων θα αγωνιστώ για ένα Περιφερειακό Συμβούλιο ενωμένο που να εργάζεται με δημιουργικό τρόπο και ελεύθερο φρόνημα, μακριά από στείρες μικροπολιτικές αντιλήψεις. Ένα Περιφερειακό Συμβούλιο αντίθετο σε κάθε λαϊκισμό και βερμπαλισμό. Εξάλλου αντίσταση δεν είναι μόνο οι ύβρεις, αλλά και το επίπεδο του καθενός μας.

Με πολιτικό πολιτισμό θα προσπαθήσω η ΣΥΝΘΕΣΗ να αποτελέσει το εφαλτήριο και την ικανοποίηση του οράματος όλων μας για την πρόοδο και την ανάπτυξη της Ηπείρου. Σας καλώ να λειτουργήσουμε συναινετικά, σεβόμενοι το νόμο και τον κανονισμό λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, του οποίου η τήρηση θεωρείται απαρέγκλιτος κανόνας για όλους μας. Και μπορεί οι υγειονομικές συνθήκες να μας επέβαλαν νέους τρόπους λειτουργίας, όμως πιστεύω ότι προσαρμοστήκαμε. Ελπίζω ωστόσο, εύχομαι και θα επιδιώξω ως νέα Πρόεδρος να επιστρέψουμε σύντομα στην κανονικότητα. Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω και τον απερχόμενο Πρόεδρο κ. Παργανά για την ακάματη προσπάθεια και την προσφορά του προς το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν δουλειά, λαμβάνοντας υπόψη ότι σύμφωνα με τον Προμηθεϊκό μύθο, η αιδώς και η δίκη, ο αλληλοσεβασμός και η δικαιοσύνη πρέπει να είναι κοινό κτήμα όλων των πολιτών, πόσο δε μάλλον ημών. Με αφετηρία την εκλογή μου, ως Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου και μάλιστα ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος, κάτι το οποίο τιμά όλες τις γυναίκες, σας καλώ να πορευτούμε με το ήθος, την ευπρέπεια και την ταπεινότητα να αποτελούν βασικές αρετές και αξίες όλων μας, προς όφελος της Άρτας, της Θεσπρωτίας, των Ιωαννίνων και της Πρέβεζας.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ