Νέα μέτρα μετά τις διακοπές του καλοκαιριού-Τι αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο

Νέα

Ένα από τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η δέσμη των κυβερνητικών ανακοινώσεων θα αφορά στους κλειστούς χώρους σε εστίαση και κέντρα ψυχαγωγίας.

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού επελαύνει, τα νοσοκομεία της χώρας έχουν αρχίσει να πιέζονται αισθητά και οι ειδικοί προειδοποιούν για επιδείνωση της κατάστασης μετά και την επιστροφή των τελευταίων εκδρομέων.

Με τους ειδικούς να αναμένουν το αποτύπωμα των καλοκαιρινών διακοπών στα κρούσματα, η κυβέρνηση πρόκειται αύριο (24/8) να ανακοινώσει νέα μέτρα για τον Σεπτέμβριο που θα αφορούν εμβολιασμένους και μη, καθώς ο στόχος για το πολυπόθητο τείχος ανοσίας εντός του Αυγούστου δεν επετεύχθη.

Σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown έχει αποκλειστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές. Όποιες οριζόντιες παρεμβάσεις γίνουν σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο θα έχουν καθαρά τοπικό χαρακτήρα, όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα.

Ποια μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν

Ένα από τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η δέσμη των κυβερνητικών ανακοινώσεων θα αφορά στους κλειστούς χώρους σε εστίαση και κέντρα ψυχαγωγίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες και όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα κυβερνητικά χείλη, σ’ αυτούς θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό.

Την ίδια ώρα, ένα δεύτερο πιθανό μέτρο είναι η επαναφορά της χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους. Σημειώνεται ότι στο ζήτημα της μάσκας αναφέρθηκε σήμερα το πρωί, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Μας έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα τα κρούσματα σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Να τηρήσουμε όποια μέτρα μπορούμε ώστε να μη ξεφύγει η πανδημική κρίση. Εάν το πανδημικό κύμα δεν σπάσει και μεταφερθεί στα αστικά κέντρα, δεν αποκλείεται τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό να επιστρέψει η μάσκα. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε και τα πρωτόκολλα, τι είδους μάσκα να φοράμε. Το στέλεχος Δέλτα είναι ικανότερο να μεταδοθεί σε λιγότερο χρόνο και σε μικρότερη ποσότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, αναμένεται να σταματήσει η δωρεάν διάθεση self test στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει, ως εκ τούτου, να πληρώνουν για μοριακό ή rapid test δύο φορές μέσα στην εβδομάδα. Επίσης, θα παραμείνουν και τον χειμώνα τα μέτρα που ισχύουν προκειμένου να κάνει ένας πολίτης ένα ταξίδι.

Με δύο τεστ οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί

Αναφορικά με την εκπαίδευση, θα ισχύει ό,τι και με τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα. Οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και τα μέλη του διδακτικού προσωπικού που δεν έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τον κορωνοϊό θα πρέπει να κάνουν δύο τεστ (μοριακό ή rapid) την εβδομάδα με δική τους οικονομική επιβάρυνση. Αποτέλεσμα self test θα πρέπει να προσκομίζουν και οι μαθητές, δύο φορές την εβδομάδα. Η διάθεση των self test στους μαθητές θα είναι δωρεάν.