agia-eleni_peripoliko

Νέα κρούσματα στην Αγία Ελένη

Νέα

Την Ύπατη Αρμοστεία και τις ΜΚΟ να ασχοληθούν σοβαρά με τα ζητήματα που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες, τόσο με τα τέσσερα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά στην Ηγουμενίτσα, όσο και στην Παιδόπολη «Αγία Ελένη», κάλεσε σε χθεσινές του δηλώσεις ο περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης, τονίζοντας μάλιστα πως σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσει σε καταγγελία.

«Τους καλώ να σέβονται αυτή τη δουλειά που κάνουν, αλλά και να σέβονται και όλους εμάς που νοιαζόμαστε για όλους και όχι μόνο για τους μετανάστες. Άμεσα να κάνουν τα πρέποντα, διαφορετικά είμαι υποχρεωμένος να τους καταγγείλω», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης.
Σημειώνεται πως τέσσερα νέα κρούσματα covid-19 από τα Ιωάννινα, επιβεβαίωσε, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ITV, το Εργαστήριο Αναφοράς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το βράδυ της Πέμπτης.

Πρόκειται για δείγματα που ελήφθησαν από διαμένοντες στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στην πρώην Παιδόπολη «Αγία Ελένη» και εντάσσονται στο πλαίσιο της γνωστής συρροής κρουσμάτων στη συγκεκριμένη δομή από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας.
Από τη δομή έχουν ληφθεί και άλλα δείγματα, ωστόσο μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχει σαφής δέσμευση από τον ΕΟΔΥ, εάν θα αποστείλει εκ νέου τις Κινητές Μονάδες για περαιτέρω δειγματοληψίες στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης των επαφών των νέων κρουσμάτων.

Εκείνο που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι μέχρι και χθες, παρά τη γνωστή συρροή κρουσμάτων και την εξέλιξη που καταγράφεται με τα νέα κρούσματα, η δομή, επισήμως, δεν έχει μπει σε καραντίνα, αλλά υπάρχει 24ωρη φύλαξη από την ΕΛ.ΑΣ στην πύλη εισόδου, ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα εξόδου των διαμενόντων. Εκεί βρίσκεται και το μεγάλο πρόβλημα, καθώς από την πρώτη στιγμή της επιβεβαίωσης των πρώτων κρουσμάτων, διαπιστώθηκε ότι ένας μεγάλος αριθμός διαμενόντων ήταν αρνητικοί στην τήρηση της καραντίνας, ενώ μόλις πριν λίγα 24ωρα, η Αστυνομία εντόπισε δύο γυναίκες που είχαν επιχειρήσει να εξέλθουν της δομής από παρακείμενο χώρο και τις υποχρέωσε να επιστρέψουν στο χώρο.

Καμία εξέλιξη με τα προσφυγόπουλα

Αμετάβλητη παρέμεινε μέχρι χθες η κατάσταση με τα τέσσερα ανήλικα παιδιά, ιρακινής υπηκοότητας, τα δύο εκ των οποίων διαπιστώθηκαν θετικά στον ιό. Μέχρι και χθες το απόγευμα παρέμεναν στο ξενοδοχείο στην Ηγουμενίτσα, υπό προστατευτική φύλαξη από την Αστυνομία.
Παράλληλα, άμεση ήταν η αντίδραση και της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας, που έστειλε επιστολή στον υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη, την οποία κοινοποίησε στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ θέτοντας το ζήτημα σε μία άλλη διάσταση που όπως ανέφερε ο πρόεδρός της Βασίλης Νάκος θα έπρεπε να απασχολήσει πρωτίστως όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες και όχι την Αστυνομία.

Εκτός από τους 11 αστυνομικούς που έχουν μπει σε καραντίνα, αφού είχαν έρθει σε επαφή με τα παιδιά, μέχρι και χθες, αστυνομικοί της ΑΔ Θεσπρωτίας παρέμεναν στο ξενοδοχείο, παρέχοντας υπηρεσίες προστατευτικής φύλαξης στα παιδιά, το μικρότερο εκ των οποίων είναι μόλις 4 ετών και τα υπόλοιπα 8,12 και 16 ετών.

«Οι συνάδελφοί μας εκτός από την φύλαξη ανέλαβαν και την φροντίδα τους καθώς το μικρότερο εξ αυτών είναι στην τρυφερή ηλικία των τεσσάρων (4) ετών, με αποτέλεσμα να χρειάζεται διαρκή φροντίδα.
Παρά τις ενέργειές μας, καμία από τις υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού δεν ενεργοποιήθηκε, αλλά η εύκολη λύση πάντα είναι η Αστυνομία, λες και οι συνάδελφοί μου ανήκουν στο εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και προσφέρουν υπηρεσίες περίθαλψης ή είναι κοινωνικοί λειτουργοί και προσφέρουν υπηρεσίες σε ανήλικα παιδιά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Νάκος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν, μέχρι χθες το απόγευμα τουλάχιστον τα τέσσερα παιδιά, δεν είναι ξενοδοχείο καραντίνας, αλλά έχει κληθεί να διαχειριστεί μία κατάσταση για την οποία δεν είναι προετοιμασμένο.