Να συζητηθεί στη Βουλή η έναρξη λειτουργίας των σχολείων

Νέα

Να συζητηθεί στη Βουλή μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες της, το θέμα της έναρξης λειτουργίας και του τρόπου με τον οποίο αυτή θα γίνει, για τα σχολεία από τον Σεπτέμβριο, έθεσε ως θέμα η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερ. Τζούφη.

Η κα Τζούφη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες για την τρέχουσα επικαιρότητα, τόνισε, ότι είχε προταθεί η σύσταση νέων τάξεων, με μικρότερο αριθμό μαθητών, κάτι που θα προϋπέθετε και προσλήψεις εκπαιδευτικών, όμως η ηγεσία του υπουργείου προτίμησε με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να αυξήσει τον ανώτατο αριθμό μαθητών ανά τάξη, από 22 σε 25.

«Θεωρούμε, ότι όχι μόνο υπάρχει η δυνατότητα, αλλά επιβάλλεται η χώρα να αξιοποιήσει κονδύλια από την Ε.Ε όπως έκανε η Ιταλία για την δημιουργία νέων σχολικών τάξεων και για χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Επιμένουμε, ότι μπορεί να εφαρμοστεί ένα διπλό σύστημα και διά ζώσης μαθημάτων και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπου αυτό απαιτηθεί και είναι αναγκαίο. Στην τελευταία ΠΝΠ το υπ. Παιδείας ενέκρινε την αύξηση των κονδυλίων για την τηλεκπαίδευση, όμως αυτή δεν αντικαθιστά την διδασκαλία διά ζώσης», ανέφερε η κα Τζούφη.

Η βουλευτής αναφέρθηκε ακόμη τις τελευταίες εξελίξεις με τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή, μία προσπάθεια που ξεκίνησε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, ότι θα πρέπει να βρεθεί φόρμουλα για να μη μείνουν εκτός των διορισμών χιλιάδες αναπληρωτές, που φαίνεται, ότι δεν έχουν πληρώσει το παράβολο των τριών ευρώ, πρόσθεσε, ότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την κάλυψη των κενών με αναπληρωτές στην Παράλληλη Στήριξη και στις δομές προσφύγων και επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη διαδικασία επιλογών των νέων διευθυντών εκπαίδευσης.

«Όπως μπορεί οποιοσδήποτε να διαπιστώσει, θα δει, ότι επιλέχθηκαν μόνον στελέχη της Ν.Δ και πρώην αιρετοί. Φαίνεται, ότι μόνο στη Ν.Δ υπάρχουν άριστοι ή ότι τα περί αριστείας είναι μόνο κούφια λόγια», σημείωσε.

 

Το Σχολείο Αναπήρων

Η κα Τζούφη αναφέρθηκε και στους χειρισμούς των συναρμόδιων τοπικών φορέων για τη μεταστέγαση του ΣΑΠ και του 1ου Νηπιαγωγείου στο παλιό Χατζηκώστα.
«Ελπίζω μόνο να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες που δύο χρόνια μετά την παραχώρηση περιμένουμε να ξεκινήσουν οι εργασίες. Φαίνεται όμως, ότι δυστυχώς για μία ακόμη χρονιά τα παιδιά του Σχολείου Αναπήρων Παίδων και τα παιδιά του 1ου Νηπιαγωγείου θα μείνουν στους ίδιους χώρους όπου μένουν τα τελευταία χρόνια».

 

Τα εθνικά θέματα

Απαραίτητη η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, ώστε να στείλει ένα σαφές μήνυμα αρραγούς εθνικής ενότητας και ενότητας των πολιτικών δυνάμεων προς το εξωτερικό, την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της στη Μεσόγειο, θεωρεί ότι είναι η βουλευτής Ιωαννίνων Μερ. Τζούφη.

Η κα Τζούφη χαρακτήρισε μονόδρομο την απόφαση σε επίπεδο υπ. Εξωτερικών της Ε.Ε την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, επικαλέστηκε την εθνική στρατηγική που υπηρετεί η αξιωματική αντιπολίτευση, με τη στάση της, όμως θα πρέπει όπως είπε αντίστοιχα να πράξει και η κυβέρνηση.

«Διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής χωρίς τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών δε μπορεί να υπάρξει. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και ως ΣΥΡΙΖΑ είμαστε απόλυτα προσεκτικοί και δεν κάνουμε ό,τι έκανε η Ν.Δ ως αντιπολίτευση στη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν είναι ώρα για σκοπιμότητες, ούτε για μικροπολιτική», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Τζούφη, που απάντησε και σε σχετικό ερώτημα για το εάν στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μία κοινή γραμμή στα εθνικά θέματα ή περισσότερες.

«Και στη Ν.Δ υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τα εθνικά ζητήματα. Στον ΣΥΡΙΖΑ η γραμμή έχει δοθεί από τον πρόεδρο Αλ. Τσίπρα. Η γραμμή αυτή είχε δώσει αποτελέσματα σε επίπεδο κορυφής με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από διαδικασίες εσωτερικού διαλόγου καταλήγει σε αποφάσεις για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με βάση την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος και της πατρίδας», ανέφερε.

 

Η πανδημία

Στο δεύτερο μεγάλο θέμα της συνέντευξης της κας Τζούφη αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Η κα Τζούφη τόνισε, ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος στ διάστημα της ύφεσης της πανδημίας για να αντιμετωπιστούν τα κενά και οι ελλείψεις στο ΕΣΥ.

«Είναι προφανές, ότι δεν τηρήθηκαν οι απαιτούμενες προδιαγραφές στο απαραίτητο άνοιγμα της οικονομίας και στο κρίσιμο διάστημα της ύφεσης της πανδημίας δεν έγιναν αυτά που έπρεπε για την αναδιοργάνωση και ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας», τόνισε με ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα που δεν έχουν επιλυθεί, όπως οι παρατάσεις των συμβάσεων χιλιάδων επικουρικών ιατρών, βοηθητικού και τεχνολογικού προσωπικού.

«Είναι η ώρα που απαιτείται εγρήγορση από όλους και ανάληψης της ατομικής ευθύνης του καθενός. Απαιτείται ωριμότητα στις αποφάσεις της Πολιτείας ώστε να πείσουμε τη νέα γενιά και να μην την κατηγορούμε», ανέφερε.