panepistimiako-nosokomeio

«Να ανακληθεί η απόφαση για τη μετακίνηση γιατρών»

Νέα

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στην «αποψίλωση» των τοπικών νοσοκομείων 

Θέση κατά της μετακίνησης γιατρών από τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και της Άρτας σε άλλες υγειονομικές περιφέρειες παίρνει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ζητώντας άμεση ανάκληση της απόφασης και κατηγορώντας την Κυβέρνηση για λανθασμένες κινήσεις στη διαχείριση της πανδημίας.

Μάλιστα, έκλεισε ήδη η μία εκ των τριών Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων που λειτουργούσαν στο ΠΓΝΙ, έπειτα από τη μετακίνηση τριών ιατρών. Η ΜΕΛ 4 που επίσης είχε λειτουργήσει από τον Οκτώβριο και στην οποία νοσηλεύτηκαν δεκάδες ασθενείς, όταν η περιοχή είχε τη μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων, μετατρέπεται σε εμβολιαστικό κέντρο και με τις μετακινήσεις των ιατρών δημιουργείται μείζον ζήτημα κάλυψης των μονάδων με προσωπικό και ως εκ τούτου, το κλείσιμο της ΜΕΛ 3 ήταν μονόδρομος.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΗ Μαργαρίτα Κιτσανού σε χθεσινές της δηλώσεις ανέφερε, ότι από τη μία οι γιατροί μετακινούνται στα νοσοκομεία της Δυτ. Μακεδονίας και από την άλλη στο ΠΓΝΙ νοσηλεύονται και εξακολουθούν να διακομίζονται σχεδόν αποκλειστικά ασθενείς με covid-19 από άλλες περιοχές της χώρας. Τόνισε ενδεικτικά, ότι τη Δευτέρα στη ΜΕΘ του ΠΓΝΙ νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι μόνο ασθενείς που έχουν διακομιστεί από άλλες περιοχές, όπως από τα Γρεβενά, τη Φλώρινα, την Καστοριά, το Αγρίνιο και την Αλβανία και κανείς από την Ήπειρο.

«Κανείς δεν αρνήθηκε τη βοήθεια, όπως είναι και υποχρέωσή μας, να το κάνουμε, αλλά κανείς δε μας λέει τι θα γίνει σε ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας στην περιοχή και πως θα ανταπεξέλθουν οι υγειονομικές υπηρεσίες, όταν θα χρειαστεί να επαναλειτουργήσουμε την ΜΕΛ 3 και οι γιατροί να βρίσκονται σε άλλα νοσοκομεία», σημείωσε.

 

Οι ανακοινώσεις

Για το ζήτημα υπήρξε σειρά ανακοινώσεων από συνδικαλιστικούς φορείς και όχι μόνο, που ζητούσαν την ανάκληση της απόφασης.

«Θεωρούμε ότι οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων γνώριζαν το σχεδιασμό των μετακινήσεων αλλά δεν έκαναν τίποτα, χρησιμοποιώντας τους συναδέλφους σαν αναλώσιμο υλικό. Δεν λήφθηκαν υπόψη οι ανάγκες του ΠΓΝΙ ως κέντρο αναφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Δεν υπήρχε καμία ενημέρωση των γιατρών από τις διοικήσεις για το που θα παρουσιαστούν και πότε, καθότι είχαν εφημερίες στην κλινική τους, ποιους θα συναντήσουν και μάταια οι μετακινούμενοι γιατροί προσπαθούσαν Παρασκευή 18-12 το βράδυ να βρούνε κάποιον να συνομιλήσουν. Σε κάποια δε νοσοκομεία οι υπηρεσίες δεν ήταν ενήμεροι για τις μετακινήσεις.

Η κυβέρνηση έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα. Άφησε να περάσουν πολλοί μήνες χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και χωρίς να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΕΙΝΗ.

«Η απόφαση αυτή πέρα από το απαράδεκτο της διαδικασίας, που θυμίζει άλλες εποχές, χωρίς καμιά συνεννόηση με τους γιατρούς, τα τμήματα, τις διευθύνσεις κλπ επί της ουσίας, αποδιαρθρώνει και στην περιοχή μας και συνολικά το ΕΣΥ.

Αφαιρεί γιατρούς από το ΠΓΝΙ, ένα Νοσοκομείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας, που διαχρονικά αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με απολύτως αξιόπιστο τρόπο, νοσήλευσε στις μονάδες του (Λοιμωδών και ΜΕΘ) ασθενείς και από τη Δυτική Μακεδονία και βεβαίως μπορεί να συνεχίσει να το κάνει προσφέροντας υψηλού επιπέδου κρίσιμες υπηρεσίες.

Αφαιρεί γιατρούς που είναι σε κρίσιμα πόστα και έχουν δώσει την μάχη όλο αυτό το διάστημα με αυτοθυσία, αποδιαρθρώνοντας τις Μονάδες Λοιμωδών για τον COVID-19.

Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν χάσει τον έλεγχο.

Το αίτημα για την ανάκληση της απόφασης μετακίνησης γιατρών δεν είναι ούτε τοπικιστικό, ούτε απέναντι στην αλληλεγγύη που οφείλουμε σε όλες τις περιοχές της χώρας και την οποία τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής μας την έχουν πολλαπλώς επιδείξει και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Είναι απολύτως απέναντι στις σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης, που έτσι όπως λειτουργεί θα αποδιαρθρώσει κρίσιμους κόμβους του ΕΣΥ, σε όλη την επικράτεια», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων.

Άμεση ανάκληση της απόφασης του υπουργείου Υγείας σχετικά με τη μετακίνηση ιατρών του ΕΣΥ από την Ήπειρο σε νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, ζητούν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με ερώτηση τους προς τον Υπουργό Υγείας. Την ερώτηση υπογράφουν όλοι οι βουλευτές της Περιφέρειας Ηπείρου, Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής Άρτας και Γραμματέας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ,  Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων και Αν. Τομεάρχης Παιδείας,  Μάριος Κάτσης, βουλευτής Θεσπρωτίας και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστας Μπάρκας, βουλευτής Πρέβεζας και Ανδρέας Ξανθός, Τομεάρχης Υγείας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως σε αναβρασμό και αναστάτωση άνευ προηγουμένου βρίσκονται από το απόγευμα της Παρασκευής οι υγειονομικές αρχές των Ιωαννίνων και ειδικότερα το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ), το «Γ. Χατζηκώστα και το νοσοκομείο της Άρτας, μετά την εντολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας για τη μετακίνηση 5 ιατρών από την Ήπειρο σε νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας.

Θέση παίρνει και το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Οι αλλοπρόσαλλες και σπασμωδικές ενέργειες της Κυβέρνησης θέτουν σε κίνδυνο την λειτουργιά του ΕΣΥ σε όλη την χώρα.

Και με αυτή την απόφαση αναδεικνύεται , πόσο υποστελεχωμένα έχουν αφεθεί όλα τα νοσοκομεία σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Είναι εμφανής η μη ουσιαστική ενίσχυση των νοσοκομείων στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά η λειτουργία τους με μετακινήσεις υπηρετούντος προσωπικού με αποτέλεσμα να αποστελεχώνονται τα τμήματα και οι κλινικές που ήδη υπηρετούν»