theodorikakos_giannena

«Μποναμάς» 53 εκατ. ευρώ στην Ήπειρο

Νέα

Την ένταξη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» 32 έργων, προϋπολογισμού περίπου 53 εκατ. ευρώ, στην Ήπειρο, τα οποία στερούνταν επαρκούς χρηματοδότησης, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, με αφορμή την παρουσίαση του Προγράμματος στους Δήμους της Περιφέρειας Ηπείρου.

Πριν από την παρουσίαση του Προγράμματος στο Λίθινο, ο κ. Θεοδωρικάκος επισκέφθηκε τον δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο, και συζήτησε μαζί του τα προβλήματα και τις αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου.
Στόχος της κυβέρνησης, είπε ο υπουργός Εσωτερικών, είναι να μη μείνει καμία γωνία ελληνικής γης που να μην ωφεληθεί από την υλοποίηση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Και γι’ αυτόν το λόγο, άλλωστε, σε μια συμβολική κίνηση, η παρουσίαση έγινε στο Λίθινο.

Αναφερόμενος στα μέτρα ασφαλείας για την πανδημία ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και κάλεσε τους εργαζόμενους σε κλειστούς χώρους να φοράνε μάσκες και να τηρούν με ευλαβική συνέπεια και πειθαρχία τα μέτρα. Έπειτα, επανέλαβε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα συνεχίζει να στηρίζει τους Δήμους για να καλύψουν τις απώλειες τους σε έσοδα από την πανδημία. Επιπλέον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπενθύμισε ότι σύντομα θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα άφηνε ποτέ τους Δήμους να καταρρεύσουν από την εφαρμογή της απλής αναλογικής, διότι έτσι θα κατέρρεαν οι τοπικές κοινωνίες.

«Θέλω να ενημερώσω ότι, ήδη, με απόφαση που έχω υπογράψει, εντάξαμε στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” τα πρώτα 32 έργα, για όλη την Περιφέρεια της Ηπείρου, προϋπολογισμού 53 εκατ. ευρώ. Έργα, κυρίως, ύδρευσης και αγροτικής οδοποιίας, με τα οποία σε μία σειρά πόλεων διασφαλίζουμε την ποιότητα του νερού, κι άρα την ασφάλεια και την υγεία όλων των πολιτών και έργα αγροτικής οδοποιίας που συμβάλλουν, επίσης, στην ασφάλεια και στις αναπτυξιακές προοπτικές. Και συμβολικά, πριν πάμε στη σύσκεψη επισκέφθηκα τον Δήμαρχο της Ζίτσας, τον κ. Πλιάκο, συζητήσαμε για τα προβλήματα του Δήμου, που έχει δεκάδες Κοινότητες και πολλές ιδιομορφίες. Η κίνηση είναι συμβολική, αλλά και ουσιαστική. Κάνουμε τη σύσκεψη για όλη την Ήπειρο σε αυτόν εδώ το Δήμο. Και θέλουμε να συμβολίσουμε ότι στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” μας ενδιαφέρει κάθε Δήμος της χώρας, κι όχι μόνο η πρωτεύουσα ούτε μόνο οι πρωτεύουσες των νομών. Κάθε γωνιά της ελληνικής γης δικαιούται να προσφέρει ποιότητα ζωής στους πολίτες, αναπτυξιακές προοπτικές και ασφάλεια. Αυτοί είναι οι στόχοι του Προγράμματος και είμαι σίγουρος ότι σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση θα τους υλοποιήσουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Απαντήσεις για την πανδημία

Σε σχόλιο δημοσιογράφου σε σχέση με το ότι τα πάντα κινούνται στον ρυθμό της πανδημίας, ενώ ίσως δεν το περιμέναμε, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε: «Δεν είναι ακριβές ότι δεν το περιμέναμε. Είμαστε όλοι με τις μάσκες. Εδώ είναι ανοικτός ο χώρος και την έχω βγάλει τη μάσκα για λίγο, διότι οφείλουμε όλοι να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας. Η ενημέρωση που έχω από τον κ. Περιφερειάρχη Ηπείρου, τον κ. Καχριμάνη είναι ότι εδώ είμαστε αρκετά καλά, αλλά δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός. Θέλω κι εγώ με την σειρά μου να καλέσω όλους τους πολίτες και ειδικά τους εργαζόμενους σε κλειστούς χώρους, να χρησιμοποιούν τη μάσκα και να τηρούν τις μεταξύ τους αποστάσεις. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε, εκτός από αυτό. Και πρέπει να το κάνουμε με ευλαβική συνέπεια και πειθαρχία, προκειμένου το φθινόπωρο να μπορέσουμε, σταδιακά, να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα στη ζωή μας».

Οι αυτοδιοικητικοί

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, που ήταν άλλωστε και οικοδεσπότης της εκδήλωσης, επισήμανε: «Τώρα και μέσω του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” δίνεται σε όλους μας, κεντρική εξουσία και Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ευκαιρία να συνεργαστούμε και καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις λόγω της εμπειρίας που έχουμε αποκτήσει, να ξεπεράσουμε παθογένειες και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Τηρώντας τη διαφάνεια και διασφαλίζοντας τη νομιμότητα να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις και τη γραφειοκρατία που έχει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις και τα έργα, όπως ακριβώς ανακοίνωσε προ ημερών ο πρωθυπουργός. Πρέπει να δουλέψουμε ως ισότιμα μέλη προσηλωμένοι στο στόχο και είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρουμε. Όλοι μαζί μπορούμε ενωμένοι να πάμε τον τόπο, τη χώρα μπροστά».

Από τους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το νέο πρόγραμμα επιλύει σημαντικά θέματα για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση τα οποία μέχρι σήμερα αντιμετωπιζόταν από τις περιφέρειες μέσω του Π.Δ.Ε.
«Όταν καταφέρνουμε να ξεπερνάμε τις αγκυλώσεις σε προσωπικό, πολιτικό επίπεδο και τους τοπικισμούς μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Ποτέ δεν απέτυχε η αυτοδιοίκηση στην επίτευξη κάποιου στόχου. Το μυστικό όμως είναι η συνεργασία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρ. Ντακαλέτσης αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στην ουσιαστική παρέμβαση του υπ. Εσωτερικών για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.
«Το πρόγραμμα «Τρίτσης» είναι ό,τι πιο αισιόδοξο έχει υπάρξει ποτέ για την αυτοδιοίκηση και είναι φυσιολογικό να αισιοδοξούμε για την επόμενη ημέρα», ανέφερε.
Παρόντες στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος στο Λίθινο ήταν το σύνολο σχεδόν των δημάρχων της Ηπείρου, αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι εκπρόσωποι φορέων από την ευρύτερη περιοχή.