ΜΩΥΣΗΣ ΕΛΙΣΑΦ – Αναγκαίο το νομοσχέδιο για την κυβερνησιμότητα των Δήμων

Νέα

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο επερχόμενος δήμαρχος της πόλης Μωυσής Ελισάφ για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θα ενισχύσει τη δυνατότητα των δήμων και των περιφερειών να διοικήσουν, σε όσες περιοχές δεν επετεύχθη αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή.
Με δεδομένο ότι στους περισσότερους δήμους θα υπήρχε αδυναμία διοίκησης, ο κ. Ελισάφ, μιλώντας στο ITV, χαρακτήρισε απαραίτητη την νομοθετική αυτή παρέμβαση.
«Σωστά η κυβέρνηση επιχειρεί τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση που αποτελεί και μία απάντηση σε όσους φωνάζουν, ότι η πρώτη Κυριακή είναι η καθοριστική. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις νομιμοποιούν τις παρατάξεις όσων έχουν εκλεγεί δήμαρχοι και περιφερειάρχες για να ασκήσουν την εξουσία», σημείωσε και στη συνέχεια πρόσθεσε πως η μορφή της απλής αναλογικής που επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο παρά μόνο στο Ισραήλ.
«Γι’ αυτό και εκεί κάθε έξι μήνες έχουν εκλογές. Χρειάζεται αναλογική εκπροσώπηση με ενίσχυση της πλειοψηφίας για να ασκείται διοίκηση. Στην Ελλάδα ένας υπουργός αντικαθίσταται και συμπαρασύρει μαζί του έναν ολόκληρο μηχανισμό, και παραλύει το κράτος. Χρειάζεται χρόνος για την εξοικείωση της κοινωνίας σε τέτοιες μορφές διοίκησης. Η συνεργασία απαιτεί συμβιβασμούς. Στην Ελλάδα ο συμβιβασμός είναι συνώνυμο των υποχωρήσεων και της προδοσίας», τόνισε ο κ. Ελισάφ.

Επαφές στη Θεσσαλονίκη για διερεύνηση συνεργασίας

Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Ελισάφ επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη και συναντήθηκε με τον απερχόμενο δήμαρχο Γ. Μπουτάρη και τον νεοεκλεγέντα κ. Ζέρβα, διερευνώντας τα πεδία συνεργασίας μεταξύ των δύο δήμων.
«Η δημοτική αρχή Μπουτάρη ανέδειξε την πολυπολιτισμική παράδοση της Θεσσαλονίκης και έφερε μία κοσμοπολίτικη αύρα. Πιστεύουμε και θα αποτελέσει βασικό άξονα της πολιτικής μας ότι ένα αντίστοιχο μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί και στα Γιάννενα. Αυτό συζητήσαμε με τον κ. Ζέρβα, θεωρώντας ότι είναι μονόδρομος η δημιουργία μίας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης που θα αναδείξει την παράδοση και την ιστορία της», σημείωσε.
Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι η παράταξη «Γιάννενα – Νέα Εποχή» και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος κ. Ελισάφ αποδίδουν ιδιαίτερο ρόλο και σημασία στην αναπτυξιακή επιχείρηση του δήμου Ιωαννιτών που υπολειτουργεί εδώ και χρόνια.
«Η Θεσσαλονίκη έχει μία αναπτυξιακή διαδημοτική επιχείρηση που είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Έχουμε όμως και εμείς μία αναπτυξιακή που υπολειτουργεί και θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό εργαλείο εάν αξιοποιηθεί», κατέληξε.