Νέα κόντρα με αφορμή τη λυματολάσπη

Νέα

Νέα κόντρα ανάμεσα στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ και τον απερχόμενο δήμαρχο Θωμά Μπέγκα ξέσπασε την Τρίτη, με αφορμή αυτή τη φορά τη συγκέντρωση λυματολάσπης. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη πολιτική διαφωνία των παρατάξεων που γίνεται μέσω ανακοινώσεων και μέχρι να αλλάξει «χέρια» η διακυβέρνηση του Δήμου μπορεί να μην είναι ούτε η τελευταία.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η παράταξη του κ. Ελισάφ, ο ίδιος ζήτησε από την διεύθυνση της ΔΕΥΑΙ στοιχεία για τις ακριβείς ποσότητες βιοστερεών (λυματολάσπης) που παραμένουν αποθηκευμένες στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού. Η ΔΕΥΑΙ έχει προκηρύξει ήδη διαγωνισμό ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ για την απομάκρυνση 25 χιλιάδων τόνων λυματολάσπης. Ωστόσο στην προκήρυξη δεν περιέχεται κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει την προμέτρηση της συγκεκριμένης ποσότητας.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΙ ζήτησε τα σχετικά στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες κοινοποιώντας το έγγραφο και στον Πρόεδρο της επιχείρησης και απερχόμενο δήμαρχο.

Αντί των υπηρεσιών η απάντηση δόθηκε από τον κ. Μπέγκα και, σύμφωνα με την παράταξη Γιάννενα – Νέα Εποχή ήταν η εξής: «Όταν κάποιος πολίτης ζητά πληροφορίες οι οποίες εμπίπτουν στην σφαίρα του απορρήτου ο υπάλληλος οφείλει να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν επιτρέπεται η χορήγηση των πληροφοριών αυτών καθώς και να παραπέμπει στις σχετικές διατάξεις πολύ περισσότερο όταν δεν έχει και έννομο συμφέρον προς τούτο.

Σας επισημαίνουμε ότι η παράβαση της υποχρέωσης εχεμύθειας συνιστά πειθαρχικό αδίκημα. Για τον λόγο αυτό καλείστε να μην παρέχετε πληροφορίες σε τρίτους που κατέχετε λόγω της υπηρεσιακής σας ιδιότητας… Τέλος σας εφιστούμε την προσοχή να μην διακινούνται έγγραφα χωρίς την έγκριση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου που εμπίπτουν στις ως άνω περιπτώσεις».

Αυτή η απάντηση θεωρείται προβληματική από την παράταξη του νέου δημάρχου διότι αφενός η ποσότητα της λυματολάσπης για την οποία η ΔΕΥΑΙ θα πληρώσει από ιδίους πόρους ποσό 1,5 εκατομμυρίων ευρώ δεν μπορεί να ανήκει στην «σφαίρα του απορρήτου» και αφετέρου ο κ. Ελισάφ δεν είναι «κάποιος πολίτης». «Με απλά λόγια, ο απερχόμενος δήμαρχος απαγορεύει στον Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΙ να δώσει τα στοιχεία προμέτρησης της λυματολάσπης τα οποία η επιχείρηση όφειλε να αναφέρει επακριβώς στα τεύχη δημοπράτησης. Τι κρύβει ο κ. Μπέγκας, τι φοβάται, ποιόν καλύπτει επιβάλλοντας την απαγόρευση και την σιωπή;», σημειώνεται.

 

«Δεν αρνηθήκαμε τη συνεργασία»

Η Δημοτική Αρχή από την πλευρά της σημειώνει πως δεν έχει αρνηθεί ενημέρωση προς τον κ. Ελισάφ, εφόσον εκείνος απευθύνεται στους πολιτικούς προϊστάμενους και όχι στον υπηρεσιακό μηχανισμό, ενώ χαρακτηρίζει «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» την κίνηση του.

«Ο πολιτικός μας πολιτισμός προέτρεψε επανειλημμένα τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο να ζητήσει συνεργασία και ενημέρωση από τη Δημοτική μας Αρχή για όποιο θέμα επιθυμεί. Εκείνος όμως συνεχίζει όμως να αγνοεί τους πολιτικούς προϊσταμένους και να αναζητά ενημέρωση από τον υπηρεσιακό μηχανισμό», αναφέρει αρχικά η Δημοτική Αρχή ενώ για το ζήτημα της λυματολάσπης σημειώνει πως οι ποσότητες οι οποίες βρίσκονται εναποθετημένες στο χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού βρίσκονταν εκεί πριν αναλάβει τη Διοίκηση του Δήμου η παράταξη του κ. Μπέγκα.

Παράλληλα, ως προς το ζήτημα της ενημέρωσης του κ. Ελισάφ, σημειώνονται τα εξής: «πρέπει να γίνει σαφές ότι οι μελέτες των έργων του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του εκπονούνται και θεωρούνται από τον υπηρεσιακό μηχανισμό, ο οποίος φέρει και την πλήρη ευθύνη αυτών. Ουδεμία ανάμειξη έχει η πολιτική ηγεσία.

Έχει στοιχεία η παράταξη “Γιάννενα Νέα Εποχή” ότι η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ αναμίχθηκε στην μελέτη για το συγκεκριμένο έργο και για ποιο λόγο να αναμιχθεί;

Ποιος είναι ο “ειδικός” της συγκεκριμένης παράταξης ο οποίος αξιολογεί και κρίνει την αξιοπιστία της μελέτης των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΙ;

Οι επιστολές του Δημάρχου προς τους Διευθυντές των υπηρεσιών του Δήμου και των Νομικών Προσώπων έχουν ως μοναδικό γνώμονα την υπεράσπιση της έννοιας του σεβασμού της θεσμικής λειτουργίας ενός Δημόσιου Οργανισμού. Οι πολιτικοί προϊστάμενοι είναι οι επικεφαλής των οργανισμών και φέρουν πλήρως την ευθύνη των πράξεών τους.

Γιατί η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» επιμένει στην άρνηση συνεργασίας με τους πολιτικούς προϊσταμένους της Δημοτικής Αρχής παρότι τους έχει προταθεί επανειλημμένος πρώτα και κύρια από τον ίδιο το Δήμαρχο;».

«Δεν παρακολουθούμε τα μικροπρεπή σενάρια συνωμοσίας, συνεχίζουμε μέχρι την τελευταία ώρα αρχοντικά και δημιουργικά», καταλήγει η απάντηση.

ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ