Μήνυμα εθνικής ομοψυχίας από τα Γιάννενα

Νέα

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Η Ήπειρος θα κάνει και πάλι το θαύμα»

Οι φετινές δύσκολες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας δεν επέτρεψαν να γιορταστεί η απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων με τον τρόπο που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια: πανηγυρικά. Τα 108 χρόνια γιορτάστηκαν με πολλές απαγορεύσεις και άδειες αίθουσες ενώ η πόλη δεν θύμιζε σε τίποτα τις προηγούμενες χρονιές.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, και τηρώντας τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για τον περιορισμό της πανδημίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στα Γιάννενα και τίμησε τις επετειακές εκδηλώσεις που έγιναν για την συμπλήρωση 108 ετών από την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό.

Με πολλά μηνύματα η ομιλία

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την διάρκεια της διαδικτυακής πανηγυρικής εκδήλωσης, το Σάββατο το απόγευμα, στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας», αναφέρθηκε στις κρίσιμες μάχες του ελληνικού στρατού στη Μανωλιάσα, στο Μπιζάνι, και τόνισε τη μεγάλη συμβολική σημασία που είχε για τους Έλληνες η ενσωμάτωση των Ιωαννίνων στον εθνικό κορμό ενώ στάθηκε στην σημαντική συμβολή των εθελοντών και των γυναικών.
«Κάθε φορά που τιμάμε τις κορυφαίες στιγμές και τα ηρωικά πρόσωπα της Ιστορίας, επιβεβαιώνουμε τη συνεχή παρουσία του παρελθόντος στο παρόν μας, το αναζωογονούμε με το νόημά του, βαθαίνουμε την ιστορική μας συνείδηση», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ειδική αναφορά, μεταξύ άλλων, έκανε στους νέους από όλη την Ελλάδα, που επί 85 ημέρες πολέμησαν ασταμάτητα για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, αλλά και στη συμβολή των γυναικών που τάχθηκαν στο πλευρό των ανδρών, τις εθελόντριες του Μεικτού Στρατεύματος Ηπείρου, την καπετάνισσα Μαρία Ναστούλη-Κιτσοπούλου, τη Λαμπρινή Λώλη, τη νοσοκόμα Ασπασία Ράλλη που πολέμησε γενναία στη μάχη του Δρίσκου, τις «Άντρισσες των Τσεριτσάνων», που κουβαλούσαν όπλα, πυρομαχικά και τρόφιμα κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
Η Πρόεδρος επισήμανε ότι τα γραπτά όσων έζησαν τις ηρωικές μάχες, για εμάς τους μεταγενέστερους ,«είναι ένας αγωγός μνήμης, μέσα από τον οποίον περνάει και σε εμάς η βιωμένη εμπειρία τους, μας συγκινεί και μας συνεγείρει», και τόνισε:
«Κάθε φορά που τιμάμε τις κορυφαίες στιγμές και τα ηρωικά πρόσωπα της Ιστορίας, επιβεβαιώνουμε τη συνεχή παρουσία του παρελθόντος στο παρόν μας, το αναζωογονούμε με το νόημά του, βαθαίνουμε την ιστορική μας συνείδηση».
Παράλληλα, απέδωσε τα εύσημα διαχρονικά στα Ιωάννινα για την πνευματικότητα των ανθρώπων τους.
«Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων, κορυφαία στιγμή της νεότερης Ιστορίας μας, δεν είναι μια πολιτική και στρατιωτική επιτυχία. Είναι κυρίως επιτυχία πνευματική. Αυτή την πνευματικότητα, την καλαισθησία, την αγάπη για την πρόοδο συναντά και σήμερα κανείς σε κάθε του βήμα στην πόλη των Ιωαννίνων».

Η Ήπειρος θα κάνει το θαύμα ξανά!

Ολοκληρώνοντας, αναφέρθηκε στις δύσκολες συγκυρίες των τελευταίων χρόνων και εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ήπειρος μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη προς όφελος όλης της χώρας.
Ειδικότερα, είπε:
«Η πόλη επλήγη από την οικονομική κρίση, ανακόπηκε η μέχρι το 2010 ραγδαία ανάπτυξή της. Σήμερα δοκιμάζεται από την πανδημία. Ωστόσο, λίγο απέχουμε από την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης, από την επανεκκίνηση της Οικονομίας και την επανέναρξη της κοινωνικής μας δραστηριότητας.
Ο τόπος θα επανέλθει σύντομα σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας. Και η Ήπειρος μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη, προς όφελος όλης της χώρας. Το εγγυάται το ρηξικέλευθο, βαθιά προοδευτικό πνεύμα των Ηπειρωτών. Πιστεύω, όπως και άλλοτε έτσι και σήμερα θα κάνει το θαύμα».
Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν στην είσοδο της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

Οι χαιρετισμοί δημάρχου και περιφερειάρχη

Ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του τόνισε ότι η 21η Φεβρουαρίου είναι η κορυφαία μέρα για την πόλη και αποτελεί την μέρα που συντελέστηκε το θαύμα.
«Σήμερα λοιπόν, με την πολύπλευρη κρίση που βιώνουμε από την άβυσσο της λαίλαπας του Covid 19 που οι κίνδυνοι που μας απειλούν είναι ορατοί, σήμερα είναι και πάλι η ώρα ενός νέου εθνικού συναγερμού. Πρώτα να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα. Την πραγματικότητα ποια ήταν πριν, ποια οφείλει να είναι σήμερα.
Θα πρέπει συνεπώς σήμερα να ανασυντάξουμε και πάλι τη μνήμη μας και να υφάνουμε από την αρχή τις λησμονημένες αξίες της αλληλοκατανόησης και της θυσίας. Προκειμένου να συγκροτήσουμε μια νέα συλλογικότητα, στην οποία ο άλλος δεν θα είναι ξένος, ανταγωνιστής, αλλά συνοδοιπόρος συναγωνιστής και εν τέλει συνάνθρωπος. Και μόνον έτσι θα αντιμετωπίσουμε την κρίση» ανέφερε.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης έκανε εκτενή αναφορά στη συμμετοχή των Ηπειρωτών τόσο στην Επανάσταση του 1821 όσο και στη σύσταση και στήριξη του Ελληνικού Κράτους. Ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία της στα Γιάννινα σημειώνοντας ότι «μας δίνετε κουράγιο σε μία περίοδο όπου αγωνιζόμαστε και για την πανδημία και για την ανάπτυξη της Ηπείρου».
Η κεντρική ομιλία έγινε μέσω βίντεο από τον συγγραφέα Δημήτρη Οικονόμου και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την Ορχήστρα Δωματίου του Δημοτικού Ωδείου η οποία ερμήνευσε πέντε ελληνικούς χορούς.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στα Γιάννενα 12.15 το μεσημέρι του Σαββάτου. Την υποδέχτηκαν ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και ο δήμαρχος της πόλης Μωυσής Ελισαφ.

Στεφάνι στο Ηρώο Μπιζανομάχων

Τις εκδηλώσεις για τα 108 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων τίμησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Το πρωί της Κυριακής, παρέστη στην πανηγυρική δοξολογία στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος με τον οποίον και συναντήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου.
Με το τέλος της δοξολογίας κατευθύνθηκε στο Μνημείο Μπιζανομάχων όπου κατέθεσε στεφάνι.
Στην εκδήλωση ήταν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο υφυπουργός κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, και οι βουλευτές του νομού, Σταύρος Καλογιάννης, Μαρία Κεφάλα και Μερόπη Τζούφη.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου δήλωσε: «Σήμερα τιμώ όλους εκείνους που έπεσαν ηρωικά για να απελευθερώσουν την Ήπειρο, όλους εκείνους που συνέβαλαν, ώστε να ενσωματωθεί η πόλη των Ιωαννίνων στον εθνικό κορμό. Τους εθελοντές, τους αντάρτες, τους αξιωματικούς, τους απλούς στρατιώτες. Το παράδειγμά τους, μας εμπνέει και μας εμψυχώνει. Μας θυμίζει, ότι τα οχυρά πέφτουν, όταν αγωνιζόμαστε με ομοψυχία και πίστη. Και μας καλεί να φανούμε αντάξιοί τους, διαφυλάσσοντας την ελευθερία που μας χάρισαν, εκπληρώνοντας τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν».

Επισκέψεις σε Περιφέρεια – Δημαρχείο

Αμέσως μετά επισκέφθηκε την Περιφέρεια Ηπείρου και λίγο αργότερα το Δημαρχείο των Ιωαννίνων.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου συναντήθηκε και συζήτησε με τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, ενώ στο Δημαρχείο την υποδέχθηκε ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.
Κατά την συνάντησή τους, συζήτησαν θέματα που αφορούν στη διαχείριση της πανδημίας  και ζητήματα σχετικά με την ανάπτυξη των Ιωαννίνων.
Το Δημαρχείο επισκέφθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και οι βουλευτές του νομού, Σταύρος Καλογιάννης, Μαρία Κεφάλα και Μερόπη Τζούφη.
Όλες οι επετειακές εκδηλώσεις έγιναν με την τήρηση των πρωτοκόλλων κατά της πανδημίας.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ