Μικρό το κόστος σε σχέση με το όφελος της ασφάλισης

Νέα

H ασφάλιση κατοικίας βρέθηκε στο επίκεντρο εξαιτίας των τελευταίων μεγάλων πυρκαγιών του καλοκαιριού.

Οι πύρινες φλόγες δεν άφησαν τίποτα στο πέρασμά τους και εκατοντάδες πολίτες βρέθηκαν χωρίς εστία.

Το τελευταίο διάστημα επανήλθε στην επικαιρότητα το ζήτημα της ασφάλισης των κατοικιών μιας και στην χώρα μας συμβαίνει κάτι παράδοξο: Δαπανούμε χιλιάδες ευρώ για να φτιάξουμε ή να αγοράσουμε ένα σπίτι και την ίδια ώρα δεν σκεφτόμαστε- οι περισσότεροι τουλάχιστον, να καταβάλουμε ένα σχετικά μικρό ποσό για την ασφάλιση του ακινήτου.

Την αξία της ασφάλειας του ακινήτου την αντιλαμβανόμαστε, δυστυχώς, όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με μια καταστροφή.

Το Κράτος από την άλλη στις αποζημιώσεις εξαιτίας των φυσικών καταστροφών έχει αργές ταχύτητες και απαιτείται υπομονή μηνών ενώ η αποζημίωση δεν φτάνει τις περισσότερες φορές να καλύψει ούτε καν τα στοιχειώδη.

Ο Γιώργος Μάστακας είναι ένας εκ των πιο έμπειρων ασφαλιστών. Ρωτήθηκε για το κόστος της ασφάλισης του ακινήτου ξεκαθαρίζοντας ότι το κόστος είναι μικρό αφού στην πραγματικότητα μιλούμε για ποσά της τάξης των 150 με 200 ευρώ το χρόνο για ένα ακίνητο αξίας 150.000 ευρώ.

Ο κ. Μαστάκας έσπευσε να τονίσει ότι η ασφάλιση δεν δίνει το 100% της αξίας του ακινήτου αλλά σε κάθε περίπτωση και ανάλογα με το ασφάλιστρο δίνει την δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να προχωρήσει πιο γρήγορα στην επισκευή του ακινήτου.

Στην πλειονότητα των φυσικών καταστροφών η ασφαλισιμότητα αυτών που έπαθαν καταστροφές ήταν χαμηλή.  Ένα μεγάλο μέρος από τα νεόκτιστα οικοδομήματα (κατοικίες ή επαγγελματικές στέγες) έχουν αγοραστεί με δάνειο και οι δανειολήπτες τα ασφαλίζουν υποχρεωτικά.  Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασφαλίσεων περιουσίας και κατοικίας προέρχονται από ακίνητα που έχουν αγοραστεί με δάνεια.

Τα ασφάλιστρα για τα ακίνητα είναι μικρής συγκριτικά αξίας ειδικά αν σκεφτεί κανείς τα χρήματα που έχει δαπανήσει για να το χτίσει ή να το αγοράσει. «Δεν δίνεται αποζημίωση για το σύνολο της αξίας, ούτε μπορεί κανείς να αναπληρώσει στιγμές ή αναμνήσεις…Είναι όμως πολύ σημαντικό να μην ξεκινάει κανείς από το μηδέν για την αποκατάσταση των ζημιών στο σπίτι του» τόνισε, μεταξύ άλλων ο κ. Μάστακας.

Τέλος, ερωτηθείς για τα ασφάλιστρα των οχημάτων επεσήμανε ότι «πλέον τα ασφάλιστρα για οχήματα είναι μικρής αξίας και όλοι μπορούν να ασφαλίσουν τα οχήματα» ενώ επεσήμανε ότι οι έλεγχοι του κράτους προς αυτή την κατεύθυνση εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων έχουν ατονήσει.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ