ioannina_kakavia

Μετρημένες ανακοινώσεις για τον «Ιωάννινα- Κακαβιά»

Νέα

Στον… αέρα η σύμβαση για τη σύνδεση Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας με την Εγνατία

Στη λίστα με τα έργα που θα ενταχθούν μέσα στο ευρύ πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνεται και ο άξονας Ιωάννινα-Κακαβιά σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ενώ δηλώσεις έκανε για το θέμα και ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης.
Στο φιλόδοξο πρότζεκτ της κυβέρνησης υπάρχουν μεγάλα έργα και αφορούν κυρίως μεγάλους αυτοκινητόδρομους. Επίσης, περιλαμβάνονται σημαντικά έργα ενέργειας προκειμένου να ενταχτούν στα έργα των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Υποδομών έδωσε μία φιλόδοξη λίστα έργων ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ για μεγάλα projects και από τα οποία στα κυριότερα είναι και το έργο το Ιωάννινα-Κακαβιά.
Ο κ. Καχριμάνης σε συνομιλίες που είχε με στελέχη του Υπουργείου ενημερώθηκε για την πρόθεση της κυβέρνησης να μπει το έργο στη λίστα ενώ υπενθυμίζουμε ότι θα γίνει από την Περιφέρεια Ηπείρου με χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης.

Διαλύεται η σύμβαση για τη σύνδεση Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας με την Εγνατία

Στο μεταξύ ο Αλέκος Καχριμάνης ρωτήθηκε και για την ανακοίνωση που εξέδωσε η περιφέρεια για τη μελέτη «οδική σύνδεση Εγνατίας Οδού με Ε.Ο. Ηγουμενίτσας- Πρέβεζας».
Η Περιφερειακή Αρχή, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, προχωρά στη διάλυση της σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης «Σύνδεση της Ε.Ο. Ηγουμενίτσας- Πρέβεζας με την Εγνατία Οδό (τμήμα Παραμυθιά- Μεσοπόταμος)».
Όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου:
«Η απόφαση ελήφθη μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, με δεδομένο ότι πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί μια μελέτη που καρκινοβατεί επί δεκαετία.

Η τελευταία ευκαιρία για την ολοκλήρωση της μελέτης δόθηκε το 2018, αλλά πέρασε άκαρπη.
Η λύση της σύμβασης γίνεται με αποκλειστικό γνώμονα το Δημόσιο συμφέρον και στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης. Η Περιφερειακή Αρχή, έχοντας αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την ολοκλήρωση των οδικών υποδομών, θα αναζητήσει τη βέλτιστη και υλοποιήσιμη λύση για τη σύνδεση της Εγνατίας Οδού με την Ε.Ο. Ηγουμενίτσας- Πρέβεζας, με σύννομες και ταχύτερες διαδικασίες και με το μικρότερο δυνατό κόστος αξιοποιώντας  το νέο θεσμικό πλαίσιο.»

Διαφωνεί το Κοινό των Ηπειρωτών

Τις ενστάσεις της εκφράζει η περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» κάνοντας λόγο αφενός για έλλειψη ενημέρωσης και ζητώντας αφετέρου να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο λόγω της μεγάλης σημασίας του.
«Η περιφερειακή Αρχή υπαναχωρεί από την δέσμευση της να ωριμάσει το έργο και στην συνεδρίαση της Ο.Ε. της 19ης Νοεμβρίου 2020 αποφάσισε την διάλυση της σύμβασης με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση. Σε δική μας Επερώτηση για την πορεία του έργου, το έτος 2018, ο κ. Καχριμάνης δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση των μελετών και τώρα εγκαταλείπει το έργο. Η εισήγηση της Υπηρεσίας για λήψη απόφασης και διάλυση της υπάρχουσας από το έτος 2010 σύμβασης είναι προβληματική και ουσιαστικά οδηγεί σε ακύρωση του έργου με τον πρόσθετο κίνδυνο να γεννήσει υποχρεώσεις προς το ανάδοχο εταιρικό σχήμα.

Η Παράταξη μας καταψήφισε στην Επιτροπή και ζητήσαμε λόγω της σπουδαιότητας του να έλθει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Καλούμε τον Περιφερειάρχη να αναθεωρήσει και να μην προχωρήσουν στην απόφαση διακοπής της σύμβασης των μελετών του έργου «Σύνδεση της Ε.Ο. Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας με Εγνατία οδό (Τμήμα Παραμυθιά – Μεσοπόταμος). Πρόκειται για ασύμφορη και αναιτιολόγητη επιλογή που καταδικάζει το έργο, αγνοεί τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής του Φαναρίου και στην καλύτερη περίπτωση θα οδηγήσει σε εμβαλωματικές λύσεις κατάτμησης των μελετών που δοκιμάστηκαν και καταγγέλθηκαν στο παρελθόν επειδή παρήγαγαν καθυστερήσεις ή διπλασίασαν το κόστος σε άλλες περιπτώσεις», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της παράταξης.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ