Μετρά νεκρούς και πληγές η Αλβανία

Νέα

Ο ισχυρότερος από το 1979 σεισμός στην Αλβανία, μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που την έπληξε τα ξημερώματα της 26ης Νοεμβρίου 2019 και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 30 άνθρωποι (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ίσχυαν χθες το βράδυ), περισσότεροι από 700 να τραυματιστούν, αποτέλεσε πλήγμα που όμοιό του δεν είχε δεχθεί η χώρα. Παράλληλα είναι άγνωστος ο αριθμός των πολιτών που έμειναν δίχως στέγη, εξαιτίας της κατάρρευσης των κτηρίων στα οποία διέμεναν.
Τα σωστικά συνεργεία, αλβανικά και διεθνή, συνέχιζαν και χθες τις έρευνες στα χαλάσματα, προσπαθώντας να εντοπίσουν επιζώντες, ενώ τις δικές τους δραματικές ώρες περνούν και οι οικογένειες των αγνοουμένων, όμως όσο περνούν οι ώρες τόσο οι ελπίδες λιγοστεύουν για όσους είναι θαμμένοι κάτω από συντρίμμια.
Έντονη είναι η μετασεισμική και ακολουθία. Ο σεισμολόγος Rrapo Ormeni έκανε λόγο για σεισμό που σημειώνεται μόνο μία φορά σε 100 χρόνια και γνωστοποίησε ότι είναι περισσότεροι από 520 οι μετασεισμοί.
Οι ελληνικές δυνάμεις της ΕΜΑΚ από τα Γιάννενα και την Αθήνα έχουν ήδη καταφέρει να απεγκλωβίσουν και να διασώσουν μία 45χρονη γυναίκα και έναν 24χρονο άνδρα.
Οι δυνάμεις της 1ης ΕΜΑΚ από την Αθήνα και της 5ης ΕΜΑΚ από τα Γιάννενα επιχειρούν στην περιοχή του Δυρραχίου, όπου έχουν συμβεί τεράστιες καταστροφές και οι έρευνες επικεντρώνονται σε ξενοδοχειακές μονάδες στην παραλία, αλλά και στη συνοικία Θουμάνι.
Σύμφωνα με τον διοικητή της 5ης ΕΜΑΚ Ευάγγελο Μπαλατσό οι ενέργειες των σωστικών συνεργείων δυσκολεύουν εξαιτίας των συνεχών μετασεισμών, πολλοί από τους οποίους είναι ιδιαίτερα ισχυροί και δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στην επιχείρηση.
Από την άλλη δεν παρέλειψε να τονίσει πως η συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τις υπηρεσίες του αλβανικού κράτους και ο συντονισμός για τις επιχειρήσεις είναι άριστος.