ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ- Υποβολή με σκέψη και προσοχή

Νέα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

 

Λίγες ημέρες παράταση έδωσε το Υπουργείο Παιδείας σε χιλιάδες υποψήφιους προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία και να τα καταθέσουν.

Ήδη, πολλοί έχουν καταθέσει τα μηχανογραφικά τους δελτία ενώ εξετάζουν βάσεις της προηγούμενης χρονιάς αν και φαίνεται ότι οι φετινές επιδόσεις των μαθητών θα αλλάξουν τα δεδομένα εισαγωγής σε πολλά πεδία και σχολές.

 

Η προθεσμία υποβολής για το μηχανογραφικό 2019 για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ παρατείνεται ως και την Τετάρτη 17 Ιουλίου και από εκεί και μετά δεν θα υπάρξει καμία άλλη παράταση. Ο κ. Παύλος Σοφόπουλος, υπεύθυνος για την διάθεση συμβουλών στα πλαίσια του προσανατολισμού,  μιλώντας στο Itv κάλεσε τους υποψήφιους να είναι ψύχραιμοι και να εξετάσουν τις επιλογές που έχουν ώστε να συμπληρώσουν με σύνεση και προσοχή τις σχολές και να επιλέξουν.

 

Ο κ. Σοφόπουλος αναφέρθηκε και στις προθεσμίες καθώς όπως είπε η προθεσμία είναι οριστική και μετά την παρέλευσή της δεν θα γίνει δεκτή καμία αλλαγή στα μηχανογραφικά δελτία. Η εφαρμογή θα κλειδώσει και θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική επεξεργασία των μηχανογραφικών δελτίων».

 

«Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο, μπορούν να μπουν με τον προσωπικό κωδικό τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση  όπου εκεί καλούνται να «κλειδώσουν» τι επιλογές τους στο τελικό μηχανογραφικό τους (επιλέγοντας «οριστικοποίηση»). Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρείται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους. Υπενθυμίζεται, ότι μετά την παρέλευση της προθεσμίας κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο» ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

 

Μηχανογραφικό δελτίο μπορούν να υποβάλλουν όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2019 και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).

– Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2017 ή 2018, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10% συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία εξέτασή τους. Αυτοί οι υποψήφιοι δεν έχουν δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία εξέτασή τους.

 

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να δείξουν προσοχή στα παρακάτω και να απευθύνονται στα λύκειά τους.  Εφιστάται η προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή την ίδια περίοδο, από τις 21 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου 2019.