ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ- Τον Σεπτέμβριο λήγει η παράταση

Νέα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

 

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία για το Κτηματολόγιο και την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών που απαιτούνται για να εγγραφούν τα ακίνητα.

Ήδη εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν προχωρήσει και ολοκληρώσει τις διαδικασίες ενώ για το Νομό Ιωαννίνων έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου χωρίς να αποκλείεται να δοθεί και νέα.

 

Γιατί είναι απαραίτητη η κτηματογράφηση;

 

Άλλωστε, η σύνταξη του κτηματολογίου (“κτηματογράφηση”) μιας περιοχής είναι απαραίτητη καθώς με τον τρόπο αυτόν  ορίζεται η διαδικασία καταγραφής των εμπράγματων ή άλλων εγγραπτέων δικαιωμάτων που έχουν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε ακίνητα μιας συγκεκριμένης περιοχής της χώρας και η σύνδεση των δικαιωμάτων αυτών με συγκεκριμένο ακίνητο, όπως αυτά ορίζονται και απεικονίζονται κατόπιν διαδικασιών ελέγχου και τεχνικής επεξεργασίας στα κτηματολογικά διαγράμματα.

 

Συνεπώς, η διαδικασία κτηματογράφησης, είναι σημαντική γιατί αφενός αποσκοπεί στη συλλογή, επεξεργασία και καταγραφή των εμπράγματων και άλλων εγγραπτέων δικαιωμάτων ανά ακίνητο και, αφετέρου, στη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων που θα επιτρέψουν την κατά το δυνατόν ακριβέστερη απεικόνιση των γεωτεμαχίων στο κτηματολογικό διάγραμμα.

Ο τοπογράφος Πέτρος Μπούγιας μιλώντας στο Itv κάλεσε τους πολίτες να μην αφήσουν την υποβολή των δικαιολογητικών και των σχετικών εγγράφων για την τελευταία στιγμή αλλά να εκμεταλλευτούν την παράταση και να κάνουν την εγγραφή χωρίς βιασύνη.

Ήδη ένα μεγάλο μέρος των πολιτών έχουν μπει στη διαδικασία της Κτηματογράφησης χωρίς όμως αυτό το ποσοστό να ξεπερνά το 50%. Γεγονός που σημαίνει ότι μένει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία σημαντική τόσο για τον πολίτη όσο και για το ελληνικό δημόσιο.

«Υπάρχει ακόμη χρόνος αλλά συμβουλεύουμε τους πολίτες και τους ετεροδημότες να μην αφήσουν την διαδικασία για το τέλος. Ήδη, έχουμε προχωρήσει αρκετά αλλά μένουν ακόμη χιλιάδες ιδιοκτήτες που δεν έχουν μπει στη διαδικασία και πρέπει να επισπεύσουν ώστε να μην υπάρχουν λάθη από βιασύνη» είπε ο κ. Μπούγιας