Με το… σταγονόμετρο τα φοιτητικά διαμερίσματα

Νέα

Το πρόβλημα που παρατηρείται σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό των διαθέσιμων διαμερισμάτων χτύπησε και την πόρτα των Ιωαννίνων.
Σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία για παράδειγμα, έχουν ληφθεί μέτρα από την κυβέρνηση για να μειωθούν τα διαμερίσματα στις ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, κάτι που έχει εξαγγελθεί και από τη νέα κυβέρνηση στη χώρα μας.
Παρά ταύτα, το πρόβλημα είναι υπαρκτό στα Γιάννενα και φαίνεται κυρίως τώρα που πρόκειται να έρθει το κύμα νέων φοιτητών στην πόλη. Μάλιστα εδώ και λίγες μέρες έχουν αρχίσει να έρχονται οι πρώτοι φοιτητές ιδίως αυτοί που είναι βέβαιοι πως πέρασαν σε κάποια σχολή του Πανεπιστημίου, καθότι οι βάσεις δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.
Ενώ όμως η διαμόρφωση των τιμών κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με αυτά των τελευταίων ετών, χωρίς αξιόλογες διαφορές, η μεγαλύτερη διαφορά που εντοπίζεται στην αγορά της φοιτητικής στέγης είναι ο μειωμένος αριθμός διαμερισμάτων, σε σχέση με τα τελευταία χρόνια.
Ειδικά στο κέντρο της πόλης και ακόμη ειδικότερα σε πολυκατοικίες 15ετίας είναι εξαιρετικά δύσκολο όπως τόνισε ο μεσίτης ακινήτων Νίκος Σολομωνίδης να βρεθεί διαθέσιμο διαμέρισμα, γιατί οι ιδιοκτήτες τους προτιμούν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, από τους φοιτητές.
«Το φαινόμενο θα πρέπει να κινητοποιήσει το Πανεπιστήμιο και τις τοπικές αρχές γιατί αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό σε δύο – τρία χρόνια θα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της φοιτητικής στέγης. Είναι δύσκολο να βρεθούν για φοιτητές διαμερίσματα 10 – 20 ετών, γιατί οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν ανακαινίσει και τα διαθέτουν στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σολομωνίδης στάθηκε όμως και σε επιμέρους προβλήματα που έχουν επισημανθεί τα τελευταία χρόνια αλλά δεν έχουν αντιμετωπιστεί όπως είναι τα ελλιπή δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ από το βόρειο τμήμα της πόλης. «Φοιτητές που βρίσκονται στο δεύτερο ή στο τρίτο έτος αναζητούν νέο διαμέρισμα για να φύγουν από το βόρειο τμήμα της πόλης αφού δεν εξυπηρετείται επαρκώς από το Αστικό ΚΤΕΛ ο άξονας Μ. Αλεξάνδρου, Σπ. Λάμπρου, Σουλίου», σημείωσε ο κ. Σολομωνίδης.