Με προβλήματα το άνοιγμα των σχολών οδήγησης

Νέα

Δεν άνοιξε εγκαίρως η πλατφόρμα για τα self test ενώ αναμένεται ταλαιπωρία για τις εξετάσεις

Χωρίς τον απαιτούμενο σχεδιασμό φαίνεται πως δόθηκε το «πράσινο φως» για τη λειτουργία των σχολών οδήγησης, με δεδομένο πως τουλάχιστον μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας δεν είχε ανοίξει η πλατφόρμα για τις δηλώσεις των self test, στα οποία πρέπει να υποβάλλονται οι εκπαιδευτές δύο φορές την εβδομάδα. Έτσι, ακόμα και όσοι είχαν προγραμματίσει μαθήματα, αναγκάστηκαν να τα ακυρώσουν.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Ιδιοκτητών Σχολών Οδήγησης Γ. Παπαγεωργίου, αν και όλοι ανυπομονούσαν για να τους επιτραπεί να ξεκινήσουν ξανά την εργασία τους, οι ανακοινώσεις της περασμένης Παρασκευής δημιούργησαν μεγαλύτερο προβληματισμό.

«Δεν υπάρχει ούτε ένας που να θέλει να συνεχιστεί η απραξία, όμως θεωρούμε, ότι κάποια πράγματα έγιναν βιαστικά και χωρίς προεργασία, γι’ αυτό και δεν είμαστε σίγουροι, να πούμε, ότι όλα έγιναν με ευθύνη του υπ. Υγείας ή του υπ. Οικονομικών. Είναι τουλάχιστον οξύμωρο να έχει δοθεί η εντολή να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις και να μην έχει ανοίξει η πλατφόρμα για να δηλωθούν τα στοιχεία και τα self test των εκπαιδευτών», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, ο προβληματισμός γίνεται εντονότερος για τη διενέργεια των πρακτικών εξετάσεων, εξαιτίας των νέων περιορισμών, χρονικών κυρίως που αποφασίστηκε να ισχύουν. Ήδη στη λίστα αναμονής των υποψηφίων να δώσουν εξετάσεις για να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης είναι περίπου 1000 άτομα στην περιοχή, ενώ η αποκλιμάκωση δε μπορεί να γίνει γρήγορα, αφού έχει αυξηθεί κατά πολύ ο χρόνος στον οποίο θα επιτρέπεται να δίνονται οι εξετάσεις.

«Σε κανονικές συνθήκες, έδιναν εξετάσεις τρία άτομα ανά μία ώρα. Τώρα, η οδηγία αναφέρει πως θα γίνεται μία εξέταση την ώρα, κάτι που σημαίνει, ότι οι άλλοι δύο που θα εξετάζονταν θα πρέπει να περιμένουν δύο ώρες για να εξεταστούν. Με τον ρυθμό αυτό δεν πρόκειται να έχουμε αποκλιμάκωση», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.

Οι όροι λειτουργίας των σχολών

Σημειώνεται πως, όπως αποφασίστηκε, οι σχολές οδηγών θα λειτουργήσουν ως εξής:
-Τα θεωρητικά μαθήματα και οι θεωρητικές εξετάσεις θα διενεργούνται διαδικτυακά.
-Υποχρεωτική η διενέργεια self test για τον εξεταζόμενο 24 ώρες πριν το πρακτικό μάθημα και τις εξετάσεις, ενώ για τους εκπαιδευτές και τους εξεταστές διενέργεια self test 2 φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Ακόμη, σύμφωνα με την ΚΥΑ, θα πρέπει να τηρούνται τα εξής βήματα:
-απολύμανση, μεταξύ διαδοχικών μαθημάτων των σημείων του εκπαιδευτικού οχήματος με τα οποία έρχονται σε επαφή οι εμπλεκόμενοι,
-υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους εμπλεκόμενους και
-διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωναϊό έως και 24 ώρες πριν το προγραμματισμένο μάθημα για τους εκπαιδευόμενους και τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα για τους εκπαιδευτές.