ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ – Απαιτούν ενημέρωση οι αιρετοί για τις αφίξεις νέων προσφύγων

Νέα

«Απαιτούμε να ενημερωνόμαστε για τις όποιες μετακινήσεις προσφύγων στους δήμους μας». Αυτό έθεσαν ως προτεραιότητα οι δήμαρχοι Πωγωνίου και Κόνιτσας σε δηλώσεις τους λίγο μετά το τέλος της σύσκεψης που συγκλήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ κατά την διάρκεια της οποίας έγινε ανταλλαγή απόψεων για το μεγάλο θέμα του προσφυγικού και την υπάρχουσα κατάσταση που μπορεί και να αλλάξει εξαιτίας των μετακινήσεων πληθυσμών από τα νησιά στην ενδοχώρα.
Παρόντες στην σύσκεψη- που γίνεται κάθε μήνα, όλοι οι εκπρόσωποι φορέων των περιοχών δηλαδή όπου υπάρχουν δομές φιλοξενίας. Στο προεδρείο βρέθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Γιάννης Αϊβατίδης, η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Ύπατης Αρμοστείας, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και των ΜΚΟ.
Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ενημέρωση για την κατάσταση στην Ήπειρο, όπου σήμερα φιλοξενούνται 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες, σε οργανωμένα Κέντρα, σε ξενοδοχειακές μονάδες και σε μισθωμένα διαμερίσματα ενώ παρουσιάστηκαν διεξοδικά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι.
Οι δήμαρχοι από την πλευρά τους ζήτησαν να υπάρχει άμεση ενημέρωση προκειμένου να γνωρίζουν εάν και πότε θα έρθουν πρόσφυγες στην περιοχή τους ενώ ζήτησαν να μην διαταραχτεί η ισορροπία εντός και εκτός δομών για να μην υπάρξουν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες.
Επίσης, ζήτησαν ενημέρωση για όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη διαμονή των ανθρώπων αυτών αλλά και για τη φοίτηση των παιδιών στις δημόσιες δομές εκπαίδευσης τονίζοντας ότι «δεν μπορεί οι δήμαρχοι να μην ενημερώνονται ή να ενημερώνονται με μεγάλη καθυστέρηση».
Παράλληλα, τόσο ο κ. Καψάλης όσο και ο κ. Εξάρχου ζήτησαν να μην αυξηθεί με άλλες αφίξεις προσφύγων-μεταναστών, ο αριθμός των ατόμων που φιλοξενούνται στις υπάρχουσες δομές στα Δολιανά και στην Κόνιτσα που μπορεί να φιλοξενήσει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων.
Έθεσαν επίσης θέμα εθνικοτήτων των προσφύγων ζητώντας να μην υπάρχει μίξη εθνικοτήτων γιατί δημιουργούνται προβλήματα και αυτά μεταφέρονται και εκτός των δομών.
Πέραν αυτών ενδιαφέρον είχε η ενημέρωση για την λειτουργία και τον προγραμματισμό του Αυτοτελούς Κλιμακίου Ασύλου Ιωαννίνων όπως και η ενημέρωση για την συγκρότηση των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών που συγκροτούν οι Δήμοι.
Ο αντιδήμαρχος κ. Αϊβατίδης αλλά και η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου αναφέρθηκαν στην σημασία της άμεσης ενημέρωσης των αρχών ώστε αφενός να μπορούν να προετοιμαστούν και αφετέρου να μπορούν να ενημερώσουν τις τοπικές κοινωνίες για τις όποιες μετακινήσεις πληθυσμών. Ερωτηθείς για την δέσμευση του υφυπουργού κ. Οικονόμου ότι «δεν θα αυξηθεί πολύ ο αριθμός των προσφύγων», οι συμμετέχοντες πήραν αποστάσεις καθώς όπως φαίνεται στην περιοχή μας αναμένεται να φτάσουν πάνω από 120 πρόσφυγες και μετανάστες.
«Υπάρχει ανάγκη για πληρέστερη ενημέρωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως και των τοπικών κοινωνιών τόσο για νέες μετακινήσεις προσφύγων όσο και για άλλες πρωτοβουλίες που μπορεί να δρομολογηθούν ώστε όλοι να είναι έτοιμοι για να συμβάλλουν προκειμένου να μην προκαλούνται προβλήματα» ανέφεραν μεταξύ άλλων ο κ. Αϊβατίδης και η κα. Νάκου.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ