ΔΕΥΑΙ – Διαχειριστικός έλεγχος για τρία χρόνια

Νέα

Σε διαχειριστικό έλεγχο της ΔΕΥΑΙ για την τριετία 2017, 2018 και 2019 θα προχωρήσει η νέα διοίκηση της επιχείρησης ώστε να έχει πλήρη εικόνα της πραγματικής κατάστασης.

Την απόφαση έκανε γνωστή ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε με αφορμή την συμπλήρωση του πρώτου μήνα θητείας του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο έλεγχος θα περιοριστεί στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καθώς η περίοδος μέχρι και το 2016 έχει ελεγχθεί από άλλες δημόσιες αρχές και αναμένεται το πόρισμα.

Ο κ. Μπαρτζώκας αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλα τα θέματα της επιχείρησης ενώ απάντησε τόσο για το ζήτημα της λυματολάσπης όσο και για αυτό της σύμβασης μερικών υπαλλήλων ΑμεΑ.

Ο Πρόεδρος της επιχείρησης έκανε γνωστό ότι στο εξής οι τεχνικές υπηρεσίες της ΔΕΥΑΙ και του Δήμου θα είναι σε απόλυτο συντονισμό και συνεργασία για την εκτέλεση έργων ώστε να αποφεύγεται το «ράβε- ξήλωνε».

Άμεσα θα γίνει κοινή σύσκεψη και των οικονομικών υπηρεσιών καθώς υπάρχουν εκατέρωθεν χρέη, αμφισβητούμενα μάλιστα ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο και να βρεθεί αμοιβαία λύση.

 

Για την ενοποίηση με τον ΣΥΔΛΙ

Η ΔΕΥΑΙ προχώρησε ήδη σε ρύθμιση των χρεών της προς την ΔΕΗ και θα αναζητήσει ανάλογη λύση και για τις οφειλές της προς τον ΣΥΔΛΙ. Ως προς το ενδεχόμενο ενοποίησης ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ ο κ. Μπαρτζώκας ανέφερε ότι είναι κάτι που θα εξεταστεί σε συνεργασία και με τους Δήμους Δωδώνης και Ζίτσας που μετέχουν στον Σύνδεσμο.

Βασική προτεραιότητα εξάλλου της νέας διοίκησης είναι να δώσει τέλος στην «εμπόλεμη κατάσταση» που παρέλαβε με τον Δήμο Ζίτσας.

Ήδη χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον δήμαρχο της περιοχής Μιχάλη Πλιάκο με σκοπό να λυθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει κι αφορούν στις συνδέσεις με το αποχετευτικό δίκτυο μέσα από διάλογο και όχι στα δικαστήρια.

Ο κ. Μπαρτζώκας έκανε γνωστό ότι επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις στις πηγές Κρύας και θα γίνει άμεσα προσπάθεια να τεθεί σε λειτουργία το αντλιοστάσιο αλλά και η δεξαμενή που βρίσκεται στον Άγιο Ιωάννη.

Επίσης θα υπάρξει πλήρης αναδιοργάνωση στο εργοτάξιο και την αποθήκη της ΔΕΥΑΙ με μηχανοργάνωση και κανονισμό λειτουργίας.

 

Άλλα κριτήρια για τον διαγωνισμό για τη λυματολάσπη

Σχετικά με την λυματολάσπη και τον διαγωνισμό, ο κ. Μπαρτζώκας ανέφερε ότι απόφαση της διοίκησης είναι να προχωρήσει στην ακύρωσή του καθώς διαπιστώνει σοβαρά προβλήματα τόσο στη συγγραφή της διακήρυξης όσο και στη συγκρότηση της Επιτροπής διαγωνισμού.

Ανέφερε ότι έγινε ογκομέτρηση της λυματολάσπης που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού και διαπιστώθηκε ότι οι ποσότητες ανέρχονται σε 16.000 κυβικά μέτρα.

Ο νέος διαγωνισμός θα προκηρυχθεί με βάση τον όγκο και όχι το βάρος το οποίο μεταβάλλεται συχνά από τις καιρικές συνθήκες.

 

Για εργαζόμενους ΑμεΑ και εθελούσια έξοδο υπαλλήλων

Αναφερόμενος στους τρεις εργαζόμενους ΑμεΑ ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξαν αποφάσεις για απόλυσή τους καθώς οι συμβάσεις λήγουν τον Ιανουάριο. Η προηγούμενη διοίκηση έλαβε απόφαση για την μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου στις 30 Αυγούστου. Η απόφαση αυτή ανακλήθηκε καθώς υπήρχε και κίνδυνος ακύρωσης από την Αποκεντρωμένη, όπως έγινε με ανάλογη του Πνευματικού Κέντρου. Τόνισε ότι θα ληφθεί εκ νέου απόφαση για τις συμβάσεις τους στον σωστό χρόνο και με τις σωστές προϋποθέσεις.

Σημειώνεται ότι ο τρόπος που επιχειρήθηκε η μετατροπή των συμβάσεων με αναδρομική ισχύ και αλλαγή ειδικοτήτων μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια της επιδότησης των ποσών από τον ΟΑΕΔ αλλά και σε απένταξη από το πρόγραμμα ενώ υπηρεσιακές μεταβολές στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν μπορούσαν να γίνουν, κάτι που ήταν σε απόλυτη γνώση της προηγούμενης διοίκησης.

Σχετικά με την εθελούσια έξοδο πέντε εργαζομένων που δεν προχώρησε καταλόγισε βαρύτατες ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση που από την σπουδή της, τους οδήγησε σε σοβαρές περιπέτειες.

Αναφέρθηκε ακόμη σε ένα πλήθος αιτημάτων πολιτών που παρέλαβε αναπάντητα ακόμη και επί πέντε χρόνια και δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστούν και θα απαντηθούν όλα.

Υπενθύμισε ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου ισχύει η απόφαση για ρύθμιση χρεών των πολιτών προς την ΔΕΥΑΙ ενώ παίρνει παράταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2020 η ευνοϊκή ρύθμιση για συνδέσεις με το αποχετευτικό δίκτυο.

Τέλος τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει μία νέα τιμολογιακή πολιτική προς όφελος των πολιτών αυτό όμως θα γίνει στη βάση μιας οικονομοτεχνικής μελέτης.

 

Επέστρεψε τις βολές η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία»

Στην ανακοίνωση της «Ενότητας Πολιτών», που κατηγορούσε τη Δημοτική Αρχή για αναλγησία με αφορμή την ακύρωση απόφασης για την μετατροπή των συμβάσεων τριών εργαζομένων ΑμεΑ από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, απάντησε η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» χωρίς να κάνει εκπτώσεις στις αιχμηρές διατυπώσεις.

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούν για σχοινί και στον ρόλο του κρεμασμένου βρίσκεται και αυτή την φορά η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, η οποία αντί να απολογείται για τα εγκλήματα που διέπραξε επί πέντε σχεδόν χρόνια, βυθίζοντας στα χρέη την επιχείρηση και στην αναξιοπιστία, βρίσκουν τώρα το θράσος να καταγγέλλουν την μόλις δύο μηνών διοίκηση, η οποία προσπαθεί να βάλει μια τάξη. Μιλούν για αταξία στην σημερινή διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, εκείνοι που επί θητεία τους, την βούλιαξαν στα χρέη και που έκαναν επάγγελμα το «πλιάτσικο», δημιουργώντας πελατειακές σχέσεις, τέτοιες που να φέρουν την επιχείρηση στην πιο δυσχερή θέση. Η σημερινή διοίκηση καλείται να μαζέψει τα συντρίμμια που άφησε φεύγοντας η «παρέα» Μπέγκα – Χρυσοστόμου και να είναι σίγουροι πως θα τα καταφέρει.

Η επιλεκτική ευαισθησία της παράταξης Μπέγκα και του ίδιου του πρώην Δημάρχου, καθόλου δεν βοηθούν στο να μπει στο δρόμο της κανονικότητας η ΔΕΥΑΙ. Όσον αφορά για την λυματολάσπη, θα συνιστούσαμε υπομονή και αυτοσυγκράτηση για όσα θα ακολουθήσουν. Η ΔΕΥΑΙ πάντως δεν θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως ξέφραγο αμπέλι και φέουδο κανενός», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

 

Σύντομο σχόλιο από την «Ενότητα Πολιτών»

Με ένα σύντομο σχόλιο απάντησε η «Ενότητα Πολιτών» στα όσα είπε ο Άρης Μπαρτώκας, σημειώνοντας πως θα τοποθετηθεί αναλυτικά στον «χρόνο και στον τόπο που πρέπει». Όπως αναφέρει η παράταξη, η ακύρωση του διαγωνισμού για τη λυματολάσπη θα καθυστερήσει την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού.

«Στις μεγαλοστομίες και τις ανέξοδες εξαγγελίες του πρόεδρου της ΔΕΑΥΙ έχουμε να επισημάνουμε μόνο το εξής:

Η μεθοδευμένη ακύρωση του διαγωνισμού της διαχείρισης της αποθηκευμένης λυματολάσπης με τη μέθοδο της απομάκρυνσης, θα συμπαρασύρει και την ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης – αναβάθμισης του τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού, ο διαγωνισμός του οποίου βρίσκεται στη φάση υπογραφής της σύμβασης.

Οι αποφάσεις αυτές θα προκαλέσουν πιθανή απώλεια για τον τόπο δύο εκ των πιο σημαντικών περιβαλλοντικών έργων που μελέτησε και έφτασε σε φάση υλοποίησης η Δημοτική μας Αρχή.

Περισσότερα στον χρόνο και στον τόπο που πρέπει», αναφέρουν.