Με πλήθος εκδηλώσεων οι φετινές Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές

Νέα

Από τις 25 μέχρι τις 28 Μαΐου σε όλη τη χώρα

 Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και φέτος από τις 25 έως τις 28 Μαΐου σε όλη τη χώρα, την επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα, με την είσοδο να είναι Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. Η δράση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2012 σε 3 περιφερειακές  και έκτοτε συνεχώς διευρύνεται με τη συμμετοχή το 2022 φορέων από 39 Περιφερειακές Ενότητες.

Στο φετινό εορτασμό συμμετέχουν 44 Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς από 37 Περιφερειακές Ενότητες της Επικράτειας σε συνεργασία με 20 Δήμους, 21 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ, καθώς και πολλά μη δημόσια μουσεία, Ιερές Μητροπόλεις, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημιακές Σχολές, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και συνεταιρισμούς πολιτών, αλλά και με πολλούς εθελοντές.

Από την Πέμπτη 25 έως την Κυριακή 28 Μαΐου οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό να ενημερωθεί αλλά και να ψυχαγωγηθεί συμμετέχοντας σε ενημερωτικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές ξεναγήσεις, περιηγήσεις, περιπάτους, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, καλλιτεχνικά δρώμενα κ.ά.

Eπισημαίνεται ότι είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στις αρμόδιες διοργανώτριες Υπηρεσίες.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

Όσον αφορά τα Γιάννενα, στο πλαίσιο των εορτασμών της δράσης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, θα υλοποιήσει την Πέμπτη στο Κάστρο των Ιωαννίνων την εκπαιδευτική δράση «Μαθαίνουμε, αγαπάμε, προστατεύουμε. Φυσικό περιβάλλον και μνημεία του Κάστρου Ιωάννινων» για μαθητές τρίτης δημοτικού, σε συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων – Καπλάνειο και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του ίδιου σχολείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδευτική περιήγηση στο Κάστρο (τείχος, ακροπόλεις και μνημεία) με ειδικότερη αναφορά στο διαχρονικό ρόλο της λίμνης σε σχέση με το Κάστρο και τον οικισμό του, στο θέμα της αλλαγής του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, καθώς και στην ευαισθητοποίηση σε θέματα διατήρησης και προστασίας των μνημείων. Η δράση θα ολοκληρωθεί με δεντροφύτευση στο Ιτς Καλέ και συμβολική υιοθεσία του νέου δέντρου από τους μαθητές.

Μέσω της δράσης, στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν καλύτερα τα μνημεία του Κάστρου και τις ιδιαιτερότητες του φυσικού περιβάλλοντος της πόλης των Ιωαννίνων. Παράλληλα η ενεργή συμμετοχή των μαθητών με την πράξη της δεντροφύτευσης θα συμβάλει στην ανάπτυξη «δεσμών» των μικρών μαθητών με την τοπική πολιτιστική κληρονομιά και το φυσικό περιβάλλον.

Την ίδια ημέρα, στον Αρχαιολογικό Χώρο Βίτσας θα υλοποιηθεί η εκπαιδευτική δράση «Βίτσα Ζαγορίου. Διαδρομές στον χώρο και τον χρόνο», σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου.

Επίσης, την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Μαΐου, από τις 9.30 έως τις 11.30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η εκπαιδευτική δράση «Στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων». Αξιοποιώντας τη θέα από τον Κήπο του Μουσείου (ανατολική είσοδος), θα γίνει αναφορά στη λίμνη Παμβώτιδα, στο Ασλάν Τζαμί και στον λόφο της Καστρίτσας, που είναι ορατά από το σημείο. Θα ακολουθήσει κυνήγι θησαυρού, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες θα αναζητήσουν – λύνοντας σύντομους γρίφους – αντίγραφα αρχαίων ευρημάτων του Μουσείου, που θα έχουν κρυφτεί από τους υπεύθυνους της δράσης σε σημεία του κήπου, δράση η οποία απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού.