Με επιτυχία η δακτυλίωση των Λευκών Πελαργών

Νέα

Με επιτυχία έλαβε χώρα η δακτυλίωση Λευκών Πελαργών (Ciconia ciconia) που πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχόμενη φορά στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων

Με επιτυχία έλαβε χώρα η δακτυλίωση Λευκών Πελαργών (Ciconia ciconia) που πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχόμενη φορά στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων στις 22 Ιουνίου και για πρώτη φορά στο Δήμο Πωγωνίου με τη συνεργασία του Δήμου στις 23 Ιουνίου (βλ. και την εφημερίδα χτες).

Η δράση υλοποιήθηκε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Eva Stets (συντονίστρια των δακτυλιώσεων λευκού πελαργού στην Ελλάδα του ΕΚΔΠ) και με τη συνδρομή της ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων και εθελοντών.

Φέτος πραγματοποιήθηκαν δακτυλιώσεις σε τέσσερις φωλιές εντός λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (Λογγάδες, Λαψίστα, Πετσάλι, Ροδοτόπι) και δακτυλιώθηκαν 14 νεοσσοί πελαργοί του είδους Ciconia ciconia, ενώ στο Δήμο Πωγωνίου πραγματοποιήθηκαν δακτυλιώσεις σε 12 φωλιές (Παρακάλαμος, Καλπάκι) και δακτυλιώθηκαν 39 νεοσσοί πελαργοί.

Από τη διαδικασία εξαιρέθηκαν ορισμένες φωλιές λόγω δυσκολιών πρόσβασης ή λόγω του γεγονότος ότι οι νεοσσοί ήταν σε μέγεθος που δεν ενδείκνυται η δακτυλίωσή τους.

Η δακτυλίωση βασίζεται στην ατομική σήμανση των πουλιών και είναι η παλαιότερη και η πλέον διεθνώς διαδεδομένη και επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος που χρησιμοποιείται, για τη μελέτη της βιολογίας και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων και της αναπαραγωγικής διαδικασίας και τη διάρκεια ζωής τους. Για τους πελαργούς η δακτυλίωση πραγματοποιείται την εποχή που βρίσκονται ακόμα στη φωλιά, πριν πετάξουν.

Η διαδικασία έχει διάρκεια 15- 20 λεπτά και περιλαμβάνει την ασφαλή και ανώδυνη μεταφορά νεοσσών από τη κάθε φωλιά στο έδαφος, την τοποθέτηση δακτυλιδιού με μοναδικό κωδικό στο πόδι, τις μετρήσεις μήκους ράμφους, κεφαλής και βάρους και την άμεση επανατοποθέτηση τους στη φωλιά.

Παράλληλα με τη δακτυλίωση πραγματοποιήθηκε καθαρισμός των φωλιών από σκουπίδια (σπάγκοι, πλαστικές σακούλες, τσουβάλια, ρούχα κ.α.), τα οποία μεταφέρουν οι πελαργοί ως μαλακά υλικά για την επισκευή της φωλιάς. Τα υλικά αυτά είναι πολύ επικίνδυνα για τους νεοσσούς καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ακρωτηριασμού ή παραμόρφωσης των άκρων των νεοσσών σε περίπτωση που μπλεχτούν σε αυτά κατά τις πρώτες 20 ημέρες της ζωής τους, διάστημα που πριν ακόμη σταθούν στα πόδια τους “μπουσουλάνε”, καθιστώντας τα ανίκανα να σταθούν και καταδικασμένα σε βέβαιο θάνατο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος εντοπίστηκαν δύο νεοσσοί πελαργοί με σχοινιά-σπάγκους μπλεγμένα στα πόδια τους. Στον πρώτο νεοσσό ο σπάγκος είχε σφίξει το πόδι του δημιουργώντας πληγή και πρήξιμο, και ο νεοσσός αφού αφαιρέθηκε ο σπάγκος και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, στάλθηκε για περίθαλψη στο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής – ΑΝΙΜΑ. Στο δεύτερο πελαργό, ευτυχώς ο σπάγκος δεν είχε προλάβει να δημιουργήσει κάποια βλάβη και αφού αφαιρέθηκε, ο νεοσσός επέστρεψε στη φωλιά του.