Με επιτυχία η άσκηση μερικής εκκένωσης του «Χατζηκώστα»

Νέα

Άσκηση ετοιμότητας μεγάλης κλίμακας πραγματοποιήθηκε στο Γ.Ν. Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα»

Άσκηση ετοιμότητας μεγάλης κλίμακας πραγματοποιήθηκε στο Γ.Ν. Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» παρουσία και του διοικητή του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου.

Η άσκηση μερικής εκκένωσης του Νοσοκομείου, σύμφωνα με το Επιχειρησιακό σχέδιο «ΣΩΣΤΡΑΤΟΣ» προέβλεπε εκκένωση κλινικών του νοσοκομείου μετά από σεισμική δόνηση αλλά και εκδήλωση μικρής έκτασης πυρκαγιάς.

Στην άσκηση με την επωνυμία «ΔΙΩΝΗ» η οποία διήρκησε δύο ώρες και εξελίχθηκε σύμφωνα με τα πρωτόκολλα έλαβαν μέρος: η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η ΕΜΑΚ, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εκκένωσης του Νοσοκομείου ο διοικητής Σπύρος Δερδεμέζης, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης ζήτησε από το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ την ενεργοποίηση Σχεδίου για τη μερική εκκένωση του Νοσοκομείου και τη μεταφορά ασθενών σε σκηνικό καταυλισμό. Δόθηκε εντολή να εφαρμοστεί το κόκκινο επίπεδο Επιχειρησιακού Σχεδίου Εκκένωσης Νοσοκομείου «ΣΩΣΤΡΑΤΟΣ».

Το σενάριο της άσκησης

Το σενάριο προέβλεπε την εκδήλωση έκτακτης ανάγκης από σεισμική δόνηση με εκδήλωση πυρκαγιάς, 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή Ζίτσας Ιωαννίνων, εξαιτίας της οποίας θα πρέπει να γίνει μερική εκκένωση του Νοσοκομείου μέσω εξόδων διαφυγής γρήγορα και με ασφάλεια -χωρίς τη χρήση ανελκυστήρων.

Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε σκηνικό καταυλισμό που στήθηκε στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου. Επίσης έγινε απεγκλωβισμός εργαζόμενων και επισκεπτών από το 2 ο όροφο του κτιρίου, από το ασανσέρ και κατάσβεση πυρκαγιάς στο Αιματολογικό Εργαστήριο.

«Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του προσωπικού στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη άσκηση μερικής εκκένωσης του Νοσοκομείου. Είναι σημαντικό και αναγκαίο να κάνουμε τέτοιος ασκήσεις και να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Όλα πήγαν σύμφωνα με το σχέδιο και η ετοιμότητα των ανθρώπων του νοσοκομείου είναι υψηλή. Στο νοσοκομείο η τελευταία άσκηση εκκένωσης έγινε πριν από τουλάχιστον μια δεκαετία. Είναι σημαντικό για όλους να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και πως πρέπει να κινηθούν σε περίπτωση ανάγκης», ανέφερε ο κ. Δερδεμέζης φανερά ικανοποιημένος για την πραγματοποίηση της άσκησης  και τον βαθμό ετοιμότητας του προσωπικού.

Την ικανοποίησή του δήλωσε δημόσια και ο διοικητής του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθιού υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει προετοιμασία και ετοιμότητα από όλους τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο. «Είναι σημαντικές οι ασκήσεις αυτές. Είναι μια μεγάλη άσκηση που περιλαμβάνει δυο σενάρια. Αυτές οι ασκήσεις εκτός από την εκπαίδευση του ίδιου του προσωπικού του νοσοκομείου βοηθούν στην εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας στους πολίτες. Θέλουμε οι ασθενείς να νιώθουν εμπιστοσύνη και ασφάλεια ακόμη και κάτω από πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες όπως πρόσφατα με την εκκένωση του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία συμμετέχοντας όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και το προσωπικό του Νοσοκομείου», υπογράμμισε ο διοικητής του ΕΚΑΒ που συνεχάρη δημόσια όλους όσοι συμμετείχαν.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ