Με δυσκολία οι αγορές των καταναλωτών

Νέα

Η αγορά κινείται σε ρυθμούς Χριστουγέννων με τους επιχειρηματίες να αισιοδοξούν για αυξημένους τζίρους.

Οι επιχειρηματίες της πόλης αισιοδοξούν αν και η ακρίβεια χτυπά όλα τα νοικοκυριά. Τα περισσότερα χρήματα πάνε στο σούπερ μάρκετ με αποτέλεσμα να μένουν λίγα χρήματα για αγορές. Ωστόσο, τελευταίες ημέρες του χρόνου όλοι θέλουν να είναι θετικοί και αισιόδοξοι ελπίζοντας ότι θα «ζεσταθεί» η αγορά.
Οι καταναλωτές ερευνούν τις τιμές πριν αγοράσουν ένα είδος, ενώ στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα υπάρχουν  και προσφορές ώστε ο κόσμος να μπορέσει να αγοράσει δώρα για τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος, μειωμένη θα είναι η αξία των χριστουγεννιάτικων αγορών για 6 στους 10 καταναλωτές.  Μόλις ένα 7% των καταναλωτών εκτιμά ότι θα είναι αυξημένη, ενώ 35% θεωρούν ότι θα μείνει αμετάβλητη.

Το μεγαλύτερο ποσοστό, 31% θεωρεί ότι η μείωση αυτή θα είναι πάνω από το μισό της δαπάνης του προηγούμενου έτους, άνω του 50%.

Μεσοσταθμικά, η εκτίμηση των καταναλωτών μεταφράζεται σε μία εκτιμώμενη μείωση της τάξης του -20%, δηλαδή ότι φέτος θα χαθεί περίπου το 1/5 του περσινού «τζίρου».

Όσον αφορά το ύψος της εκτιμώμενης δαπάνης για αγορές την περίοδο των Χριστουγέννων, αυτή μεσοσταθμικά εκτιμάται σε 146€ κατά κεφαλήν. Το 15% εκτιμά ότι δεν θα δαπανήσει τίποτα, το 14% μέχρι 50 ευρώ, το 23% έως 100 ευρώ, το 25% από 101 έως 200 ευρώ, το 17% από 200 έως 500 ευρώ και το 7% πάνω από 500 ευρώ.

Πρακτικά το μισό κοινό, ποσοστό 52% θα δαπανήσει λιγότερο από 100 ευρώ τα φετινά Χριστούγεννα για αγορές.

Τέλος, μέχρι την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.  Την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το προτεινόμενο ωράριο των εμπορικών συλλόγων τα εμπορικά θα λειτουργούν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Τα Χριστούγεννα, Σάββατο 25 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ