«Λούκετο» σε σχολεία και φροντιστήρια για 14 ημέρες

Νέα

Την αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του κορωναϊού, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Η απόφαση αφορά όλες τις βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης και θα έχει άμεση εφαρμογή. Θα ισχύσει για τις επόμενες 14 ημέρες και αφορά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια. Το μέτρο όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας είναι προληπτικό και έχει ως κύριο στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Ο ίδιος είπε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για εργαζόμενους γονείς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα.
Επανέλαβε δε, ότι οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν τα παιδιά τους για να μειωθεί η διασπορά του ιού, έκανε λόγο για ατομική ευθύνη και είπε επί λέξη ότι «είναι η στιγμή που όλοι οι Έλληνες πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα».
Σε συνέχεια της απόφασης για την αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας την οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας και για τα φροντιστήρια επίσης για 14 ημέρες.
Παράλληλα, σε ανακοίνωση νέων μέτρων με στόχο την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωναϊού στη χώρα θα προβεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα ο πρωθυπουργός.

Αναστέλλονται και οι σχολικοί αγώνες
Στο μεταξύ, αναστέλλονται μέχρι και τις 22 Μαρτίου 2020 οι Πανελλήνιοι Σχολικοί Αγώνες, οι μετακινήσεις των μαθητών για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, καθώς επίσης και η διδασκαλία του αντικειμένου της κολύμβησης στο πλαίσιο της Φυσικής Αγωγής, μετά από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.
Ειδικότερα, η απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, αναστέλλει:
-Τη διεξαγωγή των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας-Κύπρου σχολικού έτους 2019-2020 δεδομένου ότι απαιτούνται οργανωμένες και μαζικές μετακινήσεις μαθητών/τριών για τη διεξαγωγή τους εντός της χώρας,
-Τις μετακινήσεις των μαθητών/τριών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης εκτός σχολικής μονάδας για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες και δράσεις (σύμφωνα με το άρθρο 6 της Υ.Α. 20883/ΓΔ4/12-02-2020/Φ.Ε.Κ. 456 / τ.Β΄/12-02-2020 με θέμα «Εκδρομές – Εκπαιδευτικές επισκέψεις και μετακινήσεις μαθητών/τριών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας»).
-Τις μετακινήσεις των μαθητών/τριών από και προς τις κολυμβητικές δεξαμενές για τη διδασκαλία του αντικειμένου της κολύμβησης στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής Αγωγής.
Από το υπουργείο επισημαίνεται, επίσης, ότι οι ενδοσχολικές αθλητικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται εντός των σχολικών μονάδων, και κατά συνέπεια δεν απαιτούνται μετακινήσεις μαθητών, θα διεξάγονται κανονικά.

Τα χθεσινά κρούσματα
Πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Υγείας. Οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από το Λονδίνο.
Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κοροναϊό ανέρχεται πλέον σε 89. Στο μεταξύ, η κατάσταση του ασθενούς που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και είναι κρίσιμη.
Παράλληλα, ο κορωναϊός έπληξε και τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος μέσω των λογαριασμών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως το μέσα σε ένα 24ωρο ο ΕΟΔΥ δέχθηκε περισσότερες από 15.000 κλήσεις στο νέο τετραψήφιο νούμερο για τον κορωναϊό (1135).