ΛΗΓΕΙ ΑΥΡΙΟ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ – Δεν θα δοθούν άλλες παρατάσεις για την υποβολή

Νέα

Καμία άλλη παράταση στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων δεν πρόκειται να δοθεί, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, το οποίο καλεί του πολίτες να ανταποκριθούν άμεσα.
Όπως διευκρινίζει το Κτηματολόγιο, καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων.
Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Ιωαννίνων Γιάννης Παππάς είχε συνάντηση με την διοίκηση της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ στους οποίους και μετέφερε τα προβλήματα που υπάρχουν από τη διαδικασία αλλά και το άγχος που έχει καταβάλλει πολίτες και συμβολαιογράφους εξαιτίας του όγκου εργασίας αλλά και της γραφειοκρατίας που συνοδεύει την συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών εγγράφων: «Μας είπαν ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση αλλά δεν θα υποβληθούν πρόστιμα μέχρι το τέλος του χρόνου» ανέφερε ο κ. Παππάς σχολιάζοντας τα κυριότερα συμπεράσματα από την συνάντηση.
Με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ένας τεράστιος όγκος γραφειοκρατίας θα εκλείψει. Θα υπάρξει πλήρης εκσυγχρονισμός του πλαισίου διαχείρισης γης και ο κάθε πολίτης θα μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πληροφορίες που αφορούν το ακίνητο του ή την περιοχή στην οποία θέλει να επενδύσει. Αποτελεί επίσης το πρώτο βήμα για την δημιουργία του ενιαίου ψηφιακού χάρτη στον οποίο θα αποτυπώνεται η οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, οι γραμμές των αιγιαλών, οι όροι δόμησης, οι χρήσεις γης και φυσικά τα όρια των οικοπέδων.
«Στις περιφερειακές ενότητες στις οποίες λήγει η προθεσμία έγκαιρης υποβολής δηλώσεων στις 31 Οκτωβρίου 2019, μεταξύ των οποίων και η περιοχή μας, η πορεία των δηλώσεων κρίνεται καλή. Εμείς, δεν γνωρίζουμε εάν έχουμε αγγίξει τον συμβατικό στόχο του 55%, που είναι και προϋπόθεση για την ασφαλή μετάβαση στα επόμενα στάδια της κτηματογράφησης και φυσικά το μεγάλο ζητούμενο είναι να μην χαθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ» κατέληξε ο κ. Παππάς καλώντας όσους δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις κτηματολογίου να επισπεύσουν.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ