Δώρο ζωής σε 60χρονη με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Νέα

Η αναγκαιότητα να αυξηθεί ο αριθμός των δοτών οργάνων στην Ελλάδα έρχεται ξανά στην επικαιρότητα με αφορμή τη μεταμόσχευση νεφρού σε 60χρονη από τα Γιάννενα, με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
Στη γυναίκα έγινε η μεταμόσχευση τα ξημερώματα του Σαββάτου μετά από την απόφαση της οικογένειας ενός 28χρονου, που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, να κάνει ένα δώρο ζωής σε τέσσερις συνανθρώπους μας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Όπως ανέφερε ο Βασίλειος Τάτσης, επικουρικός επιμελητής Β’ της Ομάδας Μεταμοσχεύσεων του ΠΓΝΙ η πορεία της 60χρονης είναι εξαιρετικά καλή καθότι ανταποκρίθηκε εξαιρετικά στο μόσχευμα.
Παρά όμως τη θετική αυτή εξέλιξη για τη γυναίκα -και όσους βρισκόντουσαν σε λίστα αναμονής για τη δωρεά κάποιου οργάνου- στη χώρα μας το ποσοστό των δοτών είναι εξαιρετικά χαμηλό, σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά επίπεδα.
«Οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί σε σχέση με την Ευρώπη και αυτό που θέλουμε, είναι να ευαισθητοποιηθεί ακόμη περισσότερο ο κόσμος. Δυστυχώς, υπάρχει ακόμη και σήμερα φόβος για τη δωρεά οργάνων στη χώρα μας. Οι πολίτες όμως θα πρέπει να κατανοήσουν, ότι είναι πιθανότερο να χρειαστούν στη ζωή τους ένα μόσχευμα παρά να γίνουν οι ίδιοι δότες», ανέφερε αρχικά ο κ. Τάτσης.
Εκ μέρους της ομάδας συντονισμού και εφαρμογής του πρωτοκόλλου ο κ. Κούτλας σημείωσε από την πλευρά του, πως η διαδικασία είναι πάντα ίδια και έτσι και το συγκεκριμένο περιστατικό αντιμετωπίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Κάλυψη σε όλη τη Δυτική Ελλάδα
Το μεταμοσχευτικό Κέντρο των Ιωαννίνων στο ΠΓΝΙ με την ομάδα των χειρουργών και των νεφρολόγων έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα σε 40 περίπου μεταμοσχεύσεις νεφρών, ενώ έχουν γίνει άλλες τόσες λήψεις οργάνων, με απόλυτη επιτυχία. Η αποκτηθείσα εμπειρία αποτελεί έτσι το μεγαλύτερο εχέγγυο ώστε το τοπικό κέντρο να αποκτά ακόμη μεγαλύτερη περιοχή αναφοράς. Αυτό άλλωστε προβλέπεται και σε σχετική απόφαση της πρώην πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας, που καθορίζει, ότι το μεταμοσχευτικό κέντρο των Ιωαννίνων αναλαμβάνει μαζί με το αντίστοιχο κέντρο της Πάτρας, την κάλυψη ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας.
Τέλος, στην πόλη των Ιωαννίνων θα φιλοξενηθούν οι εργασίες του 20ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων που θα πραγματοποιηθεί από την Ελληνική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων από τις 28 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Du Lac.