ioannina_limni-1

Λεπτές οι ισορροπίες στα Γιάννενα

Νέα

Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, σύμφωνα με τον δήμαρχο – Καμπανάκι για την Ήπειρο από τον υπ. Υγείας αλλά αισιοδοξία για τους εμβολιασμούς

Αρνητικό ρεκόρ ενεργών κρουσμάτων καταγράφεται στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών σύμφωνα με τα στοιχεία της εβδομαδιαίας ενημέρωσης από την Πολιτική Προστασία τα οποία παρουσίασε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ το μεσημέρι της Τετάρτης.
Τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται στα 343 εκ των οποίων οι 48 νοσηλεύονται και οι 294 ασθενείς είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

«Έχουμε μία δύσκολη κατάσταση στην περιοχή μας. Χρειάζεται επαγρύπνηση από όλους μας» σημείωσε ο κ. Ελισάφ.
Σχετικά με τα κρούσματα στις υπηρεσίες του δήμου ανέφερε ότι έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.
Στην εκτός ημερήσιας διάταξης ενημέρωση ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι χθες συζητήθηκε στο δικαστήριο ο ορισμός τιμής μονάδας για τις απαλλοτριώσεις και ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για την δημοπράτηση του μεγάλου δακτυλίου της πόλης. Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την πόλη που παίρνει τον δρόμο του μετά από καθυστέρηση λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων.

Ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι στις 3 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του ΚΕΠΑΒΙ όπου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την επίλυση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν ενώ παράλληλα προχωρά η διαδικασία για την παραχώρηση του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη.

Αναφορά στην Ήπειρο από τον υπ. Υγείας

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Επιχείρηση “ Γαλάζια Ελευθερία” ανοίγει τη χώρα στον κόσμο με ασφάλεια είπε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, και γι’ αυτό όπως τόνισε «προχωρά με ταχείς ρυθμούς ο εμβολιασμός τόσο των μονίμων κατοίκων των νησιών μας, όσο και των εποχικών εργαζόμενων στον τουρισμό».

Παρά τη γενικότερη αισιοδοξία της κυβέρνησης, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως η Ήπειρος είναι από τις περιοχές της χώρας που σημειώνουν σημαντική αύξηση κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.
Είναι σαφές ότι η πορεία του τουρισμού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, τόνισε ο Β. Κικίλιας, ο οποίος προσέθεσε πως «θέλουμε να προστατεύσουμε τόσο τους κατοίκους των νησιών μας, όσο και τους τουρίστες».
Στη συνέχεια έκανε λόγο για ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στη νησιωτική χώρα με περισσότερες προσλήψεις, με πολλαπλάσιες δυνατότητες testing, αλλά και πολύ περισσότερες δυνατότητες διακομιδών και αεροδιακομιδών, εάν και εφόσον χρειαστεί.

«Έχει γίνει ένας ακτινωτός σχεδιασμός και έχουν ενισχυθεί τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας όλων των νησιωτικών περιοχών τα οποία βρίσκονται σε διασύνδεση με κεντρικά νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας», τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Αναφερόμενος στα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος, μέχρι την Τρίτη, ήταν 2.040 επιβεβαιωμένα κρούσματα τη μέρα.

Η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι τα 39 έτη, πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από τα 40 έτη.
Αύξηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρουσιάζουν τα κρούσματα στις νεότερες ηλικιακές ομάδες, αλλά ο δείκτης θετικότητας έχει υποχωρήσει σταθερά κάτω από το 4% και την τελευταία εβδομάδα βρίσκεται στο 3,8%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, τα ενεργά κρούσματα χθες Τετάρτη στη χώρα ήταν 21.136. Περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους έχουν οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου. Την εβδομάδα που μας πέρασε, αύξηση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα παρουσίασαν οι Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης και Ηπείρου.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ο υπουργός Υγείας όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων και τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν στην Κρήτη, τόνισε: «Όλα τα περιστατικά είναι υπό διερεύνηση. Χρειάζεται υπομονή, θα περιμένουμε και αναλόγως θα κρίνουμε και θα κινηθούμε πάντα με επιστημονικά δεδομένα». Επίσης, προσέθεσε ότι όλα τα θέματα «τα αντιμετωπίζουμε με διαφάνεια και εξακολουθεί να υπάρχει τεράστιο όφελος του εμβολιασμού». Ωστόσο υπογράμμισε ότι η ασφάλεια είναι πρωταρχικής σημασίας για όλους, και όλα τα περιστατικά που αναφέρονται εξετάζονται με προσοχή.
Όπως ανέφερε από την αρχή της Επιχείρησης “Ελευθερία” και μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, έχουν πραγματοποιηθεί 4.554.868 εμβολιασμοί. «Σήμερα (σ.σ. χθες) αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 4.615.000 εμβολιασμούς, αλλά και το 1,7 εκατομμύρια συμπολιτών μας που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, είπε, και την Παρασκευή θα περάσουμε τα 3 εκατομμύρια συμπολιτών μας που θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση», είπε.

«Να τονίσω ότι κλείνουμε δύο εβδομάδες που ξεπερνάμε καθημερινά τους 103.000 εμβολιασμούς, μια δυναμική που θα αυξάνεται συνεχώς και θα κορυφωθεί το μήνα Ιούνιο» ανέφερε ο υπουργός Υγείας τονίζοντας πως αυτό αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο των εμβολιασμών ανά 100 κατοίκους, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data. Επίσης, στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, η Ελλάδα με 16,1% είναι στην 5η θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτοιμος ο κόσμος του τουρισμού

Ο κόσμος του τουρισμού είναι έτοιμος να υποδεχτεί με ασφάλεια τους επισκέπτες που θα έλθουν στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, στο πλαίσιο της χθεσινής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας.
Στην παρέμβαση του ο κ. Ρέτσος επισήμανε ότι ο εφετινός στόχος ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων είναι να λειτουργήσουν με ασφάλεια προστατεύοντας το “brand” της χώρας.

Αφού επισήμανε ότι ελληνικός τουρισμός θα ξεπεράσει και την παρούσα δύσκολη συγκυρία προσέθεσε ότι η εξέλιξη των τουριστικών μεγεθών στην Ελλάδα, πάει χέρι- χέρι με την εξέλιξη των δεδομένων της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ρέτσος τόνισε πως κάθε πρόβλεψη για τουριστικά μεγέθη είναι παρακινδυνευμένη.

Τα κρούσματα

Στους 642 ήταν χθες ο αριθμός των διασωληνωμένων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης. Παράλληλα, σημειώθηκαν 53 νέοι θάνατοι με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 11.587. Τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν είναι 2.293, έπειτα από 53.183 τεστ, ενώ έγιναν 305 εισαγωγές και δόθηκαν 441 εξιτήρια λόγω ίασης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.293, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 383.558 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 35 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.205 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.86 (95%Crl: 0.16 – 1.68).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 53, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.587 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 642 (62.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.312 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 305 (ημερήσια μεταβολή -8.68%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 317 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ως προς τη γεωγραφική κατανομή, στην Αττική βρίσκονται τα 1.056 από τα 2.293 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ενώ στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 189 κρούσματα. Στην Ήπειρο, αυξημένος ήταν και πάλι ο αριθμός κρουσμάτων στα Γιάννενα με 48 νέες μολύνσεις, ενώ εντοπίστηκαν 6 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας και 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας.