ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ – Παρατείνονται οι δηλώσεις μέχρι τις 10 Ιουνίου

Νέα

Διόρθωση των λαθών ζητά ο Δήμος Ζαγορίου

Παρατείνεται μέχρι τις 10 Ιουνίου, ύστερα από απόφαση της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για τους κατοίκους εσωτερικού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η παράταση αφορά τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Εύβοιας, Αχαΐας, Άρτας, Πρέβεζας, Ιωαννίνων, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ροδόπης, Θάσου, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών και Δ. Αττικής.

Οι πολίτες καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr

 

Άμεση διόρθωση λαθών στις Τ.Κ. ζητά ο Δήμος Ζαγορίου

Τα προβλήματα που αφορούν ιδιοκτήτες σε πολλές Τοπικές Κοινότητες, αλλά και τον ίδιο το Δήμο Ζαγορίου και σχετίζονται με λάθη στα όρια τους δεν λύνονται, τονίζεται σε ανακοίνωση του Δήμου. Ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες καταβάλλουν πρόσθετα παράβολα για ακίνητα που βρίσκονται στην ίδια τοπική κοινότητα, αλλά εμφανίζονται λανθασμένα σε άλλη.

Συνεχείς ήταν οι προφορικές παρεμβάσεις του Δημάρχου Βασίλη Σπύρου προς την Κοινοπραξία «Σχεδιασμός Α.Ε.-Ι. Ψαρράς», συνεχίζει η ανακοίνωση. Διαπιστώνοντας ότι δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα απέστειλε την παρακάτω επιστολή διαμαρτυρίας προς την Κοινοπραξία την οποία κοινοποίησε και στο «Εθνικό Κτηματολόγιο& Χαρτογράφηση Α.Ε.», ζητώντας άμεση διόρθωση του λάθους:

«Όπως προφορικά και κατ΄επανάληψη σας πληροφορήσαμε, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με την κτηματογράφηση στο Δήμο μας και συγκεκριμένα στα διοικητικά όρια των τοπικών κοινοτήτων που έχουν καταχωρηθεί λανθασμένα στο σύστημα που εφαρμόζει η εταιρεία σας.

Η λάθος καταχώρηση αφορά πολλές τοπικές κοινότητες, όπως: Δεματίου, Ιτέας, Καρυών, Καβαλλαρίου, Τριστένου, Γρεβενιτίου, Ασπραγγέλων, Δικορύφου και πολλών άλλων ακόμη.

Στον Εποπτικό Χάρτη Κτηματογράφησης Δήμου Ζαγορίου, που είναι ανηρτημένος από την εταιρεία σας στο Γραφείο Κτηματογράφησης Ιωαννίνων, τα όρια εμφανίζονται στην ορθή θέση, ενώ στο σύστημα που εφαρμόζετε εμφανίζονται τα λανθασμένα όρια.

Ένα ακόμη λάθος που δεν διορθώθηκε αφορά την Τοπική Κοινότητα Καρυών, η οποία αναγράφεται ως Τοπική Κοινότητα Καρυών (Ασφάκας), η οποία όμως βρίσκεται στο Δήμο Ζίτσας και μετονομάστηκε σε Τοπική Κοινότητα Μεταμόρφωσης.

Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να μην μπορούν να δηλώσουν τα ακίνητά τους, αφού καλούνται να καταβάλλουν πρόσθετα παράβολα για ακίνητα που βρίσκονται στην ίδια τοπική κοινότητα, αλλά εμφανίζονται λανθασμένα σε άλλη τοπική κοινότητα.

Επίσης, ο Δήμος δεν μπορεί να δηλώσει δημοτικά ακίνητα των τοπικών κοινοτήτων, αφού αυτά εμφανίζονται στα διοικητικά όρια άλλων τοπικών κοινοτήτων από αυτές που πραγματικά ανήκουν.

Παρακαλούμε να μεριμνήσετε άμεσα για τη λύση του προβλήματος, για να συνεχιστεί ομαλά η κατάθεση των δηλώσεων ακινήτων των πολιτών, αλλά και του ιδίου του Δήμου στο Κτηματολόγιο, εφαρμόζοντας το Εποπτικό Χάρτη Κτηματογράφησης Δήμου Ζαγορίου».