koronoios

Κρίσιμη κατάσταση παρά τα μέτρα

Νέα

Σε κρίσιμη φάση βρίσκεται η επιδημία κορωναϊού στην Ελλάδα, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να ανακοινώνει το απόγευμα την Πέμπτης ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 436, εκ των οποίων 65 συνδέονται με γνωστές συρροές και 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Η κατάσταση στα Ιωάννινα συνεχίζει να προκαλεί προβληματισμό, καθώς ανακοινώθηκαν 20 κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα, και έτσι, ενώ έχουν παρθεί αυστηρά μέτρα περιορισμού της νόσου, δεν έχει σημειωθεί ακόμη αποκλιμάκωση.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 21381 (ημερήσια μεταβολή +2.1%), εκ των οποίων 55.8% άνδρες. Τα 3170 (14.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 8727 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 6, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 430 θάνατοι. Οι 160 (37.2%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 91. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 25 (27.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 90.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Επίσης 236 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων αλλά και οι νέοι θάνατοι αποτελούν ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό παράγοντα, καθώς βλέπουμε πλέον νούμερα τα οποία είχαμε κατά την κορύφωση του πρώτου κύματος της επιδημίας την Άνοιξη.

Θετικός ανήλικος πρόσφυγας στον Κατσικά

Στο μεταξύ, επιβεβαιώθηκε θετικό κρούσμα στη δομή του Κατσικά. Πρόκειται για ένα 11χρονο παιδί, που αφίχθη πριν λίγες ημέρες στον Κατσικά από τη Λέσβο, μαζί με άλλους πρόσφυγες.
Όπως προβλέπουν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για τη λειτουργία των δομών, με την άφιξη της ομάδας των προσφύγων από τη Λέσβο, έγιναν άμεσα τα rapid tests και τα άτομα παρέμειναν σε ξεχωριστό από τους υπόλοιπους διαμένοντες στη δομή, χώρο.

Το test έδειξε θετικό για το παιδί, επιβεβαιώθηκε και με μοριακό τεστ που ακολούθησε και ακολουθήθηκε από την αρχή, κατά γράμμα η προβλεπόμενη διαδικασία, χωρίς να υπάρχει ανησυχία για διασπορά του ιού στην δομή, αφού δεν υπήρξαν καθόλου επαφές πλην των ατόμων, με τα οποία συνταξίδεψε από τη Λέσβο, που παραμένουν και αυτά, απομονωμένα. Το παιδί βρίσκεται σε απομόνωση εντός της δομής, παρακολουθείται καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου από το ιατρικό προσωπικό της δομής και τον ΕΟΔΥ και μέχρι στιγμής είναι ασυμπτωματικό, χωρίς να αντιμετωπίζει το παραμικρό πρόβλημα.

Κλειστές οι δομές ΚΔΑΠμεΑ στα Καρδαμίτσια

Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Μέριμνα», ανακοίνωσε ότι από χθες 8 Οκτωβρίου 2020 και για χρονικό διάστημα 14 ημερών θα είναι κλειστές οι δομές των ΚΔΑΠμεΑ που στεγάζονται στα Καρδαμίτσια Ιωαννίνων, λόγω επιβεβαιωθέντος κρούσματος μιας εργαζόμενης στις ως άνω δομές.
«Ήδη έχουμε προβεί στις δέουσες ενέργειες άμεσης ενημέρωσης και καθοδήγησης για κατ’ οίκον παραμονή των ωφελουμένων και του προσωπικού των ανωτέρω δομών και έχει δρομολογηθεί η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του περιστατικού, από τις αρμόδιες αρχές.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλους τους ωφελούμενους των δομών μας και τις οικογένειές τους, εξακολουθούμε να είμαστε δίπλα τους για να τους παρέχουμε εξατομικευμένη τηλεφωνική επικοινωνία και ηλεκτρονική υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της υφιστάμενης αναστολής της λειτουργίας των ως άνω δομών μας στα Καρδαμίτσια.
Η λειτουργία των δομών του 4ου και 5ου ΚΔΑΠμεΑ καθώς και των Βρεφονηπιακών Σταθμών της εταιρείας συνεχίζεται κανονικά.
Για κάθε σχετική εξέλιξη θα υπάρχει εκ μέρους του φορέα μας συνεχής ενημέρωση. Η πιο αποτελεσματική προστασία για όλους μας είναι η τήρηση υπεύθυνης στάσης εκ μέρους μας για την προάσπιση της ατομικής και της δημόσιας υγείας», αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση.

Τέλος στην αγωνία στο γηροκομείο

Τέλος, αργά το απόγευμα της Τετάρτης έγινε γνωστό πως και τα 110 δείγματα που είχαν αποσταλεί στην Αθήνα για ανάλυση, ήταν αρνητικά.
Με την είδηση αυτή μπήκε ένα προσωρινό τέλος στην αγωνία των ηλικιωμένων, των συγγενικών τους προσώπων, αλλά φυσικά στους εργαζόμενους και τη διεύθυνση, που περίμεναν επί τρία 24ωρα την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ανάλυση των δειγμάτων, τα οποία είχαν σταλεί στην Αθήνα. Έτσι έληξε ο «κόκκινος συναγερμός» στο Γηροκομείο αλλά και στις υγειονομικές αρχές της πόλης
Η 85χρονη που διαγνώστηκε θετική την Κυριακή με το rapid test που έγινε στο Γηροκομείο και επιβεβαιώθηκε αργότερα με μοριακό τεστ, νοσηλεύεται από τη Δευτέρα στο ΠΓΝΙ, σε εξαιρετική κατάσταση μέχρι και χθες, σχεδόν ασυμπτωματική.