dimarxeio-ioanninon-new

Κονταροχτυπήματα για τα έργα του ΕΣΠΑ

Νέα

Η κριτική από την αντιπολίτευση και η ανταπάντηση της δημ. αρχής για τα έργα, τον προγραμματισμό και τους ρυθμούς

Από πολιτική κόντρα συνοδεύτηκε, όπως αναμενόταν, η παρουσίαση των έργων του ΕΣΠΑ στον Δήμο Ιωαννιτών, με τον δήμαρχο Ιωαννίνων να παρουσιάζει ένα πιο προχωρημένο έργο σε σχέση με πέρσι, την παράταξη του πρώην δημάρχου Θωμά Μπέγκα να υποστηρίζει πως πρόκειται απλά για συνέχεια του έργου της δικής του δημοτικής αρχής και την παράταξη «Ιωάννινα 2023» της Τατιάνας Καλογιάννη να ασκεί σκληρή κριτική για τους ρυθμούς υλοποίησης των έργων.

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος των έργων, ο δήμαρχος τόνισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 30 συγχρηματοδοτούμενα έργα με προϋπολογισμό 59 εκ. ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» έχει καταθέσει προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 28,2 εκ. ευρώ. Παράλληλα ανέφερε πως η προσπάθεια επιτάχυνσης των ρυθμών υλοποίησης είναι καθημερινή τόσο από το πολιτικό προσωπικό όσο και από τις υπηρεσίες του δήμου.

Παρά ταύτα ο κ. Ελισάφ στην τοποθέτησή του αναγνώρισε τις καθυστερήσεις που υπήρξαν, όμως καυτηρίασε και τους μηδενικούς ρυθμούς απορρόφησης κοινοτικών πόρων που παρέλαβε η σημερινή αρχή, όπως και το μεγάλο έλλειμμα στην ωρίμανση μελετών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Την παρουσίαση από την άλλη για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα που υλοποιούνται στη ΔΕΥΑΙ έκανε ο πρόεδρος του ΔΣ Άρης Μπαρτζώκας.

«Καμία συγκροτημένη πρόταση»

Από την πλευρά του ο . Μπέγκας υπεραμύνθηκε των ενεργειών, του σχεδιασμού και των αποφάσεών της δικής του δημοτικής αρχής, τονίζοντας πως είχε όραμα και σχέδιο και πως πάνω σε αυτό στηρίζεται σήμερα η δημοτική αρχή, για να υλοποιήσει το έργο, που σχεδιάστηκε.
Αφού αναγνώρισε, ότι αντικειμενικά, η δημοτική αρχή δεν είχε κανένα χρονικό περιθώριο να σχεδιάσει ή να μελετήσει κάποιο μεγάλο έργο, εξέφρασε την άποψη, ότι και να είχε τον χρόνο δεν έχει την ικανότητα να το πράξει.

Το πλέον επικίνδυνο για τον τόπο, τόνισε, είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταθέσει καμία συγκροτημένη πρόταση για τη νέα προγραμματική περίοδο. Αναφέρθηκε σε επιμέρους παραδείγματα έργων (Κεντρική πλατεία, οδοφωτισμός, επέκταση βιολογικού, Παλιό Άσυλο, Πάρκο Πολιτισμού) και κατέληξε λέγοντας πως είναι έκδηλη και αυτονόητη η ανησυχία για την πορεία των έργων στην πόλη.
«Ανησυχούμε, γιατί οι μέχρι σήμερα πολιτικές επιλογές της δημοτικής αρχής δεν μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. Μετά από δύο χρόνια διοίκησης σας φταίει για όλα ο κορωνοϊός, η γραφειοκρατία και η κακή προηγούμενη δημοτική αρχή, κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Την κεντρική εισήγηση της παράταξης, πραγματοποίησε ο δημοτικός σύμβουλος, Θωμάς Γιωτίτσας, που επιχείρησε να απαντήσει στην επιχειρηματολογία της δημοτικής αρχής, ότι δεν παρέλαβε καμία ώριμη μελέτη και πως οι επιδόσεις στην απορρόφηση κονδυλίων της προηγούμενης δημ. αρχής, ήταν μηδενικές.
«Γιατί η δημοτική σας αρχή αντί να μας προσεγγίσει για να ενημερωθεί αρμοδίως από τους πολιτικούς προϊσταμένους για το που βρίσκονται τα έργα αυτά, γνωρίσαμε μια πρωτοφανή προσπάθεια απαξίωσης αφού επιλέξατε να συνομιλείτε μόνο με τις υπηρεσίες και να ακυρώνετε έργα του ΕΣΠΑ, όπως αυτό της κεντρικής πλατείας και των led, με γνωστά τα αποτελέσματα σήμερα που είμαστε στο μηδέν; Και για να σταματήσει το παραμύθι, 13 ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ παραλάβατε τον Σεπτέμβριο του 2019, έργα ακόμα και ολοκληρωμένα τα όποια αποκρύψατε από την εισήγησή σας. Οι καθυστερήσεις έχουν ονοματεπώνυμο και σήμερα δύο χρόνια μπροστά βρίσκεστε σε πολύ κακή κατάσταση. Είχατε χρόνο να δουλέψετε αλλά δεν λέτε την αλήθεια».

Ειδική αναφορά στη ΔΕΥΑΙ, έκανε ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιπρόεδρος της επιχείρησης, Μάκης Χρυσοστόμου.
Όπως τόνισε, το πρόγραμμα το οποίο υλοποιεί σήμερα η ΔΕΥΑΙ είναι προϊόν σύλληψης και σχεδιασμού της προηγούμενης διοίκησης με συνολικό προϋπολογισμό έργων άνω των 52 εκ. ευρώ.

«Ο δήμαρχος ηγείται μιας ανεπαρκούς ομάδας»

Στο πολιτικό σκέλος της τοποθέτησής της η Τατ. Καλογιάννη τόνισε πως η ανικανότητα και η αναποτελεσματικότητα, επιχειρείται να καλυφθούν με ένα μπαράζ επικοινωνιακής διαχείρισης και τακτικής.
«Είναι θετικό, βέβαια, ότι ο δήμαρχος αντιλήφθηκε νωρίς ότι ηγείται μιας ανεπαρκούς ομάδας. Ακόμη θετικό είναι και για αυτόν και για την πόλη, το ότι προσφεύγει, αδιάλειπτα και συνεχώς, σε διάφορες συμφωνίες, συμμαχίες και συνεπικουρίες με διάφορους παράγοντες, φορείς, υπηρεσίες και κεντρικές κυβερνητικές υπηρεσίες, αναλαμβάνοντας με τον τρόπο αυτόν να υπερκεράσει το έλλειμμα της επιχειρησιακής επάρκειας της ομάδας του. Καλώς πράττει.

Έκανε όμως ένα λάθος. Νόμισε, ότι μπορεί να εκκινήσει από την αρχή. Από το μηδέν. Έτσι, γιατί αυτός το είχε ανάγκη ή κάποια μερίδα πολιτών τον έπεισε ή μπορεί –εν τέλει- και να το πίστευε.
Όμως, η πραγματικότητα οριοθετεί την πολιτική δράση με την αρχή ότι παραλαμβάνουμε κάτι από το παρελθόν, το προωθούμε, το αναπτύσσουμε και το παραδίδουμε καλύτερο και πιο εύρωστο στον επόμενο. Όλα τα παραπάνω αντικατοπτρίζονται στην αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων και ακόμη περισσότερο στην έγκυρη παράδοση λειτουργικών έργων προς χρήση στους πολίτες.
Εύκολα, λοιπόν, καταλαβαίνει, κανείς ότι η δημοτική αρχή κινείται με ρυθμούς χελώνας», ανέφερε η κα Καλογιάννη.

Ο Λαζ. Νάτσης από τους «Πολίτες για την Ανατροπή», τέλος, στηλίτευσε τις προσεγγίσεις δημοτικής αρχής και των άλλων παρατάξεων αντίστοιχα, με την εμφάνιση εγωιστικών συμπεριφορών, που δεν ωφελούν κανέναν όπως είπε, πολύ περισσότερο τους πολίτες του δήμου Ιωαννιτών.

Δεν χάθηκε καμία προθεσμία

Τέλος, ο κ. Ελισάφ κλείνοντας τη συνεδρίαση και απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σημείωσε ότι οι παρατάξεις είχαν προετοιμαστεί για την «μητέρα των μαχών» αλλά ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας.

«Δεν χάθηκε καμία ευκαιρία, δεν χάθηκε καμία προθεσμία. Πρέπει να τρέξουμε περισσότερο. Όμως είναι άλλο πράγμα να καταγράφονται κάποιες καθυστερήσεις κι άλλο να παρουσιάζεται μία ειδυλλιακή εικόνα των προηγούμενων ετών όταν γινόταν πρωταθλητισμός στις μακέτες. Δε μπορούμε να ωραιοποιούμε το παρελθόν, δεν μπορούμε να μηδενίζουμε ό,τι γίνεται σήμερα», κατέληξε.