ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΤΣΙΟΣ – Εκτενής συζήτηση για τον πρωτογενή τομέα

Νέα

Μια πλήρη εικόνα για τον πρωτογενή τομέα στον νομό Ιωαννίνων είχε τη δυνατότητα να σχηματίσει ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων του Κινήματος Αλλαγής Κωνσταντίνος Γάτσιος, σε συνάντηση με τη διοίκηση του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών».
Ο κ. Γάτσιος ενημερώθηκε αναλυτικά για τα προβλήματα, αλλά και τις προοπτικές που μπορούν να υπάρξουν, από τον πρόεδρο Χρ. Μπαλτογιάννη, τον αντιπρόεδρο Αθ. Κατσανάκη, τον γραμματέα Ι. Νούσια, τον ταμία Αν. Περιστέρη, τα μέλη Ν. Καραμπίνα και Θ. Λιούρη, καθώς και τον γενικό διευθυντή Β. Μήτσιο, με τη συνάντηση να διαρκεί δύο ώρες.
Ένα μέρος της συζήτησης αφορούσε τη δυσβάσταχτη φορολογία και το υψηλό κόστος ασφάλισης. Εκτενής διάλογος υπήρξε και για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας και να αυξηθεί το εισόδημα όσων δραστηριοποιούνται σε αυτόν. Με βάση την ενημέρωση που έγινε για το πρόγραμμα νέων αγροτών, μέσω του οποίου επιδοτούνται 350 άτομα στον νομό Ιωαννίνων με 22.000 ευρώ για τρία χρόνια, ο κ. Γάτσιος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αποδοτικότητα του μέτρου. «Αν θέλουμε πραγματικά να οδηγήσουμε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, πρέπει να το πράξουμε με ουσιαστικά μέτρα και όχι στη λογική επιδοματικών πολιτικών. Τα κονδύλια πρέπει να είναι στοχευμένα και να υπάρχουν επιχειρηματικά σχέδια, ώστε να εξασφαλίζουμε βιώσιμες επενδύσεις», τόνισε.
Υπογραμμίστηκε ότι η αντιμετώπιση του μικρού και πολυτεμαχισμένου κλήρου δεν επιλύεται με τους αναδασμούς, αλλά με τη δημιουργία Τραπεζών Γης. Λύση, όπου οι γαίες που δε χρησιμοποιούνται, θα μπορούν να συγκεντρώνονται, να ομαδοποιούνται και να διατίθενται με εύλογο τίμημα σε παραγωγούςπου ενδιαφέρονται να επιχειρήσουν στον πρωτογενή τομέα. Μάλιστα, συζητήθηκε η θέσπιση αντικινήτρων (π.χ. υψηλότερος ΕΝΦΙΑ) για όσους κρατούν στα χέρια τους εκτάσεις χωρίς να τις αξιοποιούν, ώστε να οδηγούνται να τις διαθέσουν στις Τράπεζες Γης. «Ούτε μέτρο αξιοποιήσιμης γης δεν πρέπει να μένει ανεκμετάλλευτο», τόνισε ο κ. Γάτσιος.
Θετικά εκτιμήθηκε το πρόσφατο νομοσχέδιο, με το οποίο ρυθμίζεται το θέμα των δασωθέντων αγρών, καθώς δίνεται το δικαίωμα παραχώρησης εκτάσεων δάσους έως 30 στρεμμάτων για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται λύση στο θέμα που είχε ανακύψει για την αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας, για την οποία ο υποψήφιος βουλευτής τόνισε πως πρέπει να αξιοποιηθεί και να μεγαλώσει.
Με αφορμή αυτό το θέμα έγινε και μια γενικότερη συζήτηση για το περιοριστικό πλαίσιο που δημιουργεί η αδικαιολόγητη ένταξη 28 παραγωγικών περιοχών τού Νομού σε ζώνες αυστηρής περιβαλλοντικής προστασίας, γεγονός που εμποδίζει την αποδοτική αξιοποίηση εκτάσεων και μειώνει τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε προγράμματα.
Ο Κ. Γάτσιος ενημερώθηκε για τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μείωση των τιμών γάλακτος και την ελληνοποίηση ποσοτήτων γάλακτος, που εισάγονται από το εξωτερικό και χρησιμοποιούνται παράνομα για την παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ, καθώς και για την προοπτική σύστασης δύο νέων ομάδων παραγωγών, στους τομείς της αμπελουργίας και των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών.
«Το μέλλον του αγροτικού τομέα είναι οι ομάδες παραγωγών και οι συνεταιρισμοί, απαλλαγμένοι φυσικά από τις παθογένειες του παρελθόντος. Πέραν, βέβαια, από τον δικό τους ρόλο, απαιτείται και ένας στρατηγικός σχεδιασμός για τη νέα ΚΑΠ, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και τη δημιουργία προϊόντων με ταυτότητα», σημείωσε σε δήλωσή του ο Κ. Γάτσιος.

Συνεχίζονται οι περιοδείες

Το Σάββατο 15 Ιουνίου, ο Κ. Γάτσιος θα επισκεφθεί χωριά του Δήμου Κόνιτσας, ξεκινώντας το πρωί από το Δίστρατο και καταλήγοντας το μεσημέρι στην Κόνιτσα, όπου θα διανυκτερεύσει. Την επόμενη μέρα, Κυριακή, θα περιοδεύσει στα Μαστοροχώρια, για να καταλήξει και πάλι στην Κόνιτσα. Τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, μετά τον εκκλησιασμό στην Αγία Τριάδα, θα μεταβεί στα Δολιανά.