ioannina_limni-1

«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΚΑΙ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ- Τι ισχύει σύμφωνα με τα νέα μέτρα

Νέα

Τί επιτρέπεται και τί απαγορεύεται

«Κόκκινα» είναι πλέον τα Γιάννενα και βρίσκονται σχεδόν όπως όλη η χώρα σε καθεστώς αυξημένου κινδύνου. Στα νέα μέτρα που δεν αλλάζουν και πολύ από όσα ήδη γνωρίζαμε, αναφέρθηκε ο αστυνόμος Β’, προϊστάμενος του τμήματος Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου κ. Ηλίας Μήτσιος, υπογραμμίζοντας ότι  «στόχος δεν είναι η επιβολή προστίμων, αλλά η προστασίας της υγείας όλων».

Ο κ. Μήτσιος ευχήθηκε να είναι η τελευταία φορά που θα χρειαστεί να πάρουμε και να εφαρμόσουμε μέτρα.

Στο δια ταύτα, σύμφωνα με το ΦΕΚ ισχύουν τα εξής:

  • Κυκλοφορία: Από τις 5 το πρωί ως τις 9 το βράδυ
  • SMS: Ό,τι ίσχυε και πριν, με τους εξής περιορισμούς: Τα SMS 2 (αγορές) και SMS 3 (τράπεζες), θα επιτρέπουν την κίνηση είτε εντός Δήμου, είτε μέχρι 2 χλμ από τόπο κατοικίας. Στο SMS 4, η αστυνομία θα ζητάει περισσότερα στοιχεία για την παροχή βοήθειας σε πρόσωπο. Τέλος, στο SMS 6 θα επιτρέπεται η μετακίνηση πεζή ή με ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητο. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η μετακίνηση από Δήμο σε Δήμο, εκτός από την περίπτωση εργασίας ή κάποιας άλλης προβλεπόμενης και αδειοδοτημένης εξαίρεσης.
  • Σχολεία: Τηλεκπαίδευση για τα λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης όλα τα υπόλοιπα σχολεία και παιδικοί σταθμού.
    Αγορά: Τα καταστήματα λειτουργούν με προαιρετικό ωράριο 7.00-20.30 πλην Κυριακής, όλα με click away πλην κλάδων ένδυσης, υπόδησης βιβλιοχαρτοπωλείου που λειτουργούν με click inside. Τα πρακτορεία ΟΠΑΠ ξανακλείνουν.
  • Δημόσιες υπηρεσίες: λειτουργία με αναγκαίο προσωπικό, υποχρεωτική τηλεργασία ευπαθών ομάδων και γενικά στο μέγιστο δυνατό ποσοστό.
  • Εξυπηρέτηση κοινού: Μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις με ραντεβού, εκτός από ταχυμεταφορές, ΔΕΗ, εταιρίες ύδρευσης, ΕΛΤΑ και τράπεζες. Ισχύουν οι αποστάσεις (1,5 μέτρο) και λοιπές προβλέψεις προστασίας.
    Μεταφορές: Μέγιστη πληρότητα 65% σε οχήματα δημόσιας χρήσης. Δύο επιβάτες πλην οδηγού στα ταξί, με εξαιρέσεις για μαθητές και μεταφορά σε σχολείο ή ανήλικα τέκνα κ.λπ.

Αντιδρά ο Εμπορικός Σύλλογος με το άνοιξε- κλείσε

Στο μεταξύ τα νέα μέτρα προκαλούν την έντονη αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου που εξέδωσε ανακοίνωση στηλιτεύοντας την στάση της κυβέρνησης και ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων στήριξης της αγοράς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η νέα απόφαση της κυβέρνησης για το λιανεμπόριο για την περίοδο έως τις 16 Μαρτίου «συνεχίζει τον εμπαιγμό προς τους μικρούς εμπόρους, & σφίγγει όλο & περισσότερο τη θηλεία».

Ο Εμπορικός Σύλλογος επαναλαμβάνει ότι «τα απανωτά lockdown δεν μπορεί να είναι το φάρμακο διά πάσαν νόσο, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση, που έχει και την αποκλειστική ευθύνη, το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν πήρε κανένα μέτρο για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας. Δεν μπορεί να μας κουνάει το δάκτυλο και να συνεχίζει να κλίνει την “ατομική ευθύνη” σε όλες τις πτώσεις, ενώ ταυτόχρονα, δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό οικονομικό μέτρο για τους μικρούς α/α εμπόρους, που έχουν φτάσει σε αυτή τη δεινή κατάσταση».

Την Πέμπτη πάντως ήταν αισθητή η μείωση του κόσμου στους κεντρικούς πεζοδρόμους της πόλης.