ΚΕΔΕ – Νέο μοντέλο προς όφελος της αυτοδιοίκησης

Νέα

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης να κερδίσει τον χαμένο χρόνο και να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που προέκυψε μεταξύ ΕτΕΠ και Ταμείου Παρακαταθηκών στην υλοποίηση του «Φιλόδημου», εξέφρασε από την Άρτα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.
Ο κ. Παπαστεργίου βρέθηκε στην Άρτα στο πλαίσιο του Συνεδρίου για την «Άρτα Έξυπνη Πόλη- Smart City Hackathon & Innovation Hub» καθώς, ως γνωστόν, τα Τρίκαλα αποτελούν από τις πόλεις της χώρας μας με τη μεγαλύτερη δεκτικότητα σε «έξυπνες» εφαρμογές και νέες τεχνολογίες.
Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα, η είδηση που ξεχώρισε είναι αυτή που αφορά το ύψος του ποσού που θα προβλέπεται για την τοπική αυτοδιοίκηση από τον διάδοχο του «Φιλόδημου», το οποίο θα φτάνει τα 500 εκ. ευρώ ετησίως για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση.
Ένα σημαντικό ζήτημα ακόμα που ανέδειξε είναι αυτό της διαχείρισης των χρημάτων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για λογαριασμό των δήμων. Στόχος της νέας διοίκησης της ΚΕΔΕ, όπως είπε, αποτελεί η σύσταση μίας νέας διαχειριστικής αρχής για το ΕΣΠΑ, που θα έχει αυτόν ακριβώς τον σκοπό.
«Όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και σήμερα υπήρχε η διαδικασία μέσω των Περιφερειών, αλλά πλέον είναι καιρός να περάσουμε σε ένα νέο μοντέλο που η αυτοδιοίκηση θα διαχειρίζεται η ίδια τα δικά της χρήματα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Στο ίδιο πλαίσιο η ΚΕΔΕ θα προωθήσει και το αίτημα που φαίνεται να συναντά θετική ανταπόκριση από το υπουργείο ώστε να λειτουργήσει μέσω της ΕΕΤΑΑ ένας μηχανισμός ωρίμανσης μελετών και έργων προς όφελος των φορέων της αυτοδιοίκησης.

Σταθερή θέση για τα ταμειακά διαθέσιμα
Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε πως η ΚΕΔΕ δεν αλλάζει τη θέση της για τα ταμειακά διαθέσιμα και τη μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, έχοντας ζητήσει ήδη συνάντηση με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό κ. Σκυλακάκη, παράλληλα όμως και την αναστολή της απόφασης μέχρι το ΣτΕ να ανακοινώσει τη δική του απόφαση επί της προσφυγής που έχουν ασκήσει 17 δήμοι της χώρας.

Σημαντικό ζήτημα η εκπροσώπηση
Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και με αφορμή τις πρόσφατες αρχαιρεσίες και την εκλογή του σημείωσε ότι το πιο σημαντικό για την αυτοδιοίκηση είναι η εκπροσώπηση σχεδόν του συνόλου των περιφερειών με αυτοδιοικητικούς.
«Οι προηγούμενες διοικήσεις και οι δήμαρχοι των μεγάλων αστικών κέντρων είχαν στο μυαλό τους μία αυτοδιοίκηση που ασχολείται με την καθημερινότητα στις δικές τους περιοχές. Τα αστικά κέντρα όμως δεν έχουν ούτε αγροτική οδοποιία, ούτε ρέματα, ούτε τοπικής φύσης ζητήματα, ούτε καν ΔΕΥΑ.
Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε μία καλή περίοδο που όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε λύσεις για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση», κατέληξε.