Με αφορμή την μαύρη επέτειο της συμπλήρωσης δύο χρόνων από την τραγωδία των Τεμπών αλλά και τα συλλαλητήρια που έχουν προμματιστεί για την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, όλο και περισσότερο φορείς, συλλογικότητες και εργασιακές ομάδες προγραμματίζουν είτε στάσεις εργασίας είτε ολοήμερο κλείσιμο.
Καθολική η αποχή των δικηγόρων
Δύο χρόνια συμπληρώνονται από το έγκλημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όπου έχασαν την ζωή τους άδικα 57 νέοι άνθρωποι και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων συντασσόμενος με την παλλαϊκή απαίτηση για την αποκάλυψη της αλήθειας και την ορθή απονομή δικαιοσύνης, αποφάσισε την κήρυξη καθολικής αποχής των Δικηγόρων-μελών του από το σύνολο των καθηκόντων τους, στις 28-02-2025 και τη συμμετοχή του στην πορεία μνήμης και διαμαρτυρίας για την τραγωδία των Τεμπών, καλώντας τα μέλη του να συμμετάσχουν ειρηνικά και με σεβασμό στη μνήμη όλων των θυμάτων.
Όπως αναφέρει σε ψήφισμα του ο σύλλογος, παρά τις εξαγγελίες όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά ότι με την ιδιωτικοποίησή του θα εκσυγχρονιστεί το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και παρά τις διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις των εκάστοτε Υπουργών Μεταφορών περί της ασφάλειας του δικτύου, το έτος 2023, βρέθηκαν δύο τραίνα να κινούνται «τυφλά» επί 12 και πλέον λεπτά στην ίδια γραμμή, στην οποία δεν λειτουργούσε κανένα σύστημα ασφαλείας, κανένα σύστημα επικοινωνίας και κανένα σύστημα σήμανσης. Αποτελεί καθολικό αίτημα όλης της Ελληνικής Κοινωνίας που εκφράζεται όλο και πιο δυνατά και συνειδητά, ανεξαρτήτως κομματικών και ιδεολογικών πεποιθήσεων, η πλήρης διαλεύκανση των αιτίων της τραγωδίας και η απόδοση ευθυνών, όπου ανήκουν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται και η λήψη μέτρων ουσιαστικής προστασίας και ασφάλειας των συγκοινωνιών, για να σταματήσει το διαρκές έγκλημα και η συνεχής έκθεση σε κίνδυνο επιβατών και εργαζομένων, των παιδιών και των οικογενειών μας. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε υπέρ της ανάθεσης της διερεύνησης της υπόθεσης, λόγω της σπουδαιότητάς της, σε Εφέτη-Ανακριτή και δηλώσαμε παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας προκειμένου να συνδράμουμε άμεσα, έγκυρα, αποτελεσματικά και άρτια επιστημονικά, στην αποκάλυψη της αλήθειας και στην απόδοση δικαιοσύνης, αλλά, παρά το πέρας δύο ολόκληρων χρόνων, ακόμη αναζητούνται στοιχεία και κυκλοφορούν αντιφατικά και ελλιπή πορίσματα και εκθέσεις”.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων απαιτεί μαζί με όλους τους Έλληνες:
1.- Η Δικαιοσύνη να πράξει, ως οφείλει, το καθήκον της, ανεπηρέαστη από κάθε είδους, άμεσες ή έμμεσες, παρεμβάσεις στο έργο της, από όπου και αν προέρχονται, καταδεικνύοντας την ανεξαρτησία της έναντι κάθε είδους άλλης εξουσίας.
2.- Τον σεβασμό όλων (πολιτών, υπουργών, δημοσιογράφων, δικηγόρων και λοιπών εχόντων δημόσιο βήμα) προς τις οικογένειες των θυμάτων και τον ανείπωτο πόνο τους.
3.- Τη μη στοχοποίηση των δικαστικών λειτουργών και την παύση πάσης προσωπικής επίθεσης.
“Η τραγωδία των Τεμπών δεν πρέπει να ξεχαστεί. Το οφείλουμε στα θύματα, στις οικογένειές τους, αλλά και στις γενιές που έρχονται. Το οφείλουμε, ως συλλειτουργοί της, στην Δικαιοσύνη, βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου” καταλήγει το ψήφισμά του.
Κλειστά τα φροντιστήρια
Τη συμμετοχή των μελών του στην εκδήλωση μνήμης – διαμαρτυρίας το πρωί της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου 2025 ώρα 11:00 π.μ. μπροστά στην Περιφέρεια Ηπείρου καθώς και τη μη διεξαγωγή μαθημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αυτής αποφάσισε ομόφωνα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ιωαννίνων, ο οποίος συμπαραστέκεται αλληλέγγυος στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, στηρίζοντας τον αγώνα τους για αλήθεια και δικαιοσύνη.
Ο σύλλογος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος Ο.Ε.Φ.Ε., της Γ.Σ.Β.Ε.Ε., της Ο.Ε.Β.Ε. και συντασσόμενος με τους υπόλοιπους Συλλόγους Φροντιστών της χώρας .
“Συνάδελφοι, Ενώνουμε τη φωνή μας με όσους διεκδικούν αλήθεια, δικαιοσύνη και ασφάλεια! Με τη στάση μας αυτή να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα για την αξία της ανθρώπινης ζωής και το πανανθρώπινο ιδανικό της αλληλεγγύης! Μην ξεχνάμε ότι πάνω απ’ όλα είμαστε δάσκαλοι παιδιών και διδάσκουμε και με το παράδειγμά μας! Σας απευθύνουμε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή!” αναφέρει με ανακοίνωσή του.
Μόνο το πρωί οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου
Mέχρι τις 10.30 το πρωί της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου θα δέχονται πολίτες οι υπηρεσίες που στεγάζονται στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης που είναι προγραμματισμένη για την μαύρη επέτειο των δύο χρόνων από την τραγωδία των Τεμπών.
Επιμελητήριο Ιωαννίνων: Ανθρώπινη υποχρέωση η συμμετοχή στη διαδικασία μνήμης
Η 28η Φεβρουαρίου είναι ημέρα μνήμης για τα θύματα των Τεμπών, για όσους επέζησαν και κουβαλούν την τραγωδία καθημερινά μέσα τους. Η καρδιά γεμίζει θλίψη και συμπάθεια για τις οικογένειες που έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα. Αυτή η ημέρα είναι μια υπενθύμιση της ανάγκης για ενότητα, δικαιοσύνη και υποστήριξη προς όσους έχουν πληγωθεί βαθιά από τραγωδίες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
Το Επιμελητήριο καλεί την επιχειρηματικότητα της περιοχής στις 28 Φεβρουαρίου να δείξει κατανόηση και συμπόνια. Η συμμετοχή στη διαδικασία της μνήμης και της υποστήριξης δεν είναι μόνο κοινωνική ευθύνη, αλλά και ανθρώπινη υποχρέωση. “Ενθαρρύνουμε όλους τους επιχειρηματίες και τους εργοδότες να δείξουν ευαισθησία και να συμμετάσχουν σε αυτήν την ημέρα μνήμης, δίνοντας τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις και να τιμήσουν τα θύματα. Η ενότητα και η αλληλεγγύη μας είναι το πιο ισχυρό εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη” τονίζει.
Τέλος, εκφράζει την αλληλεγγύη σε όλες τις οικογένειες των θυμάτων. “Η κοινωνική ευθύνη μας καλεί να σταθούμε δίπλα στους συνανθρώπους μας, να υποστηρίξουμε τα θύματα και τις οικογένειές τους, και να συμβάλουμε στην ανάδειξη μιας πιο συμπονετικής και προστατευτικής κοινωνίας” καταλήγει η ανακοίνωση.
Σεβασμό και αλληλεγγύη στις οικογένειες εξέφρασε ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων
Την οδύνη του για μια τραγωδία που στοίχισε δεκάδες ανθρώπινες ζωές, κυρίως νέων ανθρώπων, και συγκλόνισε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία εξέφρασε ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από το δυστύχημα των Τεμπών.
Ο Ι.Σ.Ι τιμά τη μνήμη των θυμάτων, ενώ στέκεται με σεβασμό και αλληλεγγύη δίπλα στις οικογένειες τους που ζητούν την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών του δυστυχήματος, έχοντας ακλόνητη εμπιστοσύνη στον θεσμό της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
“Ως ιατροί που υπηρετούμε το ύψιστο αγαθό της ζωής, αναμένουμε από την Πολιτεία να διασφαλίζει τις συνθήκες εκείνες που την προστατεύουν, λαμβάνοντας όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην ξαναζήσουμε στο μέλλον αντίστοιχες τραγωδίες . Οι θεμελιώδεις αξίες της ασφάλειας, του σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή και της εμπιστοσύνης στους θεσμούς πρέπει να αποτελέσουν ξανά την πυξίδα με την οποία θα πορευτούνε τόσο η Πολιτεία όσο και η Κοινωνία” υπογραμμίζει με σχετική ανακοίνωση.
Κλειστά μέχρι το μεσημέρι τα κομμωτήρια
Τη συμπόρευση της στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ανακοίνωσε η Συντεχνία Κουρέων-Κομμωτών Ν. Ιωαννίνων και, ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα, αποφάσισε στις 28 Φεβρουαρίου 2025 τα κομμωτήρια να παραμείνουν κλειστά το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι.
Κλειστές οι υπηρεσίες στα Βόρεια Τζουμέρκα
Με απόφαση του δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων Νίκου Βαΐτση, οι υπηρεσίες του Δήμου δε θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση για το δυστύχημα των Τεμπών.