Ήπειρος των τεσσάρων εποχών και στις διασώσεις

Νέα

Στα ορμητικά νερά του Αράχθου εκπαιδεύτηκαν μέλη της ΕΜΑΚ

Μπορεί τα ποτάμια και τα βουνά της Ηπείρου να είναι γνωστά για την άγρια ομορφιά τους και θεωρούνται ιδανικά για την άσκηση επικίνδυνων σπορ χειμώνα-καλοκαίρι, όμως προσφέρονται και για κάτι ακόμα: την άσκηση σε πραγματικές συνθήκες για ομάδες διάσωσης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Έτσι, τις τελευταίες ημέρες, με πρωτοβουλία του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, πραγματοποιήθηκε ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της Σχολής Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν μέλη των ΕΜΑΚ από διάφορες περιοχές της χώρας, με τα σενάρια να προβλέπουν τη διάσωση εγκλωβισμένων ή τραυματισμένων ατόμων, από ορμητικά νερά ποταμών ή χειμάρρων.

Το πενθήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με την πρακτική άσκηση στα νερά του Αράχθου, με την υλοποίηση διαφορετικών σεναρίων απεγκλωβισμού και διάσωσης ατόμων μετά από πτώση αυτοκινήτου στο ποτάμι. Στην εκπαίδευση συμμετείχαν υπάλληλοι από την 1η ΕΜΑΚ της Αττικής, τη 2η της Θεσσαλονίκης, την 3η του Ηρακλείου, την 5η από τα Ιωάννινα και την 6η από την Πάτρα.
Οι εικόνες στον Άραχθο και στα ορμητικά του νερά, ήταν εντυπωσιακές, «κόβοντας την ανάσα» στους λιγοστούς διερχόμενους από τη μεταλλική γέφυρα μπέλλεϋ και τους κατοίκους των γύρω χωριών, που σταμάτησαν στο σημείο για να δουν την εξέλιξη της άσκησης.

Σε δηλώσεις του ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας και Νήσων, Υποστράτηγος, Δημ. Κοντογιάννης στάθηκε στην απόλυτη ανάγκη της συνεχούς εκπαίδευσης των πυροσβεστών, και μάλιστα όχι μόνο όσων υπηρετούν στην ΕΜΑΚ.
«Στην Ήπειρο μπορούν να γίνουν σχολεία εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης γιατί μας δίνει τη δυνατότητα αυτή το ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής. Στην άσκηση παίρνουν μέρος 15 πυροσβέστες από διάφορες περιοχές της χώρας, όμως εκτιμώ, ότι τουλάχιστον από το Επίπεδο 1 και 2 αντίστοιχα της εκπαίδευσης και άσκησης σε συμβάντα, θα πρέπει να περνούν όλοι όσοι υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα και όχι μόνον οι υπάλληλοι στην ΕΜΑΚ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κοντογιάννης.