ΗΠΕΙΡΟΣ – Νέα θεμέλια για τον θρησκευτικό τουρισμό

Νέα

Η σημασία του θρησκευτικού τουρισμού για την περιοχή αποτέλεσε το επίκεντρο του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου επί θεμάτων προσκυνηματικών περιηγήσεων και θρησκευτικού τουρισμού, που έλαβε χώρα στην Ήπειρο από την Παρασκευή μέχρι τη Κυριακή.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι από 70 Μητροπόλεις της χώρας, υποστηρίχθηκε πως ο θρησκευτικός τουρισμός μπορεί να επιτελέσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας περιοχής στον οικονομικό αλλά και τον πολιτιστικό τομέα. Το παρών έδωσαν ακόμη εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, των Εκκλησιών Αλβανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Κύπρου, ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες του τουρισμού κ.ά.
Κεντρικό θέμα ήταν η «Ήπειρος: Προσέγγιση στα θρησκευτικά Μνημεία και τον Πολιτισμό της – Νέοι Δρόμοι στους μοναδικούς προσκυνηματικούς προορισμούς της» και διοργανωτές το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Περιφέρεια Ηπείρου και οι Ιερές Μητροπόλεις Άρτης, Νικοπόλεως και Πρεβέζης και Ιωαννίνων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
«Το θέμα του λεγόμενου θρησκευτικού Τουρισμού, 10 έτη μετά από τον 1ο πανελλήνιο συνέδριο «προσκυνηματικών περιηγήσεων» στην Ζάκυνθο, όχι μόνο παραμένει στην επικαιρότητα αλλά ολοένα και αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με δεδομένο μάλιστα ότι εχρησιμοποιήθη, ως εργαλείο εκκλησιαστικής πολιτικής εις τον χώρο της Ορθοδοξίας», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου επί θεμάτων Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στην Άρτα.
Κατά τον μαγνητοσκοπημένο πατριαρχικό του χαιρετισμό, ο οποίος προβλήθηκε στους συνέδρους, ο κ. Βαρθολομαίος αφού ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο συνέδριο αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στον εκκλησιαστικό χώρο. Ειδικότερα είπε: «Όντως, δυσκολευόμεθα να ασκήσουμε κριτική εις την προϊούσα τουριστικοποίηση της ιεράς αποδημίας, όταν βλέπουμε μια Ορθόδοξον Αυτοκέφαλον Εκκλησία να χρησιμοποιεί την ευσέβεια και τον ιερόν πόθο των πιστών της, ως μέσον ασκήσεως οικονομικής πιέσεως προς την Εκκλησίαν της Ελλάδος και τον ελληνικόν λαόν, λόγω της επισήμου αναγνωρίσεως της Ορθόδοξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, όπως εργαλειοιποιήθη βεβαίως, από την Εκκλησία της Ρωσίας και το ιερότατο μυστήριο των μυστηρίων, η Θεία Ευχαριστία, με το αυτό πνεύμα κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
Παράλληλα ο κ. Βαρθολομαίος επισήμανε: «Είναι τραγικό η αγνή προσκυνηματική διάθεσις των πιστών, οι οποίοι ζουν την ορθόδοξον ευσέβεια και την πνευματικότητά των, σε ένα περιβάλλον εκκοσμικευμένον, αντιμέτωποι με τις συγχρόνους προκλήσεις και τας αλλοτριώσεις τας οποίας συνεπάγεται ο τεχνοκρατικός, οικονομοκεντρικός πολιτισμός μας και οι οποίοι αναμένουν από την Εκκλησία την ποιμαντική στήριξη, να γίνεται αντικείμενο εκμεταλλεύσεως προς επίτευξη αλλότριων προς το ΟρθόδοξονΕκκλησιαστικόν ήθος στόχων και να προωθείται τοιουτοτρόπως εκ των έσω η εκκοσμίκευσις της Εκκλησίας».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αφού αναφέρθηκε στον Τουρισμό ως πολυδιάστατο φαινόμενο, απεύθυνε έκκληση προς όλους τους υπεύθυνους για την προσκυνηματική αξιοποίηση των μνημείων, να οργανώνουν τις επισκέψεις με πρώτον κριτήριον την πνευματική ωφέλεια των προσκυνητών.
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος τόνισε πως το ταξίδι για προσκυνηματικούς λόγους διαφέρει από άλλες μετακινήσεις διότι μπορεί να απογειώσει και να φέρει τον προσκυνητή σε επαφή με άλλη πραγματικότητα. Επίσης τόνισε, πως στο 4ο συνέδριο, επιχειρείται για πρώτη φορά, η επιτόπου επίσκεψη στις προσκυνηματικές διαδρομές στην Ήπειρο, τον τόπο των μεγάλων ευεργετών και του Διαφωτισμού.
Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος κατά τον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλουν στη συνεργασία για την ανάδειξη των προσκυνηματικών περιηγήσεων, όπως το υπουργείο Τουρισμού, στάθηκε στην παρουσία στο συνέδριο του Διευθυντή του Ελληνικού Γραφείου Τουρισμού στη Ρωσία κ. Πολυκάρπου Ευσταθίου και σημείωσε: «Εδώ ο κ. Ευσταθίου θα πρέπει να παίξει ένα νέο σημαντικό ρόλο. Μετά από τη συμπεριφορά του Πατριαρχείου της Μόσχας, αναφορικά με τις ντιρεκτίβες ..τις έχουμε συνηθίσει σε άλλες εποχές να στέλνουν συνεχώς σαν απειλή, ότι θα μας μειώσουν τους τουρίστες τους.. Ξεχνάνε, πως εγώ πρώτος έριξα τα σύνορα, το τείχος που υπήρχε, και με εκδρομές που πραγματοποίησα εκατοντάδες φορές στα χρόνια που πέρασαν και ήταν δύσκολα για την Ρωσία, ήμουν πρωτοπόρος και κάποιοι με κατηγορούσαν για αυτό».
Χαιρετισμό απηύθυνε ακόμα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο που γίνεται για την αναστήλωση των μνημείων με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και των Μητροπόλεων. Βουλευτές της Άρτας της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας χαιρέτησαν επίσης το συνέδριο ενώ ο Δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης αναφερόμενος στη μεγάλη πολιτισμική παράδοση της Βυζαντινή Άρτας και τα μνημεία της περιοχής παρέδωσε και συμβολικά δώρα στον Αρχιεπίσκοπο και επισήμους προσκεκλημένους.

Περιήγηση στα Ιωάννινα
Περιήγηση στα θρησκευτικά μνημεία του Νησιού περιελάμβανε το πρόγραμμα το Σάββατο του συνεδρίου. Τα μέλη του συνεδρίου επισκέφτηκαν τα Ιωάννινα ενώ παρουσίαση του πολιτισμικού πλούτου της περιοχής έγινε σε εκδήλωση στην αίθουσα της Ζωσιμαίας Ακαδημίας με βίντεο για τα μνημεία των Ιωαννίνων και χαιρετισμούς από τον μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο, τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ, τον εκπρόσωπο των Ξενοδόχων Στ. Σιούτη και τον μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο.